in

Cum sa-ti lansezi afacerea in domeniul agricol

Agricultura reprezinta unul dintre cele mai bune sectoare ale economiei, insa pentru a demara o afacere in acest domeniu ai nevoie de mult curaj si perseverenta. In ultima perioada, oamenii isi indreapta atentia catre alimentele bio si produsele ecologice, astfel ca tot mai multi antreprenori isi lanseaza business-uri in aceasta zona organica. Intrucat locuim intr-o tara preponderent agricole, nu trebuie sa ignori potentialul investitiilor in agricultura si nici faptul ca este unul dintre domeniile aflate in plina dezvoltare. Iata cum poti sa demarezi o afacerea in agricultura.

Analizeaza piata cu multa atentie

Daca esti convins ca agricultura merita investitia, atunci cancepe sa faci pasi catre un bussines in acest sectorul. Primul lucru presupune studierea cu atentie a pietei pe care urmeaza sa-ti desfasori activitatea. Desi 60% din suprafata tarii noastre este reprezentata de terenuri arabile, nu inseamna ca fiecare zona are o piata suficient de mare pentru a sustine afacere. Inainte de a te aventura intr-un business agricol trebuie sa cercetezi potentialul pietei si fezabilitatea. Analizeaza activitatea celorlalti jucatori de pe piata, incearca sa determini nevoile clientilor si sa identifici lipsurile sau problemele cu care se confrunta oamenii.

Gaseste o idee de afaceri viabila

Viitorii antreprenori ar putea considera ca aceasta este una dintre cele mai dificile etape. Ei bine, chiar daca agricultura nu este un domeniu cu totul nou pentru tine, este important sa-ti faci treaba in mod profesionist. Dupa cum am precizat deja, agricultura este in plina dezvoltare in Romania, ceea ce inseamna ca trebuie sa te documentezi temeinic inainte de a-ti alege obiectul de activitate. Majoritatea intreprinzatorilor din agricultura se limiteaza la cultivarea plantelor sau cresterea animalelor, insa pot exista oportunitati diverse. Spre exemplu, o idee de afaceri care sa dea roade este investitia in terenurile agricole, inchirierea de utiliaje sau hale si silozuri, comercializarea sistemelor de irigatii, acordarea de consultanta sau productia de sucuri naturale si dulceata. Ai grija ca alegerea ta sa se bazeze pe analiza de piata realizata ca sa te asiguri ca vei avea un produs sau serviciu usor de vandut.

Pune la punct un plan de afaceri

Un business in agricultura se poate dovedi a fi un real succes, insa presupune foarte multa munca. Asadar, pentru a nu pierde nimic din vedere, pune la punct un plan de afaceri in care sa-ti definesti obiectivele pe termen mediu si lung, strategiile promovare si dezvoltare, cheltuielile initiale si costurile estimate pe o anumita perioada de timp. Practic, vei pune pe hartie orice aspect legat de proiectarea, deschiderea, dezvoltarea si promovarea afacerii tale in domeniul agricol. Este vorba de un document dinamic, pe care il vei putea modifica oricand se schimba prioritatile, dar pe care trebuie sa-l urmezi intocmai.

Evalueaza riscurile potentiale

Cele mai citite articole

Fiind vorba de domeniul agricol, mai mult ca sigur riscurile sunt foarte ridicate in comparatie cu afacerile demarate in alte sectore economice. Prin urmare, este indicat sa analizezi in mod corespunzator riscurile potentiale si sa-ti pregatesti un plan de atenuare a acestora tinand cont de faptul ca, in anumite situatii, sunt factori pe care nu poti sa-i controlezi precum cei naturali si de mediu.

Infiinteaza o societate comerciala

Este important sa-ti desfasori activitatea in mod legat si sa optezi pentru o forma de organizare juridica. In general, intreprinzatorii care vor sa demareze business-uri in acest domeniu incearca sa afle totul despre intreprinderea individuala sau despre PFA, cele mai comune tipuri de entitati alese pentru asemenea afaceri. Orice ai alege, firma ta va fi usor de administrat si-ti va permite sa derulezi operatiuni in conformitate cu prevederile legii.

Obtine finantare pentru afacerea ta

Indiferent de tipul de afacere pe care intentionezi sa-l dezvolti in agricultura, vei avea nevoie de finantare. In acest sens, poti apela la un credit bancar, ai posibilitatea de a atrage fonduri europene, sponsori, investitori sau parteneri de afaceri. Astfel iti poti pune in practica ideea de business, iar tot ce trebuie sa faci este sa muncesti ca sa inregistrezi profit.

In ultimii ani, afacerile in agricultura au inceput sa fie din ce in ce mai populare in randul tinerilor intreprinzatori. Desi nu exista o formula perfecta pentru lansarea business-ului in acest sector, in mod sigur poti dezvolta o companie infloritoare si iti poti creste sansele de reusita daca ai un plan bine pus la punct.

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Primii pași spre o alimentație sănătoasă

Cum amenajezi livingul in stil scandinav