in

Sfaturi și recomandări pentru a preveni umflarea picioarelor

Cauzele picioarelor umflate sunt variate, fiind asociate unor factori precum stilul de viață, alimentația, problemele de sănătate, vremea, leziunile produse în timpul sportului (ex: luxațiile), administrarea anumitor medicamente sau chiar perioada de sarcină. 

Medicul specialist este cel care poate determina motivul pentru care picioarele se umflă, recomandând apoi o serie de măsuri pentru abordarea cauzei respective. În privința prevenirii umflării picioarelor, listă de sfaturi include recomandări simplu de pus în practică:

1. Consumă cât mai multă apă 

Hidratarea optimă ajută la eliminarea excesului de sodiu din organism, ce ar putea cauza retenția de lichide. Este important să ai mereu la îndemână o sticlă de apă, indiferent de activitatea pe care o realizezi. O persoană adultă trebuie să consume cel puțin 2 litri pe zi.

2. Evită consumul de alimente sărate

Pentru a preveni umflarea picioarelor, este important să eviți consumul de sare alimentară. De asemenea, se recomandă evitarea acesteia și în condițiile în care te confrunți cu hipertensiune arterială. Pentru gust, poți utiliza alte condimente în alimentele servite zilnic. 

3. Poartă șosete compresive 

Șosetele compresive pot fi purtate în orice moment al zilei, indiferent de situație. Rolul lor este de a reduce inflamațiile si durerile de la nivelul picioarelor, fiind recomandate de medicul specialist chiar și în etapa de recuperare, în urma unor traume fizice puternice. 

4. Întinde-ți picioarele în timpul zilei 

Această poziție a picioarelor permite un tranzit mult mai bun al sângelui, cu impact asupra nivelului de umflare. În timpul călătoriilor cu trenul sau avionul, ridică-te și deplasează-te pe culoar o dată la aproximativ 60 de minute (mai ales în cazul călătoriilor de peste 2 ore). 

5. Excută exerciții pentru picioare

Efortul concentrat asupra gleznelor, gambelor și coapselor poate fi eficient în prevenirea umflării picioarelor. Chiar și la birou, poți realiza mișcări circulare ale tălpii, în jurul axului călcâiului, sau poți flexa degetele de la picioare într-un ritm confortabil pentru tine. 

6. Utilizează spațiile pentru depozitarea bagajelor

Călătorești cu trenul, autocarul sau cu avionul? Asigură-te că bagajele tale sunt depozitate în spațiile special amenajate, nu sub scaunul din față. Astfel, ai mai mult loc pentru a-ți putea întinde cât mai bine picioarele, favorizând astfel un flux de sânge cât mai bun posibil. 

7. Evită poziția “picior peste picior”

Cele mai citite articole

Circulația sângelui la nivelul picioarelor este afectată de această poziție avută, atunci când stai pe scaun. De asemenea, unele cercetări arată că îndoirea picioarelor poate duce la o creștere semnificativă a tensiunii arteriale, în cazul persoanelor hipertensive. 

8. Schimbă constant poziția picioarelor 

Poziția statică a picioarelor, avută în timp ce te afli la birou sau în tren, generează o presiune suplimentară la nivelul venelor din această zonă. Schimbă frecvent poziția picioarelor, încercând de fiecare dată să le îndrepți pe cât de mult posibil. 

9. Menține picioarele într-o poziție ridicată 

Atunci când stai în pat, ține o pernă mare sub picioare. Această poziție a membrelor inferioare poate ajuta la îmbunătățirea circulației, reducând astfel inflamațiile. Și din poziție bipedă poți realiza ridicări ale picioarelor, exercițiu benefic pentru condiția ta fizică.

10. Poartă încălțăminte confortabilă 

Optează pentru soluții comode, cu talpă ortopedică și materiale ce permit un tranzit excelent al aerului. De asemenea, poartă încălțăminte cu o dimensiune adaptată mărimii pe care o porți la picior, ce poate fi dată cu simplitate jos, în eventualitatea unui masaj la picioare.

Aceste sfaturi au un caracter pur informativ. Cauzele picioarelor umflate, precum și soluțiile de tratament și prevenire pentru această problemă sunt stabilite de medicul specialist. Dacă observi că picioarele tale sunt mai umflate decât de obicei, programează-te pentru un consult. În urma evaluărilor, medicul poate identifica anumite cauze mult mai grave. 

Recomandările de mai sus pot fi puse în practica foarte ușor, acasă, la birou sau chiar în timpul călătoriilor. Picioarele trebuie întinse cât mai mult posibil, astfel încât circulația sângelui de la nivelul membrelor să fie optimă. Cere sfatul expertului, referitor la orice aspect legat de umflarea picioarelor – cauze, simptome, prevenire – respectând apoi indicațiile sale. 

REFERINTE:

Young, Diana Rodriguez and Claire, et al. “How to Avoid Swollen Feet and Ankles during Travel.” www.everydayhealth.com/foot-health/prevent-swollen-feet-during-travel.aspx. Reviewed July 12, 2022. Accessed October 17, 2022

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Ești pregătit de vacanță? AFLĂ mai întâi ce trebuie să faci ca să nu uiți ceva acasă

7 sfaturi pentru a te bucura de călătorii plăcute cu mașina