in

Cele mai populare meserii de viitor

Top 20 Meserii de viitor Specialist mediu inconjurator

O serie de meserii vor deveni din ce în ce mai populare până în 2020, în timp ce altele vor dispărea. Potrivit World Economic Forum, mai multe joburi ale viitorului vor crește numărul angajaților de la 16% la 27%. O parte dintre aceste meserii prezise de WEF pentru 2022 sunt analiști de date, software developers, specialiști Big Data, specialiști digital transformations, profesioniști sales și marketing, profesioniști ai inovației, specialiști digital marketing. Acesta este însă viitorul apropiat..

“Cele mai căutate meserii de viitor” înseamnă o lume futuristă, ireală chiar. Nu se poate ști sigur cum va arată viitorul pieței forței de muncă, dar este posibil ca în 2030, de exemplu, potrivit LinkedIn, să vedem anunțuri de recrutare pentru creator de organe, instalator de biofilm, consultant în valută digitală sau controlor de trafic al dronelor. Ce ne pregătește viitorul vom vedea în câteva „repere”.

1. Psihoterapeut Erskine

O profesie care asigură un câștig mare. Potrivit specialiștilor, această profesie va fi solicitată și în viitor pentru că ritmul trepidant al vieții celor mai mulți dintre noi determină apariția unei suite de problemele emoționale generale – de la crize existențiale, la probleme de cuplu și multe altele. Numele acestei profesii provine de la Richard Erskine – părintele psihoterapiei integrative. Dar, tot potrivit analiștilor, dacă vă propuneți să lucrați în domeniul sănătății, trebuie să vă însușiți cunoștințe temeinice de biologie, chimie, matematică și, dincolo de tot ceea ce implică studiu, trebuie să știți să relaționați cu oamenii.

2. Specialist în cloud computing

Acest tip de specialiști vor fi foarte căutați, ca şi consultanții în securitate IT sau specialiştii în marketing digital.

3. Dezvoltator de pagini web și de aplicații

Industria IT își va tripla necesarul de personal, multe domenii se vor virtualiza (vânzări, banking, educație), nevoia de securitate cibernetică și protecția identității digitale va crește. Producția de date și informații va urca hiper-exponenţial spre big data, deci va fi nevoie de specialiști care să înțeleagă datele și să le poată reprezenta.

Dezvoltator de pagini web si de aplicatii

4. Corporate Disrupter

Acesta va fi specialistul care atacă structurile rigide ale unei companii sau instituţii publice pentru a o face mai flexibilă și mai adaptabilă la crize.

5. Ecologist New Media

Tehnologiile (video, animaţii digitale, jocuri etc) au creat un nou limbaj de comunicare şi un univers aparte. New media fac posibile platformele de lucru online, construiesc reputație și identitate, aducând transparență în muncă și viața noastră. Există și un revers al medaliei: adevărul poate fi ușor alterat, deoarece oricine poate filma sau fotografia un eveniment și poate face că lucrurile să pară altfel decât sunt în realitate. De aceea, trebuie să fim mai sceptici, dar și mai deschiși la analiză o situație din diferite perspective.

6. Profesor virtual

Învățământul virtual cu ajutorul profesorilor virtuali va deveni uzualVor există structuri de dezvoltare a materialelor educaționale online – de tip Open University, Moodle, Blackboard, Web CT, MOOCs – Massive Open Online Courses – care vor emite diplome recunoscute la nivel global.

7. Consilier pentru roboți

În momentul în care roboții vor ajunge să muncească în locul nostru, cineva va trebui să se ocupe și de ei. Consilierul pentru roboți va ajută oamenii să își aleagă robotul potrivit pentru nevoile lor și să le asigure bună funcționare.

Consilier pentru roboti

8. Expert în simplitate

Cu toții vom avea nevoie de așa ceva, potrivit analiștilor. Un expert în simplitate într-o lume din ce în ce mai complexă și mai complicată se pare că va fi esențial. Rolul experților în simplitate va fi acela de a oferi soluțiile cele mai simple pentru problemele cele mai complexe.

9. Designer pentru deșeuri

Reciclarea câștigă tot mai mult teren. Odată cu dezvoltarea acestui mod de viață ar putea să apară cererea de designeri pentru deșeuri. Adică persoane care să vină cu idei cât mai creative pentru transformarea și utilizarea deșeurilor și a resturilor rezultate în urma proceselor de producție.

10. Consilier pentru sănătate

Nu orice fel de consilier. Este vorba despre o persoană care va ajuta pacienții și familiile acestora să navigheze prin multitudinea de sisteme medicale existente online.

11. Supraveghetor de cartier

Cele mai citite articole

Viitorul va fi plin de drone de supraveghere. Dar cine va supraveghea dronele? „Supraveghetorii de cartier” ar putea fi acele persoane care, cu ajutorul dronelor, vor avea mereu un ochi asupra eventualelor pericole.

12. Fermier regenerator

În viitor, mulți dintre acei simpli fermieri ar putea fi nevoiți să devină specialiști în regenerarea și refacerea recoltelor agricole după calamități (naturale sau produse de oameni).

13. Specialist în tehnologie solară

Tehnologia solară este tot mai des întâlnită. Și pe măsură ce costurile panourilor solare vor scădea, vor fi tot mai multe și vom avea nevoie de suficienți specialiști care să se ocupe de ele.

14. Tele-Chirurg

​Chirurgia robotizată există deja, dar în viitor medicii vor putea face carieră în domeniul operațiilor la distanță, prin intermediul instrumentelor robotizate.

15. Specialist mediu înconjurător

Până la sfârșitul deceniului, așa-numitele joburi verzi vor avea o creștere spectaculoasă. Din ce în ce mai multe companii vor solicita specialiști care să implementeze soluții de protejare a mediului înconjurător. Astfel, sectorul ecologist va oferi o gamă largă de locuri de muncă, de la tehnicieni de instalare a panourilor solare, la cercetare și dezvoltare, managementul deșeurilor sau reducerea costurilor.

Specialist mediu inconjurator

16. Specialist în Business Process Outsourcing

În condițiile în care tot mai multe companii sunt interesate de optimizarea costurilor, industria de BPO își va continua drumul pe traiectoria ascendentă actuală. În prezent, externalizarea serviciilor este avantajată de criză economică. Companiile sunt nevoite să scadă costurile, iar recurgerea la furnizorii de servicii specializate este una dintre soluții. Pe viitor, organizațiile se vor axa din ce în ce mai mult pe core business-ul lor, lăsând pe seama fimelor de BPO gestionarea activităților adiacente, dar la fel de importante pentru funcționarea afacerii. Concentrarea pe funcțiile de bază va fi determinată de creșterea gradului de competitivitate la nivelul piețelor din orice sector.

17. Reprezentant virtual

În condițiile în care proprietățile noastre vor avea o preponderență atât de mare în spațiul virtual, o să avem nevoie de cineva care să ne gestioneze prezența online în conformitate cu ceea ce ne dorim, atunci când noi n-o putem face singuri.

18. Inginer în fashion

Fashionistele eco nu vor vrea să-și încarce noile modele de iBerry cu materiale nereciclabile, cum ar fi bateriile. În schimb, vor prefera gadgeturile care să producă energie din orice mișcare. Versiuni timpurii ale computerelor portabile în haine sunt deja testate, dar pe viitor, designerii vor fi atenți și la aspectele legate de modă, ca să poată integra toate device-urile în haine pe care oamenii chiar să își dorească să le poarte pe stradă.

19. Specialist în new media literacy

Abilitatea de a dezvolta conținut pe baza formelor de new media și de a-l folosi în comunicarea persuasivă.

Specialist in new media literacy

20. Specialist în biotehnologie

Domeniul stiințelor biologice se va dezvolta considerabil datorită interesului pentru organismul uman și estetică. Datorită bugetelor mari care se alocă programelor de cercetare, specialistul în biotehnologie beneficiază de un salariu ridicat.

Meserii de viitor – Alte propuneri

O propunere de schiță a 15 meserii ale viitorului pe care o face Centre for the Future of Work, în raportul Cognizant, pentru următorii 10 ani include:

 • Asistarea persoanelor în vârstă
 • Asistarea roboților din domeniul medical
 • Ofițerul în diversitate genetică
 • Analiza datelor primite prin Internetul Lucrurilor
 • Gestionarea datelor complexe din orașele inteligente
 • Generarea de realități virtuale paralele
 • Detectivul de date
 • Brokerul de date personale
 • Comerțul cu inteligența artificială
 • Oferirea de consultanță în fitness
 • Supravegherea traficului pe drumurile publice pe care vor circula mașinile cu pilot autonom
 • Moda digitală, cu croitori digitali
 • Construcția de călătorii personalizate în RV augmentată
 • Managerul de echipe combinate: om–mașină
 • Ofițer de etică

Cunoști și alte meserii ce s-ar putea dezvolta în viitor? Care ți se pare cea mai interesantă?

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Lidl

Hypermarketuri in România

TOP Citate despre succes - 30 de citate

Citate motivationale despre succes