Top 10 branduri de apa minerala

Top 10 branduri de apa minerala

De

Romania este una dintre cele mai cunoscute tari din lume la capitolul izvoarelor apelor minerale naturale. Totusi, chiar daca romanii stiu ca ar trebui sa bea 2L de apa pe zi, cei mai multi beau doar jumatate din aceasta cantitate. Studiile arata ca, de obicei, bem apa minerala dimineata, noaptea, in timpul si dupa activitatile sportive, inainte si dupa masa si oricand ne este sete. Conform Societatii Nationale a Apelor Minerale, consumul de apa minerala in Romania se situeaza la 50-60L / capita vs. 100-105 L/ capita, media europeana. Consumul de apa minerala este mai ales in mediul urban, SKU-ul preferat fiind PET-ul de 2L (conform unor cercetari anterioare).

Romanii prefera, in proportie covarsitoare (99%), marcile autohtone de apa minerala naturala, datorita reputatiei acestora, precum si pretului competitiv fata de cel al marcilor de import. In ultimii 3 ani, ponderea consumului de apa minerala plata in totalul consumului de apa imbuteliata a crescut la 40%, restul revenind apei minerale carbonatate, desi, in urma cu 20 de ani, majoritatea consumatorilor romani optau, aproape in exclusivitate, pentru apa minerala carbonatata. In Romania, consumul de apa este la jumatate fata de media europeana, fiecare roman consumand in jur de 50 de litri, in timp ce restul europenilor aproape 120 de litri. Romanii mai consuma 60 de litri pe an de bauturi carbogazoane, nivelul fiind mai ridicat decat media altor piete mari din regiune precum Ucraina (30,19 litri) sau Rusia (33 de litri), insa sub cel al Bulgariei (105 litri), Slovaciei (87 de litri) sau Cehiei (122,83 litri). Cau fapt inedit, apa minerala Perenna, care izvoreste dintr-un satuc uitat de vreme din Banat, este singura din lume care pune in pericol suprematia celebrei Evian, cea mai pura apa din lume.
Organizatia Mondiala a Apelor Minerale a comparat nu demult diferentele dintre etalonul mondial al puritatii apei, Evian, si sute de alte probe trimise de producatori de pe toate continentele. Testele au aratat ca Perenna, din Romania, si Evian, sunt identice in proportie de 96,1%.

Top 10 branduri de apa minerala

Iata un top al brandurilor de apa minerala din Romania.

Top 10 branduri de apa minerala

1. Borsec

Brand cu o istorie de peste 200 de ani, se claseaza pe prima pozitie in toate analizele facute de specialistii acestei piete a brandurilor de apa minerala. Este cel mai vandut brand de apa, detinut de Romaqua Group, cea mai mare companie antre­prenoriala romaneasca din industria bauturilor, cu afaceri de 693 milioane de lei. Romaqua Group este si cel mai mare imbuteliator de ape minerale.

2. Dorna

La începuturile anilor 1990, omul de afaceri de origine greaca si elvetiana Jean Valvis a pus bazele Dorna Apemin SA a cărei principala activitate era imbutelierea apei minerale din izvorul propriu, aflat in depresiunea Dornelor. Compania deţinea în portofoliu mărcile Dorna, Izvorul Alb şi Poiana Negri. Opt ani mai târziu, Jean Valvis a vandut Dorna Apemin catre gigantul american Coca-Cola, intr-o tranzactie considerata in acel moment ca fiind una dintre cele mai mari din industria alimentara si evaluata la aproximativ 40 de milioane de euro. Istoria apei minerale naturale Dorna incepe in Evul Mediu, in 1410, atunci cand un document emis de Cancelaria lui Alexandru cel Bun, unul dintre conducătorii Moldovei, mentioneaza ca izvorul a fost donat Manastirii Sucevita.

3. Aqua Carpatica

Brand creat de omul de afaceri Jean Valvis in 2010. Astfel, Aqua Carpatica ia locul Izvorului Alb, brand creat tot de Jean Valvis, dar care acum se afla in proprietatea Coca-Cola HBC Romania, cel mai mare jucator de pe piata bauturilor, cu afaceri de 2,2 miliarde de lei anul trecut. Aqua Carpatica era si in primele luni din 2015 cel mai vandut brand in valoare de pe piata de apa imbuteliata, conform informatiilor furnizate anterior de Vektor Marktforschung. Izvorul Alb este apa plata imbuteliata de Coca-Cola HBC, in timp ce Dorna si Poiana Negri sunt brandurile de apa carbonatata.

4. Bucovina

Producatorul de apa minerala Bucovina a fost achizitionat oficial de grupul polonez Maspex Wadowice, in 2016. Tranzactia a inclus preluarea facilitatilor de productie ale societatii Rio Bucovina precum si a brandului de ape minerale “Bucovina”.

5. Zizin

-Apemin ZIZIN e o companie cu o cifra de afaceri de 55 milioane de lei inregistrata in 2016. Compania s-a concentrat in ultimii ani pe cresterea brandului ZIZIN, pe care l-a sustinut prin campanii de promovare si campanii promotionale. Atestata in anul 1773 si imbuteliata din 1936, ZIZIN este apa minerala naturala echilibrata din punct de vedere al continutului de minerale si al pH-ului. Apele minerale ZIZIN provin dintr-un zacamant hidromineral situat in partea de nord-vest a Masivului Ciucas, in zona de contact a acestuia cu Depresiunea Brasovului, pe valea paraului ZIZIN.

6. Perla Harghitei

Compania Perla Harghitei exploateaza sursa F1 de la Sancraieni, Harghita.Perla Harghitei este o companie producătoare de apa minerala si bauturi racoritoare din Romania. Compania a fost infiintata in 1990 si apoi privatizata.

7. Azuga

Brandul apartine companiei AzugaWaters. Apa carbogazoasa Azuga se imbuteliaza din 2010 la o unitate de productie greenfield din judetul Covasna,alaturi de brand-ul lansat de aceeasi companie – „Covasna-Taramul apelor”.

8. Izvorul Alb

Brand creat tot de Jean Valvis, dar care acum se afla in proprietatea Coca-Cola HBC Romania.

9. Bilbor

Este un brand de apa minerala pozitionat pe segmental premium, izvoarele de provenienta aflandu-se in munții Calimani, judetul Harghita fiind unul dintre vestitele izvoare din Romania, datorita proprietatilor curative.  Bilbor este un loc inconjurat de paduri dese de brad cu peisaje rurale extraordinare. In 2018, activele producatorului de apa minerala Bilbor Mineral Water, au fost cumparate de catre societatea AQUA BILBOR SRL, cu sediul in orasul Borsa, judetul Maramures.

10. Tusnad

Apemin Tusnad este o companie producatoare de ape minerale si bauturi racoritoare din Romania. Compania a fost infiintata in 1999, in urma divizarii societatii Perla Harghitei. Fabrica de imbuteliere a companiei a fost construita in 1973, iar activitatea acesteia a inceput in 1974. Actionarul majoritar al companiei este Gyárfás Kurkó, care detine 72,5% din titluri, restul apartinand firmei Perla Harghitei.

Lasa un Comentariu

Adresa ta de mail nu va fi publica.

S-ar putea sa-ti placa