Un examen important, vizita unui manager, posibilitatea de a rămâne fără job – toate acestea sunt situații care pot provoca un episod de anxietate. Anxietatea este o stare emoțională intensă ce se manifestă prin nervozitate, transpirație, respirație accelerată și o îngrijorare constantă față de un anumit eveniment ce ar putea să aibă loc sau față de rezultatul unei acțiuni.
Ce este anxietatea?
Dacă întrebi o persoană care se confruntă cu stări dese de anxietate, ce este anxietatea, cel mai probabil îți va descrie cu lux de amănunte cum se manifestă: o stare de neliniște accentuată, tremurat, senzație de leșin și accelerarea ritmului cardiac. Anxietatea însă poate produce și tulburări digestive, tulburări de somn și tulburări de concentrare. Persoanele care suferă de tulburări de anxietate susțin că viața personală, dar și cea profesională le este afectată. Dacă nu se intervine la timp, anxietatea crește în intensitate și își pune amprenta asupra calității vieții.
Care sunt factorii care duc la apariția anxietății?
Cele mai citite articole
Există mai multe tipuri de anxietate, fiecare din ele fiind provocată de anumiți factori:
- Anxietatea generalizată: este cauzată de anumite aspecte din viața personală (relații cu familia sau prietenii), de situația financiară și în general, de perspectivele de viitor, chiar dacă acestea nu sunt întotdeauna atât de sumbre.
- Atacurile de panică: apar de obicei în urma unei situații extrem de tensionate care provoacă stări emoționale puternice. Persoanele care suferă des atacuri de panică le descriu ca o senzație de moarte iminentă.
- Fobiile: sunt declanșate de o anumită activitate (există fobia de înălțime, de înot, etc.), de anumite spații, cum ar fi spațiile înguste, sau de anumite animale sau insecte,
- Anxietatea socială: declanșată de frica de a fi judecat de cei din jur,
- Anxietatea de separare: apare în mod special în cazul copiilor și este de obicei declanșată de un eveniment traumatizant (exemplu: copilul care este lăsat plângând la bunici sau la creșă).
Există și cazuri în care anxietatea apare ca un efect secundar al administrării unor medicamente pentru diferite afecțiuni. Cercetătorii au mai descoperit și că predispoziția genetică joacă un rol important în dezvoltarea episoadelor de anxietate. Dacă ai în familie persoane care suferă de anxietate, există șanse mari ca și tu să suferi la un moment dat.
Ce poți face pentru a scăpa de anxietate?
Ca să scapi de anxietate, va trebui să faci mai multe eforturi decât integrarea mișcării fizice în rutina ta și îmbunătățirea condițiilor de somn prin adăugarea unui topper spuma cu memorie, schimbarea pernelor cu unele confortabile și cumpărarea unei lenjerii de pat din materiale naturale. Primul pas pe care trebuie să îl faci atunci când te confrunți cu anxietatea este să mergi la un medic sau la un psihoterapeut. Acesta te va ajuta să identifici fricile și cauzele care au dus la apariția anxietății și îți va recomanda câteva modalități prin care poți diminua intensitatea manifestării. Amintim în acest caz evitarea consumului de alcool și a fumatului, adoptarea unui stil de viață sănătos, cu o alimentație echilibrată, un program de somn bine stabilit și practicarea unor tehnici de relaxare.