in

Ce spune mediul privat despre Ordonanța de Urgență privind operaționalizarea cloud-ului guvernamental?

Chiar dacă nu ești în contact direct cu mediul antreprenorial și în special cel din sfera care se ocupă de tehnologie, este probabil să fi citit informații despre cloud-ul guvernamental și despre noua Ordonanță de Urgență ce intenționează să operaționalizeze acest cloud guvernamental. Dar înainte de a vorbi despre ce crede mediul privat, ar fi potrivit să vă prezentăm chiar un reprezentant al mediului privat, managerul uneia dintre cele mai mari companii de web hosting din România, Lucian Ciurea. 

Câteva detalii despre Lucian Ciurea, Managerul Sitebunker

Va trebui doar să accesezi website-ul Sitebunker pentru a vedea cu ce se ocupă zi de zi Lucian. Administrarea unei afaceri care oferă servicii de web hosting nu este foarte ușor de gestionat. Atunci când ai mii de website-uri în grijă, la fel de mulți antreprenori se bazează pe tine să le ții afacerile în picioare.

Lucian a pornit pe acest drum acum mai bine de 4 ani, iar pe parcursul acestei perioade a reușit să creeze un set de produse care satisfac pe deplin nevoile clienților. Găzduirea web poate avea multe forme, așa cum afirmă chiar el. Despre Sitebunker nu spunem decât că oferă un set de servicii de găzduire web de o performanță și un nivel de securitate maximă, așa cum spun și clienții Sitebunker. Lucian este în contact cu tehnologia și cu serviciile de hosting de mai bine de 16 ani, ceea ce se poate observa imediat ce vorbești cu el. Poți afla în continuare ce spune un antreprenor din această industrie despre OUG privind operaționalizarea cloud-ului guvernamental.

Ce este cloud-ul guvernamental?

Cloud-ul guvernamental este o tehnologie avansată destinată tuturor instituțiilor guvernamentale de stat care este și principala componentă a procesului de digitalizare la nivel de instituții. Practic, acea digitalizare a sistemelor de stat la care visăm cu toții este mai aproape decât am fi putut crede. De-a lungul timpului, au existat deja destule discuții și negocieri pe această temă, una dintre cele mai controversate fiind cea legată de prețul acestui proiect. 

Majoritatea celor care au analizat proiectul spun că finanțarea ar trebui să fie de 500 de milioane de euro. Mediul privat a susținut că această sumă este exorbitantă, iar un articol publicat anul trecut pe playtech.ro compara prețurile oferite de Microsoft. Spre exemplu: compania internațională taxează 43 RON pe lună pentru 1 TB de spațiu în cloud, în comparație cu finanțarea cloud-ului guvernamental din România care este de 5 milioane de ori mai mare.

Ce instituții de stat sunt reticente cu privire la cloud-ul guvernamental?

Peste 100 de instituții guvernamentale au fost întrebate dacă sunt de acord cu noul cloud guvernamental și deși această tehnologie nu ar face altceva decât să simplifice enorm de mult mersul lucrurilor și probabil problema birocratică din România, 22 de instituții au afirmat că sunt reticente cu privire la această OUG. 

6 instituții publice au trimis o notificare directă către ADR afirmând că nu consideră necesară utilizarea cloud-ului guvernamental. Vrei să vezi care sunt câteva dintre aceste instituții?

  1. Autoritatea Electorală Permanentă
  2. Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA
  3. Agenția de Credite și Burse de Studii

Lucian ne spune că mediul privat nu este oricum într-un contact foarte larg cu nicio instituție. De obicei, acesta este invocat atunci când este nevoie de execuția unui proiect la scară mică. Un proiect precum cloud-ul guvernamental are nevoie de o gestiune instituțională importantă care deocamdată parte a fi cea mai mare problemă a proiectului. 

Să creezi o rețea care să cuprindă toate instituțiile statului nu este un lucru ușor, iar acest lucru trebuie făcut cu seriozitate. Un astfel de proiect creat bine, poate simplifica birocrația din România extrem de mult.

Fondurile cerute par a fi destul de mari, instituțiile sunt reticente cu privire la accesul către bazele de date pline de informații, iar timpul de implementare ar fi de minim 3 ani. Este posibil ca sistemul nostru instituțional să nu fie nici măcar pregătit pentru o asemenea schimbare. Însă cele mai mari și grave dificultăți care pot apărea sunt cele care țin tocmai de securitate. Mai mult, un sistem de securitate necorespunzător va putea duce la nenumărate probleme cu atacurile DDoS, spargeri ale bazelor de date, sau chiar apariția unor informații confidențiale în mediul online.

Astfel, datele confidențiale ale cetățenilor și firmelor din viitorul cloud guvernamental, depind în proporție de 100% de un sistem de securitate suficient de performant și o infrastructură IT pe măsură, care ar urma să găzduiască toate sistemele informatice publice centrale. Dacă acest cloud guvernamental va fi implementat în 3 ani sau mai mulți, nu știm, ce știm însă este că atunci când vine vorba de securitatea unor astfel de informații, totul trebuie făcut în cel mai profesionist mod posibil.

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Bonusurile fără depunere la casino – între marketing și realitate!

Care sunt greselile care pot fi facute la construirea unei casa si cum pot fi evitate?