in , ,

Plaje Creta

Elafonisi beach, Chania, Crete Island, Greece

Despre cea mai mare insulă din Grecia, Creta, se spune că este o sărbătoare pentru simțuri: frumusețe naturală sălbatică și mii de ani de cultură, istorie și bucătărie rafinată. „Misterul Cretei curge adânc. Cine pune piciorul pe această insulă simte o forță misterioasă care curge cu căldură prin vene, simțindu-și sufletul cum începe să crească ”, spunea scriitorul Nikos Kazantzakis. Pe partea de sud a Mării Egee se află această insulă mistică, caldă și primitoare, pură și generoasă.Booking.com

Creta surprinde spiritul Greciei și încântă pe toți cei care o vizitează. Heraklion, Rethymno, Chania, Agios Nikolaos, Elounda, Ierapetra, Malia, Hersonissos, Sitia, Sfakia: o insulă cu numeroase destinații și mii de imagini vibrante.

Creta captivează și seduce simțurile prin peisajul său impresionant și maiestuos, cu spiritul său deschis și vioi, istoria bogată, bucătăria de renume mondial și oamenii ospitalieri. Creta reprezintă un dar neprețuit al culturii și istoriei. În Creta veți găsi unele dintre cele mai semnificative atracții din Grecia: situri arheologice faimoase, cum ar fi palatele minoice din Knossos, Phaistos, Malia și Kato Zakros.

De asemenea, veți putea vizita mănăstiri importante, unele construite în secolul al XV-lea sau chiar mai devreme, inclusiv mănăstirea Preveli din sudul Rethymno, mănăstirile din sudul Heraklionului și mănăstirile istorice Arkadi și Toplous. Vei fi transportat într-o altă perioadă rătăcind prin castelele din regiune ridicate de venețieni și bizantini.

De remarcat, în special, sunt Kastelli din Chania, Fortezza din Rethymno, castelul din Heraklion, Frangokastello din sudul Chania, castelul Kazarma din Sitia și Monte Forte din Lassithi.

Multe dintre bogățiile insulei sunt afișate în numeroasele sale muzee. Ospitalitatea cretană împarte caracteristicile celebrului său peisaj; grandios, generos și infinit de primitor. Familiile sunt prea fericite să împărtășească multe specialități ale insulei – o salată, un raki, sau experiența poeziilor însoțite de o lăută.

Bătrânii înțelepți sunt doar prea fericiți să povestească amintirile din trecutul bogat al insulei și adesea tulburat. Există, de asemenea, povești despre marile iubiri și prietenii care caracterizează un popor mândru și orientat spre familie. Și tu, poți deveni parte a acestei insule unice: ospitalitatea cretană va fi de neuitat!

Creta este destinația ideală pentru tot felul de sporturi și activități în natură.

Pentru oricine dorește să se îndrepte spre insulele grecești pentru o vacanță, Creta reprezintă o…necesitate. Există atât de multe plaje în Creta – care este cotată ca a cincea cea mai mare insulă din Mediterana, încât poate ajunge să fie copleșitor atunci când îți planifici călătoria în Grecia.

Vrei să te relaxezi? Să fii înconjurat de natură? Să stai pe un scaun de plajă cu un cocktail? Sau poate preferi un pic din toate?

1. Plaja Balos Lagoon

Plaja Balos Lagoon din Insula Creta


Booking.com


E una dintre cele mai spectaculoase plaje din Creta și poate fi găsită în partea de vest a insulei, la aproximativ 60 de kilometri cu mașina de Chania.

De asemenea, puteți călători pe mare din portul Kissamos, care include mica insula Gramvousa în drum spre plaja. Plajă Balos Lagoon din Cretă este un loc in care valurile specifice plajei formează o laguna cu ape incredibil de puțin adânci (și deci calde!) Și o nuanță de albastru incredibil de strălucitoare de pretutindeni.

Nisipul din Bălos este un pic mai roz, din cauza abundenței de scoici.

2. Plaja Elafonisi 

Plaja Elafonisi din Insula Creta


Booking.com


Denumită mai popular „Plaja roz” este cu siguranță cea mai frumoasă plajă din toată Creta. La început, nisipul nu arată chiar atât de roz! Dar cu cât ajungeți mai aproape de apă (limpede și clară, apropo!), cu atât nisipul e mai roz.

Deși este populară, este o plajă masivă și este întotdeauna destul de goală, așa că nu vă faceți griji că veți concura cu mulțimea de turiști. Există un bar drăguț și un restaurant la plajă, un loc minunat pentru a lua prânzul și pentru a va bucura de panoramă. Oricine care visează la o lagună de vis, ori să ajungă la o fâșie de nisip plină de farmec, trebuie să meargă la Elafonisi pentru a-și vedea dorința îndeplinită!

Unii consideră Elafonisi un loc prea…decadent. Și prea „aglomerat”. Dar oricine a avut experiența unor plaje cu adevărat aglomerate, nu poate decât să aprecieze frumusețea și unicitatea ascestei plaje. Se poate ajunge aici atât de pe coastă, cât și de pe un drum interior, urmând Kissamos și apoi, după Topolia, indicațiile pentru Elafonisi.

3. Plaja Marathi  

Plaja Marathi din Insula Creta


Booking.com


Plaja Marathi se află la 16 km de Chania, Creta, în partea de sud-est a peninsulei Akrotiri. Apele sunt curate și datorită apropierii de oraș, plaja este extrem de populară.

Cu două restaurante excelente și o multitudine de sporturi nautice, nu vă veți plictisi. La două minute de mers cu mașina se află un alt mic golf numit Loutraki. Un golf cu ape cristaline și camping – dacă vă simțiți aventuroși.

Cele mai citite articole

Dacă eșți scufundător, adu-ți echipamentul! Încă ceva în plus: de fapt vorbim nu doar despre o plajă, ci despre două! Două plaje, separate de digul micului port. Plajele sunt orientate spre sud-est, peste Golful Souda și munții Akrotiri, care protejează locul de vânturile de nord.

4. Plaja Matala

Plaja Matala din Insula Creta


Booking.com


Matala este un mic oraș cu plajă de pe coasta de sud a insulei greceșți Creta. Durează aproximativ 3 ore de la partea mai populară a stațiunii insulei (nordul, lângă Heraklion și Hersonissos) pentru a ajunge acolo.

Drumul în sine e frumos și vă duce prin munți, prin lumea vinului și prin situl istoric minoic din Phaistos. Odată ce ajungi la Matala, poți să-ti parchezi mașina și să o lași aici pentru tot restul vizitei, deoarece orașul este în esență doar pietonal! Puteți merge pe plaja principala Matala după un prânz delicios cu fructe de mare proaspete și puteți vedea și explora principalul punct de atracție al Matalei: peșterile romane de înmormântare.

Acestea sunt tăiate în faleza impresionantă din gresie, care face ca această plajă să fie mai mult decât un golf protejat și calm.

5. Plaja Plakias

Plaja Plakias din Insula Creta


Booking.com


Plakias-ul din sudul Cretei este puțin depășit, dar merită cu siguranță efortul. Plakias este înconjurată de munți (plini de  taverne de munte) și se află în afara principalelor drumuri turistice, ceea ce o face o evadare liniștită din aglomerațiile orașelor.

Deși este încă oarecum o nestemată ascunsă, Plakias a înregistrat o creștere rapidă in ultimii ani, ceea ce nu este surprinzător atunci când vezi coasta montană accidentată și plajele cu nisip auriu.

Conform unui recensământ din 1961, Plakias avea doar 6 pescari, iar acum este un oraș fermecător, cu plajă, plin de cafenele și taverne pe malul mării.

6. Plaja Stefanou 

Plaja Stefanou din Insula Creta


Booking.com

Seitan Limania sau plaja Stefanou este o frumoasă plajă cretana situată în regiunea Chania. Este aproape de aeroport și este ușor accesibilă dacă aveți o mașină de închiriat.

Dacă decideți să mergeți cu mașina către plaja Stefanou, trebuie să știți că drumul este foarte îngust, abrupt și în zig-zag. Cu toate acestea, odată ce sunteți acolo, veți fi recompensat cu o zi uimitoare la plajă.

Plaja este destul de izolată în raport cu alte plaje cretane. Este un loc incredibil de înotat, care certifică faptul că nu există nimic asemănător cu apele calde mediteraneene din Grecia.

7. Plaja Vai

Plaja Vai din Insula CretaBooking.com


Situată în nord-estul Cretei, în apropiere de orașele Sitia, Palekastro și Insulele Dionysades, Vai Beach este una dintre cele mai populare atracții din Creta.

Puteți închiria o mașină sau o motocicletă pentru a ajunge la plajă. Există un restaurant și o cafenea pe plajă. Dacă mergeți în iunie-august fiți pregătiți pentru mulțimi masive de turiști. Cu toate acestea, plaja este uimitoare, are o pădure de palmieri unică și marea este de un turcoaz superb.

8. Plaja Preveli

Plaja preveli din Insula Creta


Booking.com


Pe latura sudică a prefecturii Rethymno se află un loc de mare frumusețe naturală, Preveli. Această plajă este de fapt unde un râu care se varsă în mare, trecând printre numeroși palmieri și formând un lac aproape de mare.

Se pot practica sporturi nautice în acest lac, de asemenea se poate explora râul, și se poate face baie de soare pe plaja nisipoasă și neorganizată din Preveli  – și un loc minunat pentru a înota.

9. Plaja Falassarna 

Plaja Falarssarna din Insula Creta


Booking.com


Falassarna nu este la fel de grandioasă precum celelalte plaje cele mai bune din Creta. Dar este una dintre cele mai practice.

Oferă o zona mare de nisip, precum și golfuri mai mici. Culorile sunt destul de intense, cu apă turcoaz pe roca întunecată. Puteți întâlni aici și unele mici dune de nisip.

10. Plajele insulei Chrysi 

Plajele insulei Chrysi din Creta


Booking.com


Plajele insulei Chrysi (scrise și Chrissi) sunt unele dintre cele mai renumite datorită amestecului lor alb de nisip și pietricele și vederea la Creta continentală. Acces – cu barcă din Ierapetra.

Nu poți sta peste noapte pe insula Chrysi, dar sunt multe locuri de cazare în Ireapetra.

Voi pe ce plajă din Creta ați vrea să vă relaxați?

Cele mai citite articole

Scris de Roseti Elena

Am absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine Universitatea București, secția rusă - bulgară. Am traversat mai multe “praguri” profesionale: redactor șef Documentare externă Rompres – actuala Agerpres, editor ediții de Colecție – Jurnalul Național și editor Jurnalul de Duminică – supliment al Jurnalului Național, jurnalist online și print la Evenimentul Zilei, senior editor la Revista Cariere. Unul dintre motto-uri: “Every great dream begins with a dreamer" - Harriet Tubman. Un îndemn personal: Prinde povestea!

Plaje Mexic

Stațiuni de schi în Bulgaria