in , ,

Stațiuni de schi în Bulgaria

Când spunem Bulgaria, primul lucru care ne vine în minte sunt plajele. Mai precis denumirile de plaje: Albena, Sunny Beach etc. Ei bine, iată că vecinii noștri nu au numai plaje pe care românii le vizitează an de an mai cu chef decât pe cele românești, ci și stațiuni de ski foarte interesante, așa cum se va vedea din descrierile și fotografiile de mai jos.

Există în Bulgaria numeroase stațiuni de schi, chiar de clasă mondială, cu pârtii bine amenajate și facilități diverse. De asemenea, Bulgaria se mândrește cu peste 200 de izvoare minerale – cu temperaturi între 37 și 50 de grade Celsius, perfecte pentru o zi friguroasă de iarnă.

Cu zăpadă intensă pe vârfurile cele mai înalte până în luna iunie, pârtiile de schi din Bulgaria sunt ideale atât pentru începători, cât și pentru avansați, la toate acestea adăugându-se și prețurile accesibile.

La modul general vorbind, Bulgaria este o țară cu un teren divers care cuprinde coasta Mării Negre, zone montane și râuri, plus Dunărea. Se poate spune că această țară e un agregator cultural, cu influențe grecești, slave, otomane și persane și un patrimoniu bogat în ceea ce privește dansul, muzica, meșteșugurile, costumele populare și multe altele.

Bun, acum că am vorbit un pic și despre ceea ce înseamnă țara vecină la modul descriptiv, să abordăm pârtiile ei!

1. Stațiunea de schi Vitoșa

Pe muntele Vitoșa vei găsi cea mai mare stațiune de schi din Bulgaria

Muntele Vitoșa este  situat la doar 10 kilometri de Sofia – Capitala Bulgariei. Aici vei găsi cea mai mare stațiune de schi din Bulgaria, muntele fiind ideal pentru trekking vara și desigur schi iarna – grosimea zăpezii poate atinge 1,5 metri în timpul sezonului de schi, care ține 120 de zile.

Există două „centre” de schi pe Vitoșa, unde puteți găsi totul – de la pârtii pentru copii și școli de schi până la antrenamente mai dificile, potrivite pentru schiori avansați.


Booking.com

2. Stațiunea de schi Boroveț

stațiunea de schi Boroveț din Bulgaria

Boroveț este cea mai veche stațiune montană a Bulgariei – s-a deschis iubitorilor de schi încă din anul 1896. Este poarta de acces la numeroase pârtii de schi și snowboard de pe malul râului Musala.

Traseele traversează peisajul alpin, potecile duc spre porțiuni stâncoase și văi, iar tocmai spre nord apar caiacele și bărcile de agrement care traversează apele calme ale Iskar-ului. Fie vorba între noi, aceasta este considerată pe plan local una dintre cele mai bune stațiune de schi, nu numai pentru că există posibilitatea și a practicării schiului nocturn, dar și pentru că există numeroase posibilități de distracție oferite de restaurantele și cluburile de noapte din zonă.


Booking.com

3. Stațiunea de schi Bansko

Stațiunea de schi Bansko din Bulgaria

Stațiunea de schi Bansko este cea mai bună stațiune de iarnă din Bulgaria, cu cele mai lungi pârtii de schi și cea mai bogată istorie culturală. Orașul Bansko este situat la poalele muntelui Pirin din sud-vestul Bulgariei, la 160 km de Sofia.

Stațiunea oferă condiții și infrastructură excelente pentru schi și snowboard. O mulțime de hoteluri de diferite standarde și prețuri sunt disponibile pentru rezervare on-line. În ceea ce privește distracția în afara practicării de schi, stațiunea are multe baruri și restaurante tradiționale numite „mehana”‘.

Stațiunea montană Bansko reprezintă o alegere excelentă pentru vacanța ta de schi și snowboard în Bulgaria – în caz că alegi să faci așa ceva.


Booking.com

4. Stațiunea de schi Pamporovo

Stațiunea de schi Pamporovo

Stațiunea de schi Pamporovo este situată în inima muntelui Rodopi. Este cea mai însorită stațiune de munte din Bulgaria.

Pârtiile de schi din Pamporovo sunt protejate și întreținute în condiții foarte bune. Profilul blând al muntelui, cu pantele rotunjite și culmile sale, face ca Pamporovo să fie potrivit pentru începători. Dar există aici și pârtii dificile de schi pentru cei avansați. Pamporovo este una dintre cele mai cunoscute stațiuni din Europa de Sud-Est și este de asemenea cea mai însorită stațiune montană bulgară, cu 120 de zile însorite.

Unii dintre turiștii care ajung aici vorbesc pozitiv pe forumuri despre pârtiile de schi de aici, definindu-le că arată ca și cum ar curge parcă printre pădurile de pin.


Booking.com

5. Stațiunea de schi Chepelare

Stațiunea de schi Chepelare din Bulgaria

Aproape de Pampovoro „răsare” Chepelare – stațiune puțin cunoscută. De fapt, Chepelare este un oraș de munte frumos, aflat într-o vale mică în inima Muntelui Rodopi, la doar 10 km de Pamporovo.

Pârtiile de schi variază în dificultate, iar cea mai lungă pârtie de schi din Bulgaria se află aici, în Chepelare. Un telescaun de mare viteză conectează orașul cu vârful de munte, câteva telescaune sunt, de asemenea, la dispozția schiorilor.

Cele mai citite articole

Chepelare este o stațiune de schi mică, astfel încât prețurile medii ale hotelurilor și serviciilor de schi sunt mai mici comparativ cu Bansko, Boroveț și Pamporovo.


Booking.com

6. Stațiunea de schi Malyovitsa

Stațiunea de schi Malyovitsa din Bulgaria

Malyovitsa este situată în partea de nord-vest a Munților Rila – ușor accesibilă fiind din Sofia și reprezentând o destinație bună pentru un weekend.

După aproximativ o oră și jumătate cu mașina prin orașul Samokov și satul Govedartsi ajungeți la 1730 m. altitudine unde este amplasată o mică zonă de schi. Există câteva pârtii de schi de fapt aici, iar una dintre ele se mândește cu faptul că, după cum spun legendele, aici se află „cel mai vechi telescaun din Balcani” care funcționează în continuare – ceea ce îl face special.

Dar motivul pentru care cei mai mulți oameni vin aici este faptul că, la intrarea în zona Parcului Național Rila, valea se îngustează și este înconjurată de vârfuri impresionante.


Booking.com

7. Stațiunea de schi Tsigov Chark

Stațiunea de schi Tsigov Chark din Bulgaria

În bulgară Цигов чарк – pronunție Țigov Ceark. Puțin cunoscută, Tsigov Chark este situată la 8 km de orașul Batak și la 24 km de orașul Velingrad, pe malul barajului Batak.

Stațiunea este situată într-un amplu sit (900 – 1100 m deasupra nivelului mării) și oferă condiții excelente pentru turism atât vara, cât și iarna. Există cabane și hoteluri în vecinătatea stațiunii. Tsigov Chark reprezintă  o oportunitate excelentă pentru a schia departe de stațiunile scumpe.

Centrul de schi din stațiune are piste pentru pârtie de schi (1200 m.). Pârtia de schi alpin este echipată cu trei teleschiuri – două în partea inferioară a pârtiei de schi (această parte este înclinată și mai largă și este mai potrivită pentru începători) și un telescaun în partea superioară a pârtiei de schi.


Booking.com

8. Stațiunea de schi Semkovo

Stațiunea de ski Semkovo din Bulgaria

Semkovo este situată în munții Rila, la aproximativ 17 kilometri de orasul Belița. Stațiunea este înconjurată de o pădure de pini și are multe posibilități de petrecere a timpului liber, in fiecare sezon.

Una dintre atracții este Parcul Urșilor Dansatori. De asemenea aici sunt hoteluri și alte spații de cazare, cum ar fi: Cabana Semkovo, Hotel Rila, Hotel Bor, prețurile fiind destul de accesibile.


Booking.com

9. Stațiunea de ski Dobriniște

Stațiunea de schi Dobriniște din Bulgaria

Dobriniște este un sat de munte, la doar 6 kilometri sud de Bansko – chiar la ultima stație de tren din orasul Septemvri.

Dobriniște e unul dintre cele mai mari sate din țară, cu o populație cam de  3.000 de locuitori. Aici există 17 izvoare minerale, cu o temperatură a apei intre 30 si 43 °C, precum si o mare baie cu ape minerale, publică.

Găsești aici hoteluri cu aspect tradițional, la prețuri destul de mici – probabil pentru că aceasta nu e o stațiune de schi foarte cunoscută, din punct de vedere turistic vorbind. Dobriniște reprezintă punctul de plecare spre două cabane care oferă condiții excelente pentru turismul montan și diverse sporturi de iarnă.

Chiar dacă aici nu veți avea la dispoziție pârtii de schi largi, veți avea totuși la dispoziție telescaun, trasee de schi și școală de schi. Zona de schi din Dobriniște este deosebit de potrivită pentru trekking.

Iar dacă ești novice în materie de schi, acesta este locul potrivit pentru tine.


Booking.com

10. Stațiunea de schi Panichishte

Stațiunea de schi Panichishte din Bulgaria

Se afla în munții Rila, în apropierea orașului Separeva Banya, nu departe de Dupnița. Panichishte nu este doar o stațiune de schi din Bulgaria, ci și un centru sportiv și de recreere, cu diverse activități.

Este locul în care vei găsi următoarele pârtii: Bekyara – lungime de 470 metri, dotată cu o coardă de tracțiune cu o capacitate de 280 de persoane pe oră, Ajdena – pârtie de schi de 400 metri și cablu de tractare cu o capacitate de 250 de persoane pe oră. Include și un traseu pentru copii – „Baby Ski Run”, plus un traseu în jurul stațiunii.


Booking.com

Tu te-ai duce la schi în Bulgaria?

Cele mai citite articole

Scris de Roseti Elena

Am absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine Universitatea București, secția rusă - bulgară. Am traversat mai multe “praguri” profesionale: redactor șef Documentare externă Rompres – actuala Agerpres, editor ediții de Colecție – Jurnalul Național și editor Jurnalul de Duminică – supliment al Jurnalului Național, jurnalist online și print la Evenimentul Zilei, senior editor la Revista Cariere. Unul dintre motto-uri: “Every great dream begins with a dreamer" - Harriet Tubman. Un îndemn personal: Prinde povestea!

Plaje Creta

Plaje în Republica Dominicană