in

Când este necesară înlocuirea senzorilor de la mașină? 5 semne

Senzorii sunt indispensabili pentru funcționarea optimă a mașinii tale. Aceștia monitorizează în mod constant o varietate de parametri, de la temperatura anumitor lichide și până la presiunea din anvelope, și transmit informațiile către computerul mașinii. Atunci când un senzor se defectează, pot apărea diverse simptome. Iată care sunt acestea și ce trebuie să faci dacă le observi!

1. Se aprinde martorul „Check Engine” în bord

Unul dintre cele mai clare indicii că un senzor nu mai funcționează corect este apariția martorului „Check Engine” în bord. Acesta se poate aprinde din diverse motive, dar de cele mai multe ori, un senzor defect trimite date eronate către unitatea de control a mașinii (ECU), ceea ce declanșează aprinderea martorului. O simplă scanare cu un tester OBD2 te poate ajuta să determini care este problema, mai exact. Nu ignora acest semnal, deoarece chiar și un senzor a cărui funcție este aparent banală poate afecta consumul de combustibil, performanța motorului și chiar siguranța în trafic. După ce ai aflat ce senzor nu funcționează corespunzător, vei avea nevoie de o piesă de schimb de calitate, perfect compatibilă cu modelul mașinii tale. Folosește seria de șasiu sau datele vehiculului pentru a căuta produsul pe platformele de specialitate, dar nu uita că fiecare model are cerințe specifice. Senzorii pentru Mercedes-Benz W203, spre exemplu, nu pot fi utilizați pe alte vehicule, deoarece nu sunt compatibili.

2. Apar mesaje de eroare pe ecranul mașinii

Multe mașini moderne sunt echipate cu ecrane care afișează mesaje de eroare atunci când un senzor are probleme. Aceste mesaje pot oferi informații specifice despre senzorul defect și despre sistemul afectat. De exemplu, un mesaj de eroare ar putea indica o problemă la senzorul de temperatură a lichidului de răcire sau la senzorul de presiune a uleiului. Atunci când apare un mesaj de eroare, este recomandat să consulți manualul mașinii sau să faci o programare într-un service auto pentru a identifica și remedia problema. Nu ignora aceste mesaje și acționează prompt!

3. Motorul are o performanță scăzută

Dacă observi o scădere bruscă a puterii motorului, o creștere a consumului de combustibil sau anumite dificultăți la pornire, un senzor defect ar putea fi de vină. Senzorul de oxigen sau cel de debit de aer, joacă un rol foarte important în reglarea amestecului aer-combustibil și în funcționarea optimă a motorului. Atunci când una dintre aceste componente nu mai funcționează corect, aceste procese pot fi afectate, ceea ce va duce la o performanță scăzută a motorului. Așadar, dacă observi erori în bord și o scădere a performanței, verifică senzorii cât mai curând posibil!

4. Funcționarea sistemelor de siguranță este defectuoasă

Mașinile moderne sunt echipate cu numeroși senzori implicați și în funcționarea sistemelor de siguranță, cum ar fi ABS-ul, ESP-ul sau sistemul de monitorizare a presiunii în anvelope (TPMS). Când unul dintre aceștia cedează, sistemele care se bazează pe senzorul respectiv nu mai funcționează corect. Dacă observi că frânele ABS nu mai reacționează cum trebuie, că ESP-ul se dezactivează brusc sau ai un avertisment privind presiunea în pneuri deși acestea sunt umflate corect, este momentul să verifici senzorii implicați. În unele cazuri, o simplă curățare poate rezolva problema, însă dacă eroarea persistă, trebuie să înlocuiești componentele defecte!

5. Observi simptome neobișnuite în timp ce conduci

Pe lângă semnalele evidente din bord, uneori mașina îți dă indicii mai subtile că un senzor nu mai funcționează bine. Dacă motorul pornește greu, mașina are trepidații la relanti sau accelerația răspunde cu întârziere, cauza poate fi un senzor defect. Spre exemplu, fluctuația turației fără un motiv aparent poate indica o problemă cu senzorul de poziție a clapetei de accelerație sau cu cel de temperatură a aerului de admisie. De asemenea, dacă observi probleme la schimbarea vitezelor, este posibil ca un senzor al sistemului de transmisie să nu trimită datele corecte. Oricare dintre aceste simptome ar trebui luat în serios pentru a preveni agravarea problemelor.

Așadar, senzorii sunt componente cheie ale mașinii tale, iar funcționarea corectă a acestora este importantă pentru performanță, siguranță și confort. Fii atent la semnele menționate mai sus și verifică periodic senzorii pentru a depista eventualele probleme. Nu ezita să te adresezi unui service auto pentru diagnosticarea și înlocuirea senzorilor, în cazul în care constați o defecțiune!

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

cele mai bune foite de rulat

Cele mai bune foite de rulat

Ghidul complet pentru a selecta tricouri versatile pentru bărbați