in

Remodelarea, o soluție pentru retracția gingivală

Remodelarea, o soluție pentru retracția gingivală

Retracția gingivală este o afecțiune ușor de identificat – gingia se retrage din poziția sa naturală și expune rădăcina dentară. Acest lucru are un impact semnificativ atât asupra aspectului estetic al danturii, dar mai ales asupra sănătății dinților tăi. În urma retracției gingivale, rădăcina dinților devine expusă și predispusă la abraziune. 

Care sunt cauzele pentru retracția gingivală?

Retracția gingivală are la bază diverse cauze:

  • Parodontoza – una dintre cele mai frecvente cauze retracție gingivală. În această situație, retracția gingivală apare într-o fază avansată a bolii, alături de alte simptome precum gingii inflamate și sângerare gingivală. Periimplantita, o altă afecțiune dentară, similară cu parodontoza, este o altă cauză pentru retracția gingivală.
  • Periajul dentar agresiv – un astfel de obicei duce la lezarea țesutului gingival și la apariția retracției gingivale. Se recomandă periajul blând, cu o periuță cu peri moi.
  • Bruxismul  sau obiceiul de a scrâșni dinții
  • Fumatul 
  • Diverse traumatisme ale dinților
  • Poziția anormală a dinților

Care este tratamentul pentru retracția gingivală?

În funcție de cauza ce a determinat retracția gingivală, există și diferite modalități de tratament. Spre exemplu, dacă a apărut în urma unui periaj dentar agresiv, tratamentul este schimbarea periuței de dinți cu una potrivită și adoptarea unui periaj mai blând. Dacă retracția gingivală este un simptom al parodontozei sau al periimplantitei, se recomandă detartrajul complet și înlăturarea factorilor de risc. În cazuri mai grave, există și intervenții chirurgicale ce ajută la rezolvarea acestei probleme, mai ales din punct de vedere estetic. Remodelarea gingivală presupune acoperirea zonelor în care gingia s-a retras cu o grefă gingivală. 

Remodelarea gingivală, o soluție estetică

Remodelarea gingivală este o intervenție chirurgicală care presupune prelevarea unei porțiuni de țesut și transplantarea ei la nivelul gingiei dintelui afectat. În acest fel sunt acoperite rădăcinele dentare care au fost expuse în urma retracției gingivale. Majoritatea persoanelor care se confruntă cu o astfel de problemă se gândesc că o grefă gingivală rezolvă problema estetică, însă această intervenție ajută și la prevenirea pierderii dinților. Să nu uităm faptul că gingia are rolul de protecție împotriva bacteriilor și oferă sprijin dinților. 

Țesutul pentru grefă poate fi prelevat de pe cerul gurii sau din țesutul suplimentar existent în jurul unui dinte sănătos (de cele mai multe ori aceste țesut este prelevat din jurul măselei de minte). Există și posibilitatea deplasării țesutului gingival din zonele adiacente în zona dintelui afectat. 

Această intervenție în recomandată în situațiile în care retracția gingivală este avansată sau în cazul unui implant dentar, grefa asigurând țesutul gingival necesar pentru acoperirea implantului. După cum putem observa, este o soluție ce rezolvă mai întâi problema ce ține de sănătatea dintelui și abia apoi cea care vizează aspectul estetic. 

Retracția gingivală este un semn pe care nu trebuie să îl ignori, sperând că va trece de la sine. În unele cazuri nu doar că nu trece de la sine, ci chiar se agravează, determinând apariția unor afecțiuni și mai grave sau chiar pierderea dinților. Dacă te confrunți cu o astfel de problemă, programează-te la un consult, iar medicii noștri vor identifica cauza și elabora un plan de tratament personalizat. 

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Lenjerie intimă 2022: trenduri pentru ea și el

5 moduri in care poti prepara carnea de pui

5 moduri in care poti prepara carnea de pui