in , , ,

Plaje în Lefkada

Insula grecească Lefkada oferă o mare varietate de plaje – de la mici plaje naturale, la plaje lungi, populare, cu baruri și activități precum parapanta sau kitesurfing-ul. Insula e minunată: de la plajele cu pietricele albe, până la plajele cu nisip fin, de la plajele însoțite de valuri mari și până la plajele ajustate de apă mării calmă – ideale pentru familii și copii.

Plajele de pe partea de vest a insulei sunt cu adevărat impresionante datorită culorii apei – de un albastru adânc și a peisajelor uimitoare cu stânci abrupte și stânci mari, care formează insule naturale în mare.Booking.com

Plajele din partea de est sunt la adăpost de vânt și de obicei calme și sigure – probabil preferatele familiilor cu copii mici. Multe dintre plajele mari sunt propuse în excursii cu vaporul de către companiile de croaziere care pleacă zilnic din Nidri/Vasiliki/Lefkada Town. Lefkada, situată între Kefalonia și Corfu, a fost caracterizată ca fiind cea mai pitorească insula dintre insulele ionice.

Are frumusețe naturală unică, munți verzi, un climat bun și plaje frumoase precum Porto Katsiki, Egkremni, Kathisma, Gialos, Megali Petra, Kavalikefta, Avali, Afteli, Agiofili, Ammouso, Kastro, Vasiliki, Mikros Gialos, Agios Giannis, Gură și Precipipele, care impresionează prin culorile lor incredibile de turcoaz date bineînțeles de mare.

Aceste plaje sunt printre cele mai frumoase plaje din Grecia. Unele dintre ele sunt înconjurate de păduri, iar altele de stânci impresionante. Lefkada este conectată la continent cu un pod plutitor și este singură insula grecească la care puteți ajunge cu mașina.

Canalul care separă insula de restul Greciei a fost săpat pentru prima dată de corinteni în 500 i.C. când economia insulei a înflorit.  Combinația ideală de ape și munți pe care insula le oferă din belșug, ne așteaptă pe toți să ne bucurăm de unicitatea ei. Cunoscută și sub numele de „Caraibele Greciei”, Lefkada Grecia se remarcă pentru ambianța să exotică și pentru peisajul natural uluitor!

Iata câteva dintre cele mai frumoase plaje din Lefkada

Plajă din orașul Lefkada

Mai întâi să vorbim un pic despre însuși orașul Lefkada, care prezintă și el plaje care se remarcă printre plajele grecești și nu numai atât. Se spune despre orașul Lefkada ca este locul unde bate inima insulei!

Plimbați-vă pe aleile înguste, așezați-vă la tavernele tradiționale pentru a gusta delicioasele mâncăruri locale, vizitați Castelul Agia Mavra – de origine venețiană, muzeele și bisericile din secolul al XVIII-lea …

Scufundați-vă în cultura insulei! Deplasându-vă în Lefkada Town, veți descoperi sate fermecătoare pe litoral, precum Nidri Lefkada și Agios Nikitas Lefkada, cascadele fascinante Dimosari, farul de la Cape Lefkada, frumoasa mănăstire Faneromeni (locația ideală pentru a urmări apusul) și mai puțin cunoscutul defileul Melissa.

Aproape fiecare loc din Grecia are o tradiție mitică. Grecii antici au dorit întotdeauna să asocieze locuri cu povești despre zei sau eroi celebri. Există două versiuni despre originea acestui nume – Lefkada. O versiune spune că numele provine de la culoarea albă (λευκός, -ή, -ό [lefkos] = alb) a rocilor. Cealaltă versiune spune că numele vine de la Lefko, un prieten al lui Odiseu.

Conform unei tradiții, oricine a sărit de pe stâncile Lefkadei putea scăpa de chinul iubirii. Legendele spun că Zeus obișnuia să se odihnească acolo, între aventurile sale amoroase.  De asemenea, Zeița Afrodita a ales să își încheie viața în acest fel – aruncându-se de pe stânci, când a descoperit că Adonis, iubitul ei, a murit. Și mai târziu, chiar și romanii au urmat această „tradiție”.

O altă tradiție este asociată cu templul lui Apollo, care este situat în regiune. Conform mitului, o dată pe an, oamenii care locuiau în Lefkada aveau o ceremonie pentru purificarea orașului. Lefkada este legată și de poezia lui Homer, și anume Odiseea. Arheologul german Wilhelm Dörpfeld, efectuând săpături în diverse locații din Lefkada, a reușit să obțînă finanțare pentru a face lucrări pe insulă, sugerând că Lefkada era Ithaca lui Homer, iar palatul Odysseus era situat la vest de Nydri, pe coasta de sud a Lefkadei.

Argumentul cel mai cunoscut pentru această teorie este că Homer a descris că Ithaca poate fi accesat pe jos. Lefkada este într-adevăr singura insulă care a fost legată de continent printr-o potecă îngustă și în zilele noastre printr-un pod plutitor.

Plajele minunate și apele cristaline nu sunt singurul motiv pentru frumusețea insulei. Lefkada este o insulă foarte verde, plină de copaci și o faună și floră bogată. Laguna dintre Lefkada și continent este o zonă umedă protejată și adăpost perfect pentru multe păsări migratoare și alte specii rare. Veți găși, de asemenea, râuri, precum și cascade ale defileului Dimossari, în apropiere de Nidri.

1. Plaja Afteli

Plaja Afteli din LefkadaBooking.com

La 7 km distanță de Golful Sivota. Plaja Afteli e cea mai apropiată plajă a golfului Sivota, o plajă minusculă, cu coasta minunată pentru snorkeling și ape uimitoare de culoare albastră.

Chiar pe plajă există un snack bar și o opțiune de închiriat șezlonguri și umbrele. Este accesibilă cu mașînă și convenabilă pentru familii. Câteva bărci vechi de pescari vin in interiorul golfului și creează o atmosfera romantică acestui mic paradis. Plajă poate fi accesată de pe drumul principal care duce la est de la Nidri la Vasiliki.

Trebuie doar să urmați indicatoarele rutiere către Evgiros și să treceți prin sat. De la plaja Evgiros, Afteli se află la doar 2 kilometri, dar drumul este îngust cu unele curbe, trebuie să fiți atenți dacă veți conduce aici. La capătul drumului pe asfalt există un mic loc de parcare cu o tavernă tradițională.

Golful minuscul este organizat cu câteva umbrele și șezlonguri, dar numărul locurilor este limitat. Apele smaralde ale Afteli sunt bune pentru snorkeling, de asemenea, puteți vedea unele creaturi de mare dacă vă scufundați. Bărcile ancorate și peisajul sunt destul de idilice, vizitatorilor le place foarte mult priveliștea.

2. Plaja Amouso

Plaja Amouso din LefkadaBooking.com

Are pietricele albe și e înconjurată de o apă albastră transparentă, ideală pentru cei cu familii. Există un restaurant mare chiar lângă plajă, cu o varietate bună de mâncăruri, precum și un cocktail bar.

Șezlonguri și umbrele disponibile pentru închiriere. La plajă se poate ajunge cu mașina, locul de parcare gratuit fiind chiar lângă plajă.

Pentru cei cărora le place plimbarea există o potecă de-a lungul coastei, nu prea frecventată de mașini, care oferă priveliști frumoase. Pentru a ajunge la plajă, va trebui să va duceți pe drumul principal de la Sivota spre Vasiliki, iar în cel mai apropiat sat – Marandohori veți face stânga chiar în spatele unui spațiu ca de piață din dreapta dvs.

Nu există niciun semn, așa că va trebui să căutați. Șoseaua vă conduce direct spre plajă.

3. Plaja Agiofili

Plaja Agiofili din LefkadaBooking.com

Frumoasa plajă cu apă turcoaz și cu pietre albe e aproape de orașul Vasiliki. Pare un mic port, datorită culorilor sale uimitoare și formei literei ¨U¨ chiar sub o stâncă. E accesibilă cu vaporul (croazierele din orașul Vasiliki) sau cu mașina pe un drum care poate fi dificil în unele părți.

Parcarea plătită de  la sfârșitul drumului a fost închisă in 2018, iar plaja este accesibilă oficial doar cu barca. Unele șezlonguri și umbrele sunt disponibile spre închiriere. Cea mai ușoară cale de a ajunge pe această plajă magnifică este să…prindeți o barcă în Vasiliki – care pleacă punctual din portul satului.

Agiofili este înconjurată de stânci verticale înalte, iar apa cristalină dă o impresie că se adâncește rapid. Temperatura mării este puțin mai scăzută decât la alte plaje din Lefkada, deoarece pârâiele din zonă aduc ceva răcoare aici.

Dacă suprafața mării este calmă, plaja Agiofili este recomandată și pentru snorkeling. Părțile stâncoase ale plajei au o viață marină semnificativă. Plaja este ușor organizată cu câteva umbrele de soare și șezlonguri, iar în lunile de vară există un mic bar pe plajă. Pe partea de nord a Agiofiliului puteți găsi niște scări și un punct de unde puteți avea o vedre de ansamblu excelentă și de unde puteți face fotografii minunate.

Plaja este goală dimineața, dar după sosirea primelor bărci, va fi aglomerată repede!

4. Plaja Vasiliki

Plaja Vasiliki din LefkadaBooking.com

Plaja Vasiliki e o plajă lungă, cu pietricele, în golful Vasiliki, renumită pentru condițiile sale perfecte de windsurfing și de navigație. Pe plajă sunt disponibile instalații pentru sporturi nautice și cluburi de windsurfing pentru închiriere.

Cele mai citite articole

Orașul din apropiere, Vasiliki, oferă o mulțime de opțiuni pentru a mânca sau a face cumpărături. Bucurați-vă de avantajul pe care îl are acest loc însorit și…răsfățat din Mediterana. Veți fi uimiți de mâncărurile proaspete și naturale din taverne/restaurante. Veți descoperi ce este natura pură, cu plajele și peisajele sale incredibile.

Relaxați-vă în apartamentele de familie care sunt împrăștiate în această locație magnifică. Vasiliki este una dintre cele mai importante destinații din Grecia pentru sporturi nautice.

5. Plaja Mikros Gialos

Plaja Mikros Gialos din LefkadaBooking.com

Mikros Gialos e o populară plajă pe coasta de est a golfului Poros, aproape de golful Sivota. Este bine protejată de vânturi sau valuri și de apă – în general, care amintește de un lac!

Plaja cu pietriș și înconjurată de ape cristaline este ideală pentru cei care vin cu copii. În jurul plajei sunt hoteluri, vile și taverne. Există porțiuni unde șezlongurile și umbrelele sunt disponibile pentru închiriere.

Poros este satul, iar plaja sa numită Mikros Gialos se află la 1,5 km. În trecut Mikros Gialos era un port al satului, dar acum există hoteluri, vile și unele taverne în jurul țărmului. Mikros Gialos este un loc liniștit, potrivit pentru vacanțe pașnice. Nu există magazine și nici opțiuni de divertisment.

Plaja este cu pietricele, cu ape foarte limpezi și calme. Datorită stâncilor înalte din jurul golfului, valurile sunt rare și marea este la fel de calmă. Această pajă este una dintre cele mai frumoase plaje ale insulei Lefkada, situată la 30 km sud de capitală, în apropiere de satul Poros (după cum am mai menționat).

Plaja cu nisip fin este alintată de ape cristaline și are șezlonguri, umbrele, taverne și snack-baruri.

6. Plaja Porto Katsiki

Plaja Porto Katsiki din LefkadaBooking.com

Una dintre faimoasele plaje ale insulei Lefkada. Apele sale turcoaz uimitoare și stâncile naturale mari te vor duce într-o altă lume. Poate fi destul de aglomerat în timpul sezonului de vârf.

Există o priveliște uimitoare asupra apusului, deși dimineață va trebui să așteptați să apară soarele – abia după ora 10 dimineața. Plaja este cu pietricele, are șezlonguri și umbrele de închiriat și chiar livrare de mâncare. În partea stânga puteți găsi o altă plajă, complet abandonată – accesibilă doar cu barca sau cu un pic de înot de pe plaja principală.

Există o parcare cu plată pe partea de sus a plajei și o scară abruptă care te va duce în jos pe plajă.

7. Plaja Kathisma

Plaja Kathisma din LefkadaBooking.com

Kathisma este probabil una dintre cele mai frumoase plaje din Lefkada, situată la 15 km sud-est de orașul principal, aproape de satul Agios Nikitas.

Una dintre cele mai lungi plaje din Lefkada, cu nisip alb fin și ape strălucitoare, de o culoare turcoaz uimitoare. Plaja este înconjurată de un fundal idilic, ca de munte, care oferă un sentiment de izolare totală, în ciuda activității turistice majore.

Este o destinație mult preferată în rândul tinerilor. Aici vă puteți bucura de o zile de înot răcoritoare și de relaxare la soare.

Kathisma este, de asemenea, o destinație ideală pentru mai multe sporturi nautice. O mulțime de șezlonguri și umbrele acoperă zona și diverse locuri de cazare se găsesc în apropiere.

8. Plaja Egremni

Plaja Egremni din LefkadaBooking.com

Această plajă lungă uimitoare cu nisip și pietricele mici este acel paradis la care visai. Este fără îndoială una dintre cele mai frumoase și celebre plaje ale insulei Lefkada.

Aceasta era accesibilă cu ajutorul unei scări lungi (347 de scări) care a fost distrusă împreună cu drumul de acces de către un cutremur în 2015 și care nu a fost încă reconstruită (în curând va fi redeschisă).

În zilele noastre puteți ajunge aici printr-o cale alternativă: printr-un sat din apropiere – este nevoie de 2-3 km de mers pe jos. Cel mai convenabil acces este cu vaporul. Nu este atât de aglomerat ca alte plaje, turiștii sunt mulțumiți pentru accesibilitatea limitată și, de asemenea, pentru că este lungă de aproape 3 km.

Oferă șezlonguri, umbrele și baruri pe plajă, precum și locuri naturale private. Egremni este una dintre cele mai populare destinații turistice din Grecia per ansamblu.

9. Plaja Ai Yannis

Plaja Ai Yannis din LefkadaBooking.com

Se afla în apropiere de orașul Lefkada, are  o lungime de 4,5 km de nisip si pietricele fine, fiind înconjurată de vegetație si de marea de culoare albastru-verde. Este perfectă pentru cei care vin să profite de vremea tocmai buna pentru windsurfing și kitesurfing.

Nu este potrivită pentru copii, deoarece marea aici poate deveni aspră, dar este organizată cu șezlonguri și există o mulțime de cafenele și de restaurante. Este accesibilă dacă mergeți pe jos și există o parcare lângă plajă.

Plaja Ai Yannis reprezintă una dintre primele opțiuni odată ce ați ajuns pe insulă, datorită apropierii de orașul capitală. Zona prezintă un peisaj exotic care atrage mii de vizitatori. Pentru cei care preferă să se relaxeze la umbră și să bea Cafe Frappe – să nu omitem faptul că aceasta e o băutură grecească!

Dacă nu nu știați cum a fost inventată această băutură, aflați că a fost inventată întâmplător, de un reprezentant Nescafe, aflat în 1957 la Salonic (actualmente este vândută în principal în Grecia și este printre cele mai populare băuturi din Grecia și Cipru). Capătul de sud al plajei are și serviciu de salvamari. Mai la nord, plaja este destinată înotului liniștit și relaxării.

La extremitatea stângă a țărmului veți găsi Biserica din Ioannis Antzousis, o biserică minusculă albă, cu icoane frumoase.

10. Plaja Agios Nikitas

Plaja Agios Nikitas din LefkadaBooking.com

Se află la doar 10 km de orașul Lefkada și este similară cu plajă Porto Katsiki, dar nu este la fel de ocupată. Înoți în marea ionică albastră și vei vedea casele satului încântătoare, în mijlocul stâncilor verzi și munților din depărtare. Este o plajă mică, cu pietricele, cu taverne și cafenele, iar atmosfera relaxantă dă semn că e un loc super și pentru cei cu familii.

Plaja Agios Nikitas este ușor accesibilă pe jos, din sat. Agios Nikitas este un sat pescăresc litoral din Coasta de Vest și unul dintre cele mai pitorești sate din Lefkada. Ministerul Mediului din Grecia  a declarat Agios Nikitas o așezare tradițională datorită caracterului său pitoresc colorat și frumuseții naturale.

Este situată într-un golf verde cu ape calme. Agios Nikitas se răspândește amfiteatric spre mare și oferă o vedere Ioniană spectaculoasă celor care aleg să rămână într-unul dintre numeroasele studiouri sau vile care există în zonă. Are o stradă principală pietonală, cu multe magazine mici, mici piețe, cafenele, baruri și restaurante. În perioada de vârf plaja și satul sunt foarte aglomerate, așa că parcarea aici nu reprezintă ceva ușor.

Cu toate acestea, există o zonă mare de parcare de-a lungul străzii principale pietonale. Agios Nikitas se remarcă prin arhitectura tradițională plină de culoare, care oferă un ton fericit celor care stau aici sau doar vizitează. Accesul ușor  și apropierea sa față de faimoasele plaje din Kathisma, Milos și Pefkoulia, te vor face să te îndrăgostești de acest loc.

Vouă care plajă din Lefkada vă place?

Cele mai citite articole

Scris de Roseti Elena

Am absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine Universitatea București, secția rusă - bulgară. Am traversat mai multe “praguri” profesionale: redactor șef Documentare externă Rompres – actuala Agerpres, editor ediții de Colecție – Jurnalul Național și editor Jurnalul de Duminică – supliment al Jurnalului Național, jurnalist online și print la Evenimentul Zilei, senior editor la Revista Cariere. Unul dintre motto-uri: “Every great dream begins with a dreamer" - Harriet Tubman. Un îndemn personal: Prinde povestea!

Topul Celor Mai Tari Filme Seriale Turcești

Tot ce trebuie să știi despre Cidru