in , , ,

Plaje în Zakynthos

Zakynthos este o destinație de vacanță foarte populară, vizitată de sute de mii de turiști în fiecare an. Popularitatea sa este în creștere în ultimii ani din mai multe motive: este accesibilă, oferă o experiență excelentă și, da, este uimitoare! Venețienii au numit Zakynthos „Il Fiore di Levante” – care înseamnă „Floarea Orientului” și insula și-a câștigat numele și pentru acest motiv.

Cu climă blanda mediteraneană și eforturile de conservare planificată, insula este cunoscută pentru vegetația densă și bogată și frumoasele plaje cu un nisip deosebit. Mai precis, un frumos nisip alb, stâncos sau maroniu, care  rezistă la nenumăratele valuri ale uimitoarei mări ionice.

Culoarea mării variază aici de la albastru profund, la turcoaz deschis, iar schimbarea culorii se întâmplă uneori în timp scurt. Insula este cunoscută și pentru speciile de broaște țestoase pe cale de dispariție numite Caretta-Caretta, care își depun ouăle pe plajele moi și nisipoase aurii ale insulei în perioada de reproducere. Ca un fapt inedit, această broască țestoasă de mare merge de obicei pe plaje sau  insule izolate, cum ar fi Pelouzo sau Marathonisi.

Cu excepția agriculturii, o altă sursă de venit pentru locuitorii insulei provine din turismul crescut. Zakynthos este, de asemenea, renumită pentru minunatele sale plaje de nisip aurii. Cele mai cunoscute plaje sunt Vassilikos, Laganas, Tsilivi și Alykes.

Multe dintre plajele insulei au devenit stațiuni pline de viață care propun numeroase hoteluri, restaurante, cafenele și baruri, dar altele au fost declarate arii protejate pentru reproducerea Caretta-Caretta și și-au păstrat frumusețea naturală. În afară de frumosul său mediu natural, Zakynthos are și o cultură lungă și bogată, mult influențată de venețieni.

Insula este cunoscută pentru tradiția muzicală elegantă și pentru arhitectura specială, care este mai evidentă în orașul Zakynthos.

Orașul Zakynthos

Orașul Zakynthos

Când vine vorba despre plaje, Zakynthos este plină de ele. Cu stânci, cu nisip, aglomerate, retrase, pașnice sau pline de viață, iată unele dintre cele mai apreciate plaje ale Zakynthos-ului. Însuși orașul are plaje, cum e de la sine înțeles. Orașul Zakynthos situat în partea de est a insulei este capitala Zakynthos.

Un oraș literalmente reconstruit din propriile cenușă, de când un foc sălbatic a distrus tot ceea ce a fost lăsat de cutremurul catastrofal din 1953. Drumul de coastă cunoscut și sub numele de „Santa Marina” duce la piața Dionysios Solomos, care este cea mai mare piață a frumoasei insule. Una dintre cele mai populare atracții de pe piață este statuia lui Dionysios Solomos (poetul național din Grecia care a scris imnul național). Statuia este situată în fața muzeului bizantin.

Un alt loc celebru este piața Sfântul Marcus – în timpul secolului al XVIII-lea a fost centrul dezbaterilor sociale și politice. La 2 km de orașul Zakynthos veți găsi Dealul Strani. Acest deal este renumit, deoarece Dionysios Solomos a scris acolo imnul național al Greciei. Cu excepția priveliștii uimitoare, panoramice,  acest loc merită vizitat pentru monumentul celebrului poet și bustul înconjurat de pini și măslini.

O plimbare cu trenul turistic este de asemenea disponibilă. Copiii adoră de obicei acest tren, care este, de asemenea, un mod distractiv de a vizita împrejurimile. Nu în ultimul rând, te îndemnăm să vizitezi Bohali.

Este situat pe un deal deasupra orașului Zakynthos. Aici vei găsi multe restaurante și cafenele-bar, cu o vedere magnifică asupra orașului și a portului. În timpul nopții sau al zilei, consumând o ceașcă de cafea sau o băutură, merită cu siguranță o vizită.

Încercați și „frigania”, un desert delicios local.

1. Plaja Navagio

Plaja Navagio - Vedere de ansamblu

Unul dintre cele mai cunoscute locuri și un simbol al Zakynthos este plaja Navagio. Situată în partea de nord-vest a insulei, este cunoscută și sub numele de „plaja naufragiatului”.

Deși această  plajă este una dintre cele mai fotografiate plaje din Grecia, plaja este mult mai plăcută în realitate din punct de vedere estetic.

Este formată din nisip moale, alb și are apă limpede cristalină, care, în combinație cu nisipiul, emană o strălucire frumoasă turcoaz. Întrucât plaja este înconjurată de stânci înalte de calcar, nu poate fi vizitată decât cu barca.

Cel mai simplu mod de a ajunge la plaja Navagio este de la Porto Vromi. Bărcile pleacă la fiecare ora, iar călătoria durează aproximativ 20 de minute.

2. Plaja Gerakas

Plaja Gerakas din Insula Zakynthos

Este una dintre cele mai uimitoare plaje. E situată în partea de sud a insulei, la aproximativ 18 km sud de capitală. Gerakas este o fâșie lungă de coasta nisipoasă, cu partea finală închisă, deoarece este în totalitate din nămol.

Turiștii aleg uneori să facă aici terapie cu nămol. Această plajă este foarte cunoscută și pentru faptul că este un teren ecloziv pentru speciile de broaște țestoase pe cale de dispariție numite Caretta-Caretta și face parte din Parcul Național Marin.

Este interzisă intrarea pe plajă cu o jumătate de oră înainte de apusul soarelui și o jumătate de oră după răsărit, dar dacă ai timp poți merge să vezi mici broaște țestoase, care încearcă să ajungă la mare.

Țestoasele în sine au devenit unul dintre faimoasele simboluri ale lui Zakynthos, iar cele mai populare suveniruri au forma lor pe ele.

3. Plaja Dafni

Plaja Dafni din Insula Zakynthos

Largă, lungă și curată. Acestea sunt cuvintele care descriu frumusețea naturală a plajei Dafni, o zona liniștită pe coasta de sud-vest a golului vast Laganas. Această plajă este în principal una nisipoasă.

Acesta este unul dintre motivele importante de cuibărit pentru țestoasa Caretta-Caretta. Serviciul național maritim protejează cuiburile și trebuie să le evitați atunci când veniți să vă relaxați pe această plajă încântătoare.

Cele mai citite articole

Marea este aici destul de calmă și liniștită, tipică golfului Laganas, dar există perioade cu vânturi mari și valuri. Întrucât această plajă este mai aproape de marea deschisă, s-ar putea să vă așteptați la o apă mai rece, dar, în mod surprinzător, nu este cazul.

Dafni este perfectă pentru relaxare, iar cine ajunge la această plajă va face traseul pe un drum stâncos, abrupt, însă va avea o oportunitate uimitoare de a face poze cu insula Pelouzo pe fundal.

4. Plaja Agios Sostis

Plaja Agios Sostis din Insula Zakynthos

Agios Sostis este un mic sat fermecător, care are două plaje și un mic port. Prima dintre plaje este foarte populară în rândul familiilor cu copii mici, din cauza plajei nisipoase în mare parte plată și a apei limpezi.

Din acest loc aveți o vedere atractivă spre Marathonisi, o insula mică în formă de broască țestoasă, care, în mod ironic, este folosită de țestoase pentru a cuibări. Din păcate, sporturile nautice sunt interzise aici, pentru a proteja cuiburile de țestoase de orice fel de pericol, o practică obișnuită pe mai multe plaje din Zakynthos.

A doua plajă, mai mică, este situată pe insula Cameo. Este conectată cu Agios Sostis prin intermediul unui pod din lemn.

5. Plaja Cameo Island

Plaja Cameo Island din Zakynthos


Insula Cameo are un bar de unde puteți cumpăra băuturi în timp ce vă bucurați de o priveliște frumoasă, apoi să înotați, să faceți plajă și să vă relaxați.

În timpul nopții, acest loc devine un „club” în aer liber, în care tinerii vin pentru petreceri grozave. Dacă sunteți o persoană care iubește viața de noapte nebună, dar care să se bucure și de o perioadă de relaxare în timpul zilei, Agios Sostis este cel mai bun loc de unde puteți începe să explorați Zakynthos.

6. Plaja Alykes 

Plaja Alykes din Zakynthos


Plaja Alykes este situată la 20 km nord-vest de orașul Zakynthos. A primit numele de la salina care se află în spatele plajei.

Are disponibile mai multe locuri de parcare. Această plajă este făcută pentru relaxare pură. Pur și simplu te solicită să te așezi pe unul dintre multe șezlonguri și să te bucuri de o zi relaxată. Barurile și restaurantele sunt în apropiere, așa că nu va trebui să vă faceți griji pentru mâncare sau băuturi.

Este o plajă mare, care constă în mare parte din nisip auriu și pietricele fine. De-a lungul plajei, apa are cea mai mică adâncime, ceea ce o face ideală pentru familiile cu copii mici. Din această locație, puteți lua, de asemenea, o barcă spre plaja Navagio și peșterile înconjurate de apa de culoare albastru adânc.

7. Plaja Makris Gialos 

Plaja Makris Gialos din Insula Zakynthos


Dacă nu ești fan al plajelor supraaglomerate, această plajă ar putea fi ideală pentru tine! Plaja Makris Gialos este situată la 30 km nord de orașul Zakynthos.

Este o plajă frumoasă, cuprinsă de ape limpezi, dar, întrucât nu este organizată, este foarte rar aglomerată chiar și în perioada maximă a sezonului turistic. Acest loc nu este ideal pentru copiii mici, deoarece apă este foarte adâncă, dar este ideal dacă va place să faceți snorkeling și scufundări.

Deoarece nu există facilități turistice aici, nu veți găși șezlonguri, umbrele de soare sau locuri pentru a cumpăra băutură și mâncare. Ar fi înțelept să îți iei ceva provizii  la tine înainte de a veni pe această plajă.

8. Plaja Xigia

Plaja Xigia - Vedere panoramică


Plaja Xigia este ascunsă între stânci și nu este ușor accesibilă, deoarece nu vei putea ajunge aici cu o mașină. Primul lucru cu care vă veți familiariza când veți ajunge acolo este mirosul care se datorează izvoarelor de apă naturale bogate în sulf, care vin în contact cu apa sărată.

Această combinație unică face locul terapeutic și foarte popular printre toate plajele Zakynthos. Pe această plajă nu există nisip, deoarece Xigia este acoperită cu pietricele albe frumoase, în timp ce apa este limpede și uimitor de albastră.

Această plajă nu este tocmai potrivită pentru copii din cauza accesului nu atât de ușor: aproape că nu există apă mică și plaja este stâncoasa in unele locuri. Nu există baruri sau restaurante pe plajă.

9. Plaja Porto Azzuro 

Plaja Porto Azzuro din Zakynthos


Această plajă este cunoscută drept una dintre cele mai elegante și luxoase plaje. Apa albastră curată și frumoasă, plus culoarea aurie a nisipului atrag pur și simplu vizitatorii. Porto Azurro, la fel ca multe alte plaje din Zakynthos, este înconjurată de pini, care oferă o nuanță naturală, ceea ce o face cea mai potrivită pentru relaxare și ideală pentru persoanele cu copii mici.

Există o mulțime de umbrele de soare și șezlonguri și un bar pe plajă situat în apropiere (are o gama largă de băuturi și mâncăruri delicioase, care pot fi cumpărate la un preț rezonabil). Pe toată plaja există dușuri disponibile pentru toți vizitatorii, dacă doresc să se reîmprospăteze.

Porto Azzuro este o locație frecventă pentru nunți. Și nu numai localnicii sunt cei care se căsătoresc aici. De asemenea, este foarte populară printre turiștii străini. La un preț bun, puteți avea nunta voastră în acest peisaj frumos.

Dar, dacă va gândiți să va căsătoriți aici, rețineți că uneori trebuie să faceți rezervări cu luni înainte.

10. Plaja Tsilivi 

Plaja Tsilivi din Zakynthos

Plaja Tsilivi este situată în jurul a 7 km est de Zakynthos. Este accesibil aici cu ușurință cu mașina și aveți suficient spațiu pentru parcare. Plaja este formată din nisip fin și este înconjurată de apă albastră limpede.

Datorită curățeniei, plaja câștigă continuu calificarea Blue Flag. Marea este puțin adâncă în apropierea țărmului, ceea ce face această plajă ideală pentru familiile cu copii mici. Există mai multe hoteluri în apropiere și numeroase baruri lângă plajă, care oferă o varietate de băuturi și adaugă atracție acestui loc.

Întrucât această plajă nu este locul de cuibărit al țestoaselor, există o gama largă de activități sportive nautice, iar unele dintre ele sunt schi nautic, parapanta etc. Aproape de ea sunt plajele Bouka, Belussi și Gaidaros, care sunt de asemenea organizate, dar sunt mult mai mici și mai puțin aglomerate – și ele o alegere ideală dacă doriți liniște.

Ați fost vreodată în Zakynthos? Care plajă vă place?

Cele mai citite articole

Scris de Roseti Elena

Am absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine Universitatea București, secția rusă - bulgară. Am traversat mai multe “praguri” profesionale: redactor șef Documentare externă Rompres – actuala Agerpres, editor ediții de Colecție – Jurnalul Național și editor Jurnalul de Duminică – supliment al Jurnalului Național, jurnalist online și print la Evenimentul Zilei, senior editor la Revista Cariere. Unul dintre motto-uri: “Every great dream begins with a dreamer" - Harriet Tubman. Un îndemn personal: Prinde povestea!

Plaje în Rhodos

Fructe exotice