in

Cum să menții prospețimea alimentelor mai mult timp

Pentru a beneficia la maxim de calitățile nutriționale, alimentele pe care le consumi trebuie să fie cât mai proaspete, această condiție fiind și una din bazele alimentației sănătoase. Pentru că nu este foarte practic la piață sau supermarket de fiecare dată când vrei să mănânci, își prezentăm câteva modalități simple prin care poți menține prospețimea alimentelor pentru mai multă vreme.

Spală fructele și legumele doar înainte de a le consuma

Umiditatea nu este un mediu foarte prielnic pentru fructe și legume, accelerând procesul de alterare. Astfel nu este indicat să speli fructele și legumele înainte de a le pune la păstrare în frigider, pentru că astfel se vor strica mai repede  chiar dacă sunt păstrate în condiții optime. Sfatul este valabil și în cazul fructelor pe care vrei să le păstrezi într-o fructieră, pentru că mulți sunt tentați să le spele pentru a le da un aspect mai plăcut la vedere. Indiferent de modul de păstrare, fructele și legumele se spală doar înainte de a fi consumate sau înainte de a fi folosite ca ingredient pentru mâncare.

Carnea se păstrează cel mai bine în congelator

Dacă ai cumpărat carne dar  nu dorești să o prepari imediat, cel mai bine este să o pui la congelator unde o poți păstra chiar și ani de zile, cu condiția nu o decongelezi in această perioadă. Spre deosebire de fructe și legume, calitățile nutriționale ale cărnii rămân nealterate după congelare, așa că aceasta își va menține prospețimea o perioadă foarte îndelungată. Cel mai bine se păstrează carnea neprocesată, fiind indicat să o toci sau să o prelucrezi, după decongelare, înainte de a o prepara.

Congelatoarele sunt o soluție ideală pentru a păstra o perioadă mai îndelungată carnea dar și alte alimente refrigerabile lăsând astfel spațiu frigider sau combina frigorifică pentru alimentele pe care le consumi în mod curent și trebuie păstrate în aceleași condiții. 

Menține verdețurile hidratate

Verdețurile, se recomandă să fie consumate proaspete pentru a beneficia din plin de savoarea lor, dar și de conținutul bogat de vitamine și minerale. De preferat este să le consumi imediat ce sunt culese din grădină însă atunci când trăiești în oraș și locuiești le bloc nu îți poți permite acest lux. În schimb, poți cumpăra verdețuri proaspete din piață pe care să le păstrezi astfel până la două săptămâni, asigurându-le o  bună hidratare în tot acest timp

Astfel, în cazul verdețurilor firave precum pătrunjelul și leușteanul, se taie codițele, iar legătura se pune într-un pahar cu apă, care se acoperă apoi cu o pungă de plastic și se așează în frigider.

Cele mai citite articole

Verdețurile cu frunză tare, precum rozmarinul și cimbrul se înfășoară într-un prosop de hârtie umezit în prealabil, iar apoi se pun într-o pungă de plastic bine închisă la gură.

Pâinea se păstrează la temperatura camerei

Contrar părerii multora care păstrează pâinea în frigider, temperatura scăzută nu face decât să grăbească alterarea acestui produs. Pâinea consumată zilnic se păstrează cel mai bine la temperatura camerei, într-o pungă din bumbac sau înfășurată într-o țesătură din acest material, care împiedică formarea condensului.

Altfel stau lucrurile dacă vrei să păstrezi pâinea proaspătă pentru o perioadă de cel mult trei luni. În acest caz, pâinea poate fi pusă la congelator, însă nu întreagă, ci feliată sau tăiată în bucăți mai mici. Doar în acest mod, pâinea își va păstra aroma și textura după decongelare.

Nu ține ciupercile în caserolă

Dacă ai cumpărat ciuperci la caserolă, nu le păstra în ambalajul original, dacă vrei să le menții proaspete mai mult timp. Acestea se curăță de resturile de pământ și alte impurități după care se înfășoară în prosoape de hârtie și se pun în frigider, unde se vor păstra proaspete timp de aproximativ două.

 

Acestea sunt cele mai simple și mai eficiente metode de a păstra mâncarea proaspătă, având parte în acest mod și de o alimentație sănătoasă și hrănitoare.

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Șantiere vs posibila criza economică

Ce sunt ușile filomuro?