Tu ce achizitii recente ai facut in ultimele 3 luni? Cum ai platit pentru bunurile si serviciile respective? Cu numerar, cu cardul (fizic, virtual), folosind o aplicatie bancara incarcata pe telefon?
Platile online vor elimina cash-ul din circulatie
In prezent, tot mai multe tranzactii facute cu cash sunt inlocuite cu un mod de plata mai rapid si mai convenabil din toate punctele de vedere. Mai nou e suficient ca sa introduci un cod sau un numar PIN, sa scanezi codul QR sau, chiar mai usor, e suficient doar ca sa apropii gadgetul conectat la internet de un terminal special aflat in magazin. Pana si pensionarii au ajuns sa faca asta, nu-i asa?
Incet, dar pas cu pas, inclusiv Romania tinde ca sa se transforme intr-o societate fara numerar. Astfel, se inroleaza tot mai mult si tara noastra la curentul mondial. Tot mai multe tari renunta la banii fizici in favoarea platilor mobile fara numerar. Asa se face ca tot mai multi oameni se intereseaza in ultimele luni despre cum se poate realiza o deschidere cont bancar online.
China se afla pana in 2019 in prima linie a tarilor care au optat pentru plati mobile. Dar pandemia a accentuat acest lucru si in alte zone ale lumii. In Marea Britanie, spre exemplu, se poate plati cu telefonul literalmente peste tot si pentru orice.
O sa ajungem si noi in curand ca, indiferent daca facem cumparaturi intr-un supermarket modern sau la o piata de zarzavaturi, vom plati pentru acestea nu cu bani cash, ci printr-o aplicatie mobila sau pe baza unui cod QR descarcat pe telefoanele noastre tot mai inteligente.
Popularitatea platilor cu telefonul mobil este dovedita si de faptul ca, prin Asia, chiar si cersetorii de pe strada au ajuns ca sa solicite pomeni in bani… fara numerar!!!
Cu titlul de curiozitate, in timp ce in Romania popularitatea cardurilor de plata fizice este tot mai pregnanta, in China aceste instrumente bancare nu au fost niciodata pe deplin acceptate. Daca romanii de la tranzactiile in numerar au trecut (destul de greu, totusi!) mai intai la plati fara numerar folosind carduri de plata si abia acum le inlocuiesc incet, de cele mai multe ori extrem de tematori, cu aplicatii de plata mobila, China a sarit imediat de la numerar la platformele mobile, trecand astfel fara ezitare peste etapa cardurilor de plata.
Tarile nordice in fruntea curentului anti-cash
Cum s-au raspandit platile fara numerar in Europa? Majoritatea tranzactiilor fara numerar se fac in prezent mai ales in tarile nordice. Danezii au decis incepand cu 2016 ca Banca Nationala sa nu mai tipareasca noi bancnote si, de asemenea, au decis sa renunte incetisor la posibilitatea de a plati in numerar podusele si serviciile achizitionate.
De asemenea, Suedia isi continua cu indrazneala drumul catre o societate 100% fara numerar. Este foarte interesant acest lucru, deoarece in Suedia a aparut prima bancnota de hartie care, mai apoi, apoi s-a raspandit in alte tari europene si in USA.
Totul a inceput la sfarsitul secolului al 17-lea, moment in care suedezii au introdus in circulatie un al treilea minereu, dupa aur si argint,este vorba de cupru. Cu toate acestea, provocarea vremii era urmatoarea: valoarea metalului monedei trebuia sa se potriveasca cu denumirea sa.
In Suedia zilelor noastre vanzatorul poate refuza sa accepte plati in bancnote sau monede. Oricum, obtinerea de numerar in Suedia nu este nici cea mai usoara sarcina, deoarece bancomatele dispar sistematic de pe strazile Stockholmului si este din ce in ce mai dificil sa le gasesti! Nu va trece multa vreme pana acest comportament se va extinde si in alte tari.
In aceste conditii, reprezinta o buna idee aceea de a-ti deschide si tu un cont bancar online. Intra pe e-bancamea.ro!