– Tendința tăierii de bugete în sectorul construcții, inclusiv în materie de ssm
– Creșterea posibilității apariției unor evenimente de muncă
– Cum pot angajatorii din construcții să își optimizeze costurile cu mijloacele colective și individuale de protecție a muncii?
În situația economică dificilă din țara noastră, angajatorii încep să își reducă din ce în ce mai mult costurile de producție, inclusiv în ceea ce privește bugetul destinat protecției muncii salariaților. Pentru ca să nu se ajungă la degradarea periculoasă a condițiilor de muncă, mai ales când vorbim de construcțiile industriale și civile, trebuie să se abordeze de către antreprenori cu mare atenție această problemă, legată de ssm, pentru a optimiza costurile, a schimba direcția de lucru și a aplica tehnologii moderne, fără însă a pune în pericol sănătatea și chiar viața lucrătorilor de pe șantierele de construcții.
Tendința tăierii de bugete în sectorul construcții, inclusiv în materie de ssm
Au redus angajatorii din construcții costurile legate de protecție a muncii?
Judecând după numărul de încălcări legate de protecția muncii semnalate de când s-a declanșat pandemia de coronavirus, angajatorii chiar încep ca să reducă periculos costurile în acest domeniu. Această concluzie transpare din incidența crescută a evenimentelor nedorite petrecute în ultima vreme pe șantierele din România. Indiferent că ne confruntăm sau nu cu o pandemie globală ce conduce implicit și la o criză economică, nerespectarea standardelor de protecție a muncii va conduce cu siguranță la accidente de muncă. Mai ales când vorbim de domeniul construcțiilor.
Creșterea posibilității apariției unor evenimente de muncă
Mai mult decât atât, pe lângă riscurile anterioare anului 2020, acum se adaugă și pericolele cauzate de noul coronavirus. Muncitorii de pe șantiere se pot infecta mai ușor cu acest virus, deși aparent putem spune că lucrându-se mai mult în aer liber și pericolul de îmbolnăvire este mai mic.
În fapt, imposibilitatea obiectivă de a se păstra distanța fizică recomandată de 2 metri este un element agravant.
În plus, deoarece în construcții se depune o muncă grea, lucrătorii sunt mai tentați ca să nu poarte mască și să ignore regulile generale de igienă (spălarea temeinică și dezinfectarea mâinilor în timpul pauzelor, purtarea unui echipament de lucru adecvat).
Cum pot angajatorii din construcții să își optimizeze costurile cu mijloacele colective și individuale de protecție a muncii?
Pentru a optimiza costurile protecției muncii, este necesar:
- să se folosească mijloace de protecție individuală și colectivă de calitate de calitate; cele ieftine nu protejează corespunzător lucrătorii, ceea ce înseamnă că utilizarea acestora duce la mari riscuri pentru angajator. Este mai bine să se economisească nu pe calitatea echipamentelor, ci mai degrabă pe costurile indirecte cu acestea (renegocierea unor contracte încheiate pe termen lung cu furnizorii de echipamente de protecție, o logistică performantă);
- să efectueze măsuri continue de îmbunătățire a condițiilor de muncă de pe șantiere pentru preîntâmpinarea accidentelor de muncă clasice, a bolilor profesionale, dar și a prevenirii infectării cu noul coronavirus;
- examinări medicale frecvente pentru a se depista din vreme care dintre lucrători este purtător de Covid-19 și a se preveni infectarea și a altor muncitori de pe șantier cu care cei bolnavi ar veni în contact în timpul desfășurării activității (cu atât mai mult cu cât munca pe un șantier este, de obicei, una de echipă).
Cele mai citite articole
Multe accidente și boli profesionale ar fi evitate dacă companiile din construcții ar implementa programe de securitate și sănătate în muncă. Adesea, investițiile în formarea și educarea lucrătorilor ar reduce considerabil riscurile de acest gen.
Măsuri preventive ssm la locul de muncă
Selecția personalului
Sectorul construcțiilor prezintă numeroase pericole. Angajatul trebuie să lucreze în siguranță, deci este necesar să se analizeze experiențele anterioare ale acestuia și să se verifice dacă are aptitudini fizice și psihologice pentru un mediu solicitant precum este cel de pe un șantier de construcții.
Examenele medicale periodice temeinic efectuate, inclusiv testări pentru coronavirus
Angajații trebuie să fie supuși periodic examenelor medicale. Acestea sunt responsabilitatea companiei.
Utilizarea echipamentelor de protecție colectivă și individuală specifice construcțiilor
Echipamentul de protecție colectivă poate fi definit ca un dispozitiv, un mediu fix sau mobil sau un sistem destinat a asigura integritatea fizică a unui grup de lucrători. De exemplu, stingătoarele și indicatoarele.
Echipamentul de protecție individuală este responsabil pentru protejarea integrității unui lucrător, conform activității pe care o desfășoară (de exemplu, mănuși, ochelari, protecții pentru urechi, cizme etc.)
Atunci când un echipament de protecție individuală este compus din mai multe dispozitive de siguranță, capabile a proteja împotriva riscurilor diferite în aceeași muncă efectuată, se numește echipament de protecție personală combinat.
Condițiile de muncă mai bune sunt un factor în dezvoltarea durabilă a afacerii.
Plus că amenzile pentru încălcările normelor ssm și costurile asociate cu accidentele de muncă și bolile profesionale ale angajaților sunt incomparabil mai mari decât costurile conformării cu standardele generale de protecție a muncii în construcții, dar și cu măsurile ce trebuie luate în pandemie pentru prevenirea contaminării cu Sars-Cov-2.
Criza sanitară a lăsat oamenii acasă mai mult timp, motiv pentru care aceștia au început să acorde mai multă valoare locuinței. Prin urmare, au decis să investească în proprietățile lor. În plus, proprietățile imobiliare apar ca o opțiune de investiții cu potențial real de apreciere în viitor.
În ceea ce privește cererea, reacția românilor, care nu s-a temut în timpul crizei de a achiziționa locuințe, dă speranțe antreprenorilor din construcții și pentru viitor. Iar a avea echipe complete de muncitori impune și respectarea strictă a regulilor de protecția muncii.