in , , ,

Plaje din Sardinia

Insula Sardinia este, după cum bine știți, o importantă atracţie turistică din Italia. Și este normal să fie așa, deoarece are unele dintre cele mai frumoase plaje din Europa – tocmai de aceea fiind considerată locul cel mai potrivit pentru vacanțe și călătorii.

Dacă iubești locurile cu soare și mare, Sardinia este locul perfect pentru ține deoarece insula este plină de plaje spectaculoase! Aici vei găși zeci sau chiar sute de plaje, având în vedere uriașă zona de coasta de peste 1.000 de kilometri. Peisajul „accidentat” al Sardiniei (Sardegna, în italiană) este punctat de multe nuraghe – misterioase ruine din piatră din epoca bronzului, în formă de stupi (unul dintre cei mai mari și mai vechi nuraghi este Su Nuraxi din Barumini, datând din anul 1500 î.C.).

Sardinia are o dublă reputație în Italia. Este una dintre cele mai populare destinații de vacanță de vară pentru familiile italiene iubitoare de plajă – într-adevăr, se spune că districte întregi de italieni se…decampează din Roma – spre exemplu, pentru a veni aici în fiecare Ferragosto. Desigur, unii au ca țintă precisă Costa Smeralda – Coasta de Smarald.  Această frumoasă porțiune de coastă din colțul de nord-est al Sardiniei a fost dezvoltată în anii ’60 de investitori înstăriți, inclusiv Aga Khan.

În fiecare vară, revistele glossy sunt pline de fotografii cu „celebrități” italiene și internaționale care vin pe aici, etalându-și iahturile. Insula rezervă multe surprize, cum ar fi întinderi de coastă – care sunt în mare parte nealterate și o mulțime de stațiuni interesante.

De asemenea, insula oferă și un habitat interesant: aici puteți vedea o gamă largă de păsări și animale sălbatice, inclusiv flamingo, vulturi aurii, capre de munte și măgarii albi sălbatici.

Unele plaje sunt atât de mici și de puțîn cunoscute încât nici măcar nu au nume. Locul perfect pentru a găși plaje cu apă de culoare turcoaz este Coasta de Smarald. Această se află în estul insulei și este, evident, zona preferată de turiști.

Dezvoltarea Coastei de Smarald a fost începută în anii 1960 de către un consorțiu condus de către prințul Karim Aga Khan – care și-a “ales” și o plajă preferată (aceasta a fost denumită ulterior Spiaggia del Principe). Italienii îi vrajesc pe turiștii veniți din toată lumea cu plaje sălbatice, golfuri și apă în nuanțe incredibile de albastru și verde.

Până și vremea ține cu ei – poți stă la plajă până septembrie târziu, chiar și în octombrie. Prin urmare, există plaje uimitoare în Sardinia, care va pot face să credeți că sunteți in Caraibe.

Deși realitatea depășește ceea ce se vede în fotografii, iata cele mai frumoase 10 plaje din Sardinia care vă pot tăia respirația!

1. Cala Goloritzè – Baunei

Cala Goloritzè

Cala Goloritzé este o plajă care se află în orașul Baunei, în partea de sud a Golfului Orosei, în Ogliastra, Sardinia. Plaja, una dintre cele mai evocatoare din Sardinia, a fost creată de o alunecare de teren în 1962.

Este renumită pentru culmea sa, înaltă de 143 de metri deasupra golfului. După cum spuneam, se află în sudul Golfului Orosei și se poate ajunge aici cu mașina sau pe mare. Aici apa este ultra-transparentă și are o temperatură mai bună decât în celelalte golfuri, datorită prezenței fluxurilor de apă înghețate din râul din apropiere.

Totul este mai mult decât natural și cu adevărat uimitor – după cum este cotată în toate recenziile despre cele mai bune 10 plaje din Sardinia.

2. Porto Istana beach – Olbia

sardinia beach: Porto Istana Olbia

Această plajă este situată la mică distanță de Porto San Paolo, lângă Murta Maria, la sud de Olbia. Nisip alb și mare de smarald – acestea sunt cuvintele de ordine pentru această plajă. Nisipul este fin și alb și se înclină ușor către apele de smarald, locul fiind considerat deosebit de potrivit mai ales ca loc de înotat pentru copii.

Situată în fața insulei Tavolara este destinația numeroșilor  scafandri și surferi entuziaști. Porto Istana este foarte asemănătoare unei…cărți poștale! Protejat de stânci și cu dealurile verzi luxuriante care îl înconjoară, golful este, de asemenea, situat aproape de faimosul parc marin, Zona Marina Protetta di Tavolara.

Porto Istana este perfectă pentru relaxare, fiind o destinație ideală de vacanță pentru familii, grupuri de prieteni sau cupluri care doresc o escapadă romantică. În ceea ce privește vremea, aici găsiți o medie de 30 de grade în lunile de vară – în iulie și august.

Puteți găsi, de asemenea, o varietate plăcută de hoteluri, închirieri de apartamente și pensiuni mai ieftine, care sunt potrivite pentru cazarea tuturor tipurilor de turiști (de la cei care caută doar o escapadă de vacanță, până la cei care preferă un long trip). În satul apropiat Porto San Paolo veți găsi restaurantul cu stea Michelin Il Portolano.

Există, de asemenea, numeroase atracții și activități în Porto Istana, de la excursii cu barca și până la explorarea insulelor exotice și aventura în drumeții active.

3. Spiaggia del Principe – Arzachena

Spiaggia del Principe

E una dintre cele mai frumoase plaje din Costa Smeralda, numele sau fiind etern legat de prințul Aga Khan, pasionat de această plajă.

Nisip fin mărginit de roci și înconjurat de specificul mediteranean – acestea sunt ingredientele de bază ale plajei. Culoarea și claritatea mării în această zonă se datorează nisipului și granitului.

Această plajă mică este adesea considerată de unii dintre turiști cea mai frumoasă de pe Costa Smeralda și una dintre cele mai frumoase din Sardinia. Acest colț de natură splendidă este adesea considerat cel mai frumos de pe coastă și unul dintre cele mai frumoase de pe insulă, un rezultat admirabil al unui mozaic de nisip alb, roz, culorile vegetației și ale mării verde smarald.

Natura solitară și sălbatică te face să uiți că aici poate fi aglomerat în plin sezon. Un loc care nu trebuie ratat.

4.  Porto Giunco beach – Villasimius

Porto Giunco - Villasimius

Se află la o aruncătură de băț de orașul Villasimus și la aproximativ 45 km de Cagliari. Marea de cristal este atât de clară și transparentă, încât chiar arată ca o plajă din Caraibe. Apele sunt aici de culoare albastru deschis, ceea ce a atras aici numeroase agenții care organizează ședințe foto fashion sau publicitare.

Aici veți găsi, potrivit specialiștilor în turism, un peisaj imbatabil. În zonă se află iazul Notteri, unde puteți admira câteva specimene de flamingo roz. Porto Giunco ​​este una dintre cele renumite de pe insulă și una dintre cele mai frumoase din Italia – după cum susțin și  publicațiile de specialitate.

Poziția golfului contribuie la peisajul fermecător, plaja fiind cuprinsă între promontorii care acționează ca o apărare naturală de furtuni, oferindu-ți senzația că ai ajuns într-o locație unică în lume și creând atmosfera perfectă pentru a te bucura de înotul relaxant. Oaza este mărginită de dunele acoperite cu ienupăr mediteranean, care parfumează aerul.

Această locație de vis vă va lăsa cu amintiri de neșters, fiind echipată cu toate serviciile și înconjurată fiind de hoteluri și reședințe. De-a lungul plajei, veți găsi și cluburi de noapte – când soarele coboară încet sub orizont, plaja este luminată de torțe, invitându-vă să savurați un aperitiv însoțit de muzică.

Este, de asemenea, o destinație ideală pentru surferi și pasionații de snorkelling și scufundări.

5. La Pelosa beach – Stintino

La Pelosa beach - Stintino

Cele mai citite articole

Un adevărat paradis în inima Mediteranei situat în Golful Asinara, în vârful extrem de nord-vest al Sardiniei, la doar 2 km de satul Stintino. Această plajă e una dintre cele mai frumoase din Italia și Europa.

Un paradis natural cu nisip fin și apă puțin adâncă pentru zeci de metri. Turnul – datând din 1578 – este simbolul plajei, la care se poate ajunge pe jos după trecerea unui alt golf încântător, Pelosetta. Se spune că este numit „La Pelosa” („păroasă”, în italiană) pentru prezența vegetației mediteraneene, preponderent formată din smocuri de vegetație lungi și fine.

Satul Stintino, fondat în 1885, a fost locuit de familii de pescari care provin din insula Asinara și în ciuda exploziei turistice a rămas calm și pașnic, desfășurându-și pe mai departe viața tipică a satelor. Are biserică, drumuri pietruite și case tradiționale joase. În principalele magazine, ori în restaurante și tratorii sunteți îmbiați să degustați produse locale proaspete.

La modul generaș vorbind despre zonă, toate plajele din Stintino sunt minunate: albe, cu vedere la o apă incredibilă, transparentă și înconjurată de relieful mediteranean. Cea mai importantă și populară este desigur La Pelosa.

6. Tuerredda beach – Teulada

 Tuerredda beach - Teulada

Plaja Tuerredda este una dintre cele mai apreciate din Sardinia. E situată pe Coasta de Sud, la numai câțiva km de Chia și la aproximativ 58 km de Cagliari. În special, geomorfologia sa constă dintr-un pârâu foarte sugestiv, care are vedere la o mare colorată în toate nuanțele albastre: de la turcoaz la verde smarald și până la albastru, reamintind stilul plajelor din Caraibe.

Plaja reprezintă o întindere de nisip fin, potrivită pentru cei care iubesc relaxarea, pentru familii etc. Aici se află și un mic turn (de aici numele Tuerredda).


7. Santa Giusta beach – Costa rei

Santa Giusta beach

Una dintre cele mai populare plaje din sud-estul Sardiniei, din municipalitatea Castiadas. Temperatura apei este destul de bună, transformând-o într-un fel de piscină naturală! Plaja este caracterizată de prezența unei stânci mari, pe partea dreaptă a coastei. Se pare că aceasta este și o destinație preferată a pescarilor.
 
Pe scurt: dacă veți conduce la câteva sute de metri spre nord de Sant’Elmo, veți descoperi plaja Santa Giusta (Spiaggia di Santa Giusta). Este orientat spre est și are o lungime de aproximativ 1100 de metri în total. În partea de nord veți găsi faimosul Scoglio di Peppino (Stânca lui Peppino), o extensie naturală a Punta Santa Giusta.
 
Această piatră pitorească are o lungime de aproximativ 30 de metri și are forma unei balene mari. Santa Giusta are diverse facilități, cum ar fi o zonă mare de parcare, care e, de asemenea, potrivită pentru camping. În partea de mijloc a plajei, există un bar/restaurant unde se poate savura prânzul. Sunt disponibile pentru închiriere șezlonguri, umbrele de soare și bărci cu pedale.


8. Su Giudeu beach – Chia

Su Giudeu Beach - Chia

Se află la aproximativ 2 km de Chia (nu departe de fermecătoarea localitate turistică Chia veți găsi alte două splendide plaje: Sa Colonia și Porto Campana). Este considerată una dintre cele mai frumoase plaje din Marea Mediterană: nisip bun, mare clară și de un albastru intens.

Plaja este înconjurată de dune de până la 20 de metri înălțime. Pe partea dreapta a țărmului se află o stâncă uriașă, pe care primăvara pasc caprele. De sus puteți admira panorama de pe coasta Chia. Pentru a admira întreaga coastă a golfului vă recomandăm să faceți o plimbare până la farul care domină zona.

De la vârf puteți admira un peisaj de vis care, adesea, e decorul pentru scenele unui film sau pentru reclame. La apusul soarelui, plaja prinde viață alături de tineri și muzică.


9. Cala Brandinchi – San Teodoro

Cala Brandinchi - San Teodoro

Apele de un turcoaz irezistibil ale Mediteranei, ale căror nuanțe se schimbă odată ce devin mai adânci te cuceresc oriunde ai alege să mergi în Sardinia la plajă, dar mai ales aici. Aceasta este una dintre cele mai spectaculoase plaje din Sardinia.

Numită deseori și „Micul Tahiti”, îngusta plaja cu nisip fin se arcuiește într-un golf superb, înconjurată de păduri de pini ce completează peisajul cromatic, este locul pe care nu trebuie să-l ratezi dacă ești în vacanță în Sardinia.

Plaja Cala Brandinchi este orientată spre est și are o lungime de peste 700 de metri – perfectă pentru o plimbare relaxantă de-a lungul liniei plajei! Dune de nisip cu pini și liliac definesc împrejurimile excelente ale acestei plaje.

Astfel că nu ar trebui să ne surprindă faptul că plaja Cala Brandinchi este foarte populară în timpul verii (a câștigat un loc în primele zece dintre cele mai bune plaje ale Italiei de multe ori).


10. Punta Molentis beach – Villasimius

Punta Molentis Villasimius

Plaja Punta Molentis este situată pe coasta de sud-est între Villasimius și Costa Rei. Este la aproximativ 6 km de Villasimius.

E alcătuită din nisip fin, cu mici dungi roz la țărm. De fapt, marea cristalină creează o culoare frumoasă, care variază de la lumina verde de smarald la turcoaz, la albastru. Locul este destul de adăpostit de vânt și este, de asemenea, înconjurat de o densă flora mediteraneană.

Pe promontoriul cu vedere spre plajă din Punta Molentis, odinioară se afla Nuraghe di Punta Molentis (Nuraghe, sau nurhag, este principalul tip de edificiu megalitic antic găsit în Sardinia, dezvoltat în timpul epocii Nuragice între 1900 și 730 î.C.

Astăzi a ajuns să fie simbolul Sardiniei și al culturii sale distinctive, civilizația Nuragică) ale cărui rămășițe există astăzi și de unde se poate admira o panorama splendidă.


De interes:

Cele mai citite articole

Scris de Roseti Elena

Am absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine Universitatea București, secția rusă - bulgară. Am traversat mai multe “praguri” profesionale: redactor șef Documentare externă Rompres – actuala Agerpres, editor ediții de Colecție – Jurnalul Național și editor Jurnalul de Duminică – supliment al Jurnalului Național, jurnalist online și print la Evenimentul Zilei, senior editor la Revista Cariere. Unul dintre motto-uri: “Every great dream begins with a dreamer" - Harriet Tubman. Un îndemn personal: Prinde povestea!

Avantajele pe care le au firmele care se muta in cladiri de birouri de inchiriat

Cele mai comune situatii in care soferii apeleaza la servicii de tractari auto