in

Scoala finlandeza – o alternativa mult mai buna, bazata pe libertatea pe care o au copiii

Din ce in ce mai multi oameni la nivel mondial apreciaza modelul finlandez de educatie si chiar il adopta in tara lor, in unitatile de invatamant, incercand sa il implementeze pentru copiii carora le este greu sa se adapteze la modelul de invatamant in care sunt inscrisi, care uneori ii suprasolicita si pentru care cerintele sunt foarte mari. In Romania, modelul de educatie finlandez a inceput sa prinda contur.

Scoala finlandeza din Ploiesti se adreseaza copiilor cu varste cuprinse intre 3 si 6 ani, precum si parintilor si profesorilor. Cu dotari moderne si un teren de joaca impresionant la exterior, cu pista de biciclete, piscina in aer liber, sera si mini-ferma in care copiii pot face cunostinta cu animalele preferate si chiar isi pot alege unul pe care sa il hraneasca si sa il ingrijeasca, aceasta gradinita se adreseaza tuturor celor care pun accent nu numai pe educatie, ci si pe dezvoltarea imaginatiei si a creativitatii copilului, precum si pe neingradirea libertatii acestuia.

Valorile fundamentale pe care se bazeaza scoala finlandeza

Scoala finlandeza este una dintre cele mai apreciate sisteme de invatamant din intreaga lume, deoarece pune accent pe unicitatea copiilor, pe personalitatea acestora, pe valoarea si libertatea de alegere a fiecarui prichindel in parte. Pentru ca fiecare copil merita sa fie observat, ascultat si inteles, reprezentantii acestei scoli acorda micutilor posibilitatea de a vorbi, de a se exprima, de a comunica unii cu altii, precum si cu cadrele didactice.

Cele mai citite articole

Modelul de scoala finlandeza, cel putin la nivel de gradinita, nu presupune impartirea copiilor pe grupe de varsta. Cei mari ii ajuta pe cei mici, ii asteapta sa termine exercitiile, iar cei mici iau modelul celor mari. Fiecare copil se va bucura de compania celorlalti colegi, dar si de intelegerea si bunatatea cadrelor didactice, care vor fi mai mult in postura unui prieten. Idealurile si valorile fundamentale sunt discutate impreuna cu copiii si integrate in activitatea zilnica.

In modelul de scoala finlandeza nu au ce cauta rasismul, violenta sau bullyingul, copiii sunt invatati sa se iubeasca unii pe altii, dar si sa isi respecte drepturile unul altuia. Scopul modelului de scoala finlandeza este acela de a promova principiile unei vieti sanatoase, cu mare atentie fata de starea de bine si cu preocuparea constanta pentru un stil de viata sustenabil din punct de vedere social, economic, ecologic si cultural.

In cadrul acestei educatii timpurii, copiii primesc informatii variate, de la cele despre emotii si conflicte, alaturi de gestionarea acestora, pana la informatii despre planeta si mediu – toate importante pentru dezvoltarea lor viitoare.

Cu certitudine, modelul de educatie finlandeza este pe cat de interesant, pe atat de agreat de parintii care prefera sa isi stie copiii in siguranta la gradinita, sa stie ca ies afara, sunt scosi de cadrele didactice indiferent de vreme pentru a se juca in aer liber, pentru a face diverse activitati amuzante si informative. Mai mult decat atat, joaca este o conditie fundamentala a invatarii si acest lucru este respectat in modelul finlandez de educatie.

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Ce responsabilitati au notarii?

Cum poate fi inchiriat spatiul perfect, tinand cont de cele mai importante caracteristici?