Renovarea locuinței poate fi o plăcere sau o sarcină pe care ți-o impui din nevoie. Fie că este vorba de un apartament vechi pe care vrei să-l readuci în trenduri sau că simți nevoia de o schimbare în decorul casei, poți pune la cale un plan de efect și creativ, chiar și cu buget redus. O mare parte din pasiunea pentru amenajări se formează atunci când realizezi că trebuie doar să aduci mici modificări în spațiul tău.
Iată câteva idei care te ajută să economisești, dar să nu faci compromisuri:
- Recondiționează mobilierul vechi
Anumite piese de mobilier își păstrează valoarea o perioadă îndelungată, atât din perspectiva pattern-urilor și a materialelor din care sunt produse, dar și datorită istoriei pe care o au în familia ta. Dacă ai o masă de dining sau un dulap care prezintă urme ale timpului, dar vrei să îi oferi o nouă înfățișare, optează pentru o lucrare de recondiționare.
Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/wooden-cabinet-near-potted-plant-5748721/
Șlefuiește suprafața lemnului, repară zgârieturile cu ajutorul unui marker special și alege noi culori pentru acesta. Nu îți fie teamă să aplici o culoare îndrăzneață sau un strat de lac special pentru tratarea lemnului și care îi poate oferi o strălucire aparte. Pentru vopsea, alege un compresor de aer profesional de la Masif, pe care îl poți folosi cu un pistol de vopsit pneumatic. Acesta poate fi folosit și cu un pistol de capsat pentru a retapița o canapea sau un fotoliu.
- Schimbă draperiile
Da, uneori este atât de simplu să oferi un nou aer camerelor din locuința ta. Dacă modelul vechi de draperii nu îți mai satisface preferințele estetice sau au trecut câțiva ani fără să schimbi draperiile, alege noi modele deosebite.
Ține cont de paleta de culori pe care ai folosit-o în încăperea pentru care alegi draperiile. Trebuie să existe un echilibru și o continuitate, în special dacă ai și o serie de pattern-uri care se repetă. De exemplu, draperiile cu modele exotice sau cu flori se potrivesc în cadrul unui stil de design shabby-chic, dar în încăperi de dimensiuni mai mari.
Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/an-interior-of-a-bedroom-6916292/
Modelele monocrome sunt potrivite pentru un stil minimalist, contemporan. De asemenea, optează pentru materiale de calitate, groase și opace, în special dacă apartamentul tău este orientat către soare.
- Construiește pereți falși
Pereții de compartimentare te ajută să oferi un aspect nou unei camere, tocmai printr-o replanificare a spațiului. Acest lucru este benefic dacă îți dorești ceva nou în locuința ta, fără eforturi prea mari. Optează pentru plăci de gips carton, din care poți construi pereți despărțitori într-o zonă precum cea dintre bucătăria open space și living. De asemenea, la casă poți instala un astfel de perete dacă ai un spațiu deschis între hol și scările care duc la etaj.
Peretele de gips carton poate lua și forma unei piese de mobilier, precum o bibliotecă. Ușurința cu care poți tăia plăcile te ajută să creezi forme inedite și să controlezi adâncimea corpului de compartimentare. De asemenea, un perete fals pe care construiești suporturi pentru electronice sau rafturi pentru cărți poate crea senzația de adâncime. Această opțiune este ideală dacă nu vrei să achiziționezi noi corpuri de mobilier care vor aglomera camera.
Renovarea locuinței necesită răbdare, dar este important să ții minte că micile schimbări pot avea un impact semnificativ. De asemenea, lucrările prietenoase cu bugetul sunt posibile datorită materialelor la preț accesibil și a uneltelor care îți permit să te ocupi chiar tu de proiectele de acasă.