in

3 afecțiuni ale prostatei și cum pot fi acestea tratate

Afecțiunile legate de prostată sunt mai frecvente în rândul bărbaților, după vârsta de 50 de ani, dar există mai multe metode de prevenție și tratament pentru a le gestiona. Prostata este o mică glandă situată în apropierea vezicii urinare, cu un rol important în funcționarea sistemului urinar la bărbați. Iată 3 dintre cele mai frecvente afecțiuni ale prostatei și cum pot fi tratate.

Hiperplazia benignă de prostată (BPH)

Hiperplazia benignă de prostată (BPH) sau prostata marita reprezintă o creștere necancerigenă a prostatei. Rareori cauzează simptome înainte de vârsta de 40 de ani, însă nu este exclus. Creșterea prostatei poate duce la o serie de simptome urinare, inclusiv dificultăți sau durere în timpul micțiunii, jet urinar cu presiune slabă,  slăbirea și încetinirea jetului urinar, senzația de golire incompletă a vezicii și frecvența de a urina, în special noaptea.

Pentru simptome ușoare, medicul poate recomanda monitorizarea activă și anumite medicamente. Tratamentul medicamentos are rolul de a ajuta la reducerea dimensiunii prostatei sau la relaxarea mușchilor din jurul prostatei pentru a îmbunătăți fluxul urinar. În cazurile severe sau în cazurile în care alte tratamente nu au avut succes, se poate recomanda intervenția chirurgicală.

Pentru a trata hiperplazia benignă de prostată este întotdeauna recomandat să consultați un medic urolog. Acesta va evalua istoricul medical, simptomele și alți factori pentru a decide planul de tratament eficient.

Cancerul de prostată

Riscul de a dezvolta cancerul de prostata crește odată cu înaintarea în vârstă. Bărbații cu vârsta de 50 de ani prezintă un risc mai mare de dezvoltare a acestei afecțiuni. Istoricul familial poate crește semnificativ riscul. Cancerul de prostată în stadiile incipiente nu provoacă de obicei simptome evidente. Cu toate acestea, pe măsură ce cancerul se dezvoltă și afectează prostata sau zonele înconjurătoare, pot apărea unele simptome. Aceste simptome pot fi cauzate și de alte afecțiuni non-canceroase ale prostatei, cum ar fi hiperplazia benignă de prostată (BPH).

Pentru a determina dacă simptomele legate de prostată sunt cauzate de cancer, este esențial consultul medicului specialist. Acesta va discuta cu pacientul despre istoricul medical personal și va efectua un examen fizic.

Tratamentul cancerului de prostată depinde de stadiul și extinderea cancerului, vârsta pacientului și starea generală de sănătate. Opțiunile de tratament pot include monitorizarea afecțiunii, intervențiile chirurgicale de îndepărtare a prostatei, chimioterapia.

Prostatita

Cele mai citite articole

Prostatita este o inflamație a prostatei, declanșată de o infecție de natură bacteriană. Aceasta poate afecta bărbații de toate vârstele. Prostatita variază în severitate și poate fi clasificată în mai multe tipuri, inclusiv prostatita acută, prostatita cronică bacteriană, sindromul durerii cronice pelvine, sau prostatita inflamatorie asimptomatică.

Tratamentul prostatitei depinde de tipul și cauza acesteia și poate include antibiotice pentru prostatita bacteriană sau alte medicamente pentru gestionarea simptomelor în cazurile de prostatită asimptomatică inflamatorie.

Sursa foto: Freepik

Bibliografie:

·       www.webmd.com, https://www.webmd.com/prostate-cancer/types-of-prostate-disease, accesat la 17.10.2023;

·       www.nia.nih.gov, https://www.nia.nih.gov/health/prostate-problems, accesat la 17.10.2023;

·       www.healthdirect.gov.au, https://www.healthdirect.gov.au/prostate-problems, accesat la 17.10.2023;

·       www.niddk.nih.gov, https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/prostate-problems, accesat la 17.10.2023.

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Hauzen.ro, platforma online care îți permite să calculezi costurile cu tâmplăria PVC fără să mai aștepți oferte

Sfaturi pentru depozitarea eficientă a condimentelor în bucătărie