Chiar daca industria textile se mandreste cu existenta unei game foarte variate de materiale si tesaturi ce pot fi folosite in confectionarea articolelor de imbracaminte, exista insa si cateva elemente unice, a caror caracteristici nu pot fi inlocuite sau copiate. De aceea lana de merino sta in fruntea clasamentului prin hainele confortabile, practice si placute la atingere.
Ce este lana de merino?
Asa cum oricine ar putea intui lana de merino provine de la oile din specia merino. Acestea sunt originare din Spania, unde in randul oamenilor sune foarte apreciate, de aceea pe teritoriul tarii a existat interdictia de a fi exportate. Una dintre caracteristicile care o fac diferita fata de alte tipuri de lana este finetea acesteia. Cu timpul, cresterea oilor merino a devenit din ce in ce mai des intalnita si in Australia sau Noua Zeelanda.
Ce o face diferita de celelalte tipuri de lana?
Pentru a putea diferenta mai multe tipuri de lana intre ele este necesar sa fie analizate caracteristile fizice ale fiecarui fir care o compune in intregime. De aici provin si diferentierele dintre ele. Lana care se simte cel mai fin la atingere in general are diametrul firelor cel mai mic. Evident, cu cat diametrul se mareste, lana devine mai aspra ca textura, putand fi numita si grosiera. Acest tip de lana grosiera in general are un diametru de 40 de microni sau mai mult, pe cand lana merino, fiind mai moale, prezinta un diametru cuprins intre 15 si 14 de microni.
Prin comparatie cu parul uman, lana de merino prezinta o serie de asemanari. Astfel ca, in strctura complexa a lanei, ce cuprinde in procent mare o cantitate de protein se poate gasi si keratina, aceeasi proteina foarte importanta pentru piele si par. De asemenea, parul uman avand un fir cu diametrul de aproximativ 74 de microni, lana merino poate fi de 5 ori mai fina decat acesta.
Avantajele lanii merino
Existenta si comercializarea lanii merino probabil ar fi tot mai diminuate daca ar exista posibilitate de imitatie a acesteia prin fibre sintetice. Insa, conform studiilor facute de specialisti, proprietatile si beneficiile acesteia nu pot fi reproduse sub nicio forma in material sintetic care sa aiba aceleasi calitati. Iata ce o face sa fie unica:
Dezvolta foarte greu mirosuri neplacute
Cele mai citite articole
Transpiratia ce apare in mod constant pe corpul uman este un proces natural, dar care, in cazul in care ramane suficient de mult timp pe corp, vor da nastere mirosurilor neplacute atunci cand bacteriile ce traiesc in medii umede incep sa se desfasoare. De asemenea si mirosul lanii este unul care provine de la un anumit tip de bacterii.
Insa avantajul principal al lanii merino este acela ca poate fi capabil sa previna dezvoltarea bacteriilor pe suprafata sa. Unul din motivele pentru care acestea nu pot avea un mediu favorabil pentru dezvoltare este faptul ca acest tip de lana poate sa isi absoarba umiditatea pana la aproximativ 35% din greutatea ei. De asemenea, prin comparatie cu orice fibra sintetica unde suprafata este plata si permit incarcarea pozitiva, fibra lanii merino are o structura neregulata, asemanatoare unor solzi si este incarcata negativ.
Are posibilitatea de a regla temperature corpului
Atunci cand temparaturile sunt scazute, hainele confectionate din lana de merino pot fi adevarate comori deoarece fibrele sunt capabile de a mentine umiditatea in structura lor si astfel este creat ia nastere confortul creat de circulatia aerului cald in interior. Pe masura ce imbracamintea incepe sa se usuce, caldura este din nou eliberata in exterior, dand posibilitatea corpului purtatorului sa se adapteze climei si sa isi regleze temperature cat mai rapid.
Ofera rezistenta la umiditate
Avand fibrele ce o compun acoperite cu structuri asemanatoare cu solzii unui peste sau cu tigle de pe o casa, acestea prezinta la exterior o substanta grasa, denumita si lanolina. Rolul acesteia este de a nu lasa picaturile de apa sa patrunda printer fibre si sa fie absorbite in material si astfel apa se scurge de pe lana ca de pe acoperisul unei case.
Materialul din lana de merino protejeaza impotriva radiatiilor UV
De-a lungul timpului, studiile realizate asupra fibrei de lana merino au aratat ca niciun alt tip de tesatura precum bumbacul, nylonul, acril sau matasea nu au posibilitatea de a oferi o asa crescuta rezistenta la radiatiile UV. De aceea, majoritatea tipurilor de imbracaminte nu au posibilitatea de a oferi protectie completa impotriva razelor soarelui. Insa lana de merino face acest lucru in mod natural, venind astfel in ajutorul producatorilor de haine.
Tesaturile din lana merino au o textura usoara la atingere
Chiar daca nu pare a fi asa, importanta unui material fin in confectionarea unui pullover sau a oricarui alt articol de imbracaminte este una foarte mare. Spre deosebire de puloverele primite sau confectionate de parinti sau bunici, cele care au in componenta lor lana merino sunt mult mai confortabile atunci cand sunt purtate. Fibrele caracterizate printr-un numar mic de micron ale acestui tip de lana reduc riscul aparitiilor de alergii sau mancarimi la nivelul pielii.
Asadar, lana de merino este unica alegere atunci cand vine vorba de haine confortabile, respirante care intra in contact direct cu pielea. Nenumaratele beneficii ale acesteia umbresc orice alt avantaj al fibrelor si tesaturilor sintetice care increarca sa ofere confortul bumbacului, iar umezeala sa nu ramana neabsorbita de pe piele.