in

Ce beneficii îți oferă o agenție imobiliara cu reprezentare exclusivă atunci când vrei sa vinzi un imobil?

Înainte de a intra în subiect, trebuie să lămurim mai întâi ce înseamnă reprezentarea excluzivă atunci când vine vorba de o agenție imobiliară. Acest tip de serviciu constă în atribuirea sarcinii de vânzare a imobilului unui singur agent, care va ține cont strict de interesele clientului și de cerințele acestuia.

Acesta nu este în competiție cu ceilalți agenți, așa cum se întâmplă în cazul vânzării directe și astfel nu va fi interesat să vândă imobilul cât mai rapid pentru a obține comisionul aferent tranzacției.

Principala motivație a agentului căruia i se atribuie reprezentarea exclusivă va fi satisfacerea intereselor clientului și nu interesul propriu, respectiv obținerea comisionului înaintea celorlalți colegi. În cazul său, comisionul va fi obținut doar dacă va reuși să vândă imobilul conform dorințelor clientului și astfel va fi motivat să le respecte întocmai.

În continuare, iată care sunt beneficiile de care te poți bucura ca vânzător al unui imobil, dacă apelezi la o agenție cu reprezentare exclusivă!

Eliminarea vizionărilor inutile

Când scoți un imobil la vânzare trebuie să îl pregătești pentru a fi vizionat de potențialii cumpărători. De multe ori, la vizionări se programează și cumpărători care nu sunt interesați neapărat de tipul respectiv de imobil sau nu sunt dispuși să plătească suma solicitată de vânzător. Astfel de vizite sunt din start inutile și deranjante, pentru că de fiecare dată locuința trebuie pusă la punct, deși sunt șanse nule să fie vândută unor astfel de clienți.

Dacă apelezi la o agenție de servicii imobiliare complete cu reprezentare exclusivă, acest inconvenient este eliminat. Agentul desemnat să se ocupe cu tranzacția va avea mai întâi o întâlnire prealabilă cu potențialii clienți, în urma căreia va stabili dacă aceștia sunt cu adevărat interesați de imobilul respectiv și sunt dispuși să plătească prețul cerut. Astfel, vizionările vor fi organizate doar pentru acești clienți și nu pentru oricine își manifestă dorința de a vizita imobilul.

Obținerea unui preț bun

Cele mai citite articole

Arta negocierii este o calitate pe care trebuie să o aibă orice agent imobiliar, cu atât mai mult unul cu reprezentare exclusivă. Acesta va ține cont de prețul dorit de vânzător și va prezenta ofertele clienților astfel încât, în urma negocierii, să se ajungă la o valoare convenabilă pentru client.

Mai mult de atât, în urma negocierilor cu mai mulți clienți poate fi obținut chiar și un preț cu mult mai bun decât cel dorit de vânzător. Și agentul are motive să-și dea tot interesul în acest sens, întrucât de prețul final depinde comisionul său.

Finalizarea tranzacției într-un timp mai scurt

Atunci când închei un contract de reprezentare exclusivă cu o agenție imobiliară, poți stabili un termen limită până la care imobilul să fie vândut. Perioada de timp poate fi mai scurtă sau mai îndelungată, iar agentul desemnat trebuie să facă tot posibilul pentru a finaliza tranzacția la termen, respectând strict condițiile impuse de tine.

Evident, nimeni nu îți poate garanta 100% că imobilul va fi vândut până la data stabilită, însă poți fi convins că se vor face toate eforturile. În cazul în care tranzacția nu este realizată la termen, poți rezilia contractul fără a avea obligația de a plăti vreun onorariu.

Suport pentru întocmirea documentelor de vânzare-cumpărare

Dacă agentul imobiliar a găsit clientul potrivit și s-a ajuns la o înțelegere, va continua să îți ofere suport și pentru perfectarea actelor. Se știe că astfel de tranzacții se fac printr-un contract de vânzare-cumpărare, care se încheie pe baza altor documente și se autentifică la un notar public.

Întreaga procedură necesită timp și poate părea complicată, mai ales dacă nu ești familiarizat cu domeniul imobiliar. Lucrurile se simplifică însă datorită contractului de reprezentare exclusivă, în baza căruia agentul imobiliar îți va oferi suport sau se va ocupa de toate formalitățile, în locul tău.

Desigur, mai sunt și alte beneficii, dar acestea diferă e la o situație la alta și te lăsăm să le descoperi singur dacă vei dori vreodată să vinzi un imobil printr-o agenție cu reprezentare exclusivă.   

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

De ce trebuie sa iti alegi videograful de nunta din timp? De ce sa alegi un videograf si nu un cameraman?

De ce ar trebui să îți cumperi o narghilea cu 2 furtunuri?