Pariurile sportive au căpătat o amploare în ultimul deceniu în România și nu numai. Ce sunt pariurile sportive? Când au apărut ele pentru prima dată? Ce riscuri și recompense există la pariuri sportive? Răspunsul la toate aceste întrebări îl poți găsi în acest articol.
Primele atestări oficiale ale pariurilor datează din secolul 19, însă istoria ne relevă astfel de activități încă de pe vremea dacilor și romanilor. De asemenea, în Grecia antică, istoricii atestă faptul că pariurile sportive erau o activitate obișnuită în timpul jocurilor olimpice.
Odată cu trecerea anilor, lucrurile au evoluat și au apărut primele agenții stradale, în care oamenii puteau plasa pariuri cash pe diferite sporturi. Mult mai târziu, cu ajutorul tehnologiei avansate au fost create platforme online disponibile pe tot mai multe dispozitive.
Ce sunt pariurile sportive?
Pariurile sportive în esență reprezintă un troc între un operator și un client. Clientul încearcă să prezică în mod corect un rezultat al unui eveniment sportiv – fie că este vorba de scorul final, total goluri, total puncte și așa mai departe.
Pentru a face acest lucru, pariorul mizează o sumă de bani din bugetul propriu pe o cotă stabilită de către operator. Aceste case de pariuri utilizează cotele pentru a reflecta șansele ca un pronostic să fie câștigător. Dacă pronosticul ales de parior este considerat câștigător, atunci acesta își va multiplica suma de bani mizată. În caz contrar, banii pariorului sunt pierduți și rămân în visteria operatorului.
Pariurile sportive sunt considerate jocuri de noroc, fapt pentru care au atras de multe ori un val de scepticism. Mai mult decât atât, unele țări sau zone de pe mapamond au interzis temporar sau definitiv astfel de activități. În marea majoritate a statelor, pot participa la acțiuni legate de pariuri sportive doar cetățenii majori. În cazul României, vârsta minimă pentru a putea paria este de 18 ani.
Care sunt riscurile pariurilor sportive?
Cele mai citite articole
Există o serie de riscuri la care toți pariorii trebuie să fie conștienți că se supun la un moment dat.
Dependența
La fel ca orice altă activitate sau domeniu și pariurile sportive pot crea dependență. Tocmai de aceea este recomandat ca pariurile sportive să rămână doar la nivel de divertisment, acesta fiind și scopul lor.
Emoții negative
Nimănui nu îi place să piardă, mai ales atunci când este vorba de proprii bani. În momentul în care un pronostic plasat la pariuri sportive este pierdut, evident pentru fiecare client apar emoțiile negative – ce pot implica stresul sau anxietatea.
Ce recompense aduc pariurile sportive?
Pariurile sportive nu au doar dezavantaje, iar în continuare vom vorbi despre principalele recompense aduse clienților și de ce să pariezi pe sporturi:
Bani
Bani! Exact, acesta este principalul scop al pariorilor. Pe lângă o doză în plus de adrenalină atunci când urmăresc un eveniment sportiv, clienții își doresc să genereze un profit.
Relaxare
Nu pentru toți pariorii această activitate este una stresantă. O bună parte din ei aleg să plaseze mize modice pe evenimentele favorite, pentru a se distra mai mult atunci când urmăresc partida. Dacă nu intervine pariatul haotic și abuziv, atunci pariurile sportive pot reprezenta o oază de relaxare.
În concluzie, pariurile sportive reprezintă o activitate extrem de veche, populară în zilele noastre. Dacă ai împlinit vârsta legală de a participa la astfel de acțiuni, pariezi moderat și îți asumi unele riscuri, atunci nu ar trebui să întâmpini probleme.