in

Cum sa alegi laptopul potrivit pentru tine

Vrei sa cumperi un laptop de ultima generatie, ai deja un buget alocat, insa nu stii cum sa alegi modelul potrivit pentru activitatile tale? Nu iti face probleme! Articolul prezent te va ajuta sa alegi laptopul perfect pentru taskurile de zi cu zi de la scoala, munca sau hobby-uri, astfel incat sa poti investi intr-un produs high-end, rezistent si performant in timp!

Criterii pentru alegerea laptopului potrivit pentru tine

Alegerea unui laptop poate fi dificila daca nu creezi mai intai o lista de specificatii tehnice si caracteristici generale ale dispozitivului, dar si aplicatiile, timpul si locul de utilizare si gusturile tale. De exemplu, un produs ideal pentru activitatile de zi cu zi si nu numai este laptopul Dell XPS de la alienstore.ro care iti va fi alaturi indiferent de jocurile sau de programele pe care le vei folosi.

Activitati si hobby-uri

Inainte de a investi intr-un laptop este important sa te asiguri ca stii exact pentru ce vrei sa-l folosesti. De pilda, esti pasionat de noile jocuri virtuale aparute, lucrezi pe un post care necesita aplicatii puternice, precum domeniile de arhitectura, editare foto-video sau programare si testing, streaming sau vei folosi laptopul la sarcini ce nu necesita resurse de ultima generatie, precum browsing-ul pe internet, pachetul Microsoft Office etc?

Iata deci o clasificare a celor mai bune marci de luat in calcul atunci cand alegi un model de laptop in functie de domeniul de activitate:

  • Laptop pentru munca: Dell, HP sau Lenovo.
  • Laptop pentru design: Apple, Lenovo, HP, Gigabyte,
  • Laptop pentru studenti: ACER, Asus, Microsoft.
  • Laptop pentru gaming: Asus, Alienware, Lenovo, Razer.

Componentele laptopului

Cele mai citite articole

Specificatiile tehnice ale laptopului iti vor oferi informatiile esentiale prin care vei descoperi daca produsul in care vei sa investesti este potrivit pentru viitoarele aplicatii, programe si activitati la care va fi supus. Printre cele mai importante componente tehnice se afla:

  • Procesorul – printre cele mai cunoscute tipuri de procesoare sunt Intel Core și AMD Ryzen. Acesta asigura buna functionare a intregului sistem, avand o influenta puternica asupra performantei laptopului.
  • Placa video – exista laptopuri cu placa grafica integrata – fiind potrivita pentru activitatile si programele usoare, dar si dispozitive cu placi dedicate – pentru sarcinile, jocurile si aplicatiile ce necesita multe resurse.
  • Memoria RAM – alege o memorie RAM de 8GB pentru activitatile triviale (muzica, filme, browsing), insa pentru programle mai performante vei avea nevoie de o memorie RAM de minim 8 – 16GB.
  • Spatiul intern de stocare – poti opta intre HDD, SSD sau SSHD (unitate hibrida de stocare), in functie de nevoile tale si de dimensiunea spatiului intern de stocare.
  • Alte criterii de selectie: arhitectura si constructia laptopului, materialele din care este fabricat produsul, greutatea, dimensiunile, porturile si conectivitatea.

Ecranul: diagonala si rezolutie

Un alt aspect de luat in considerare atunci cand compari laptopurile si notebook-urile este ecranul. Exista mai multe diagonale, incepand de la 11 inchs si pana la +18 inchs, asa ca depinde doar de tine cat de mare iti doresti sa fie ecranul. Se recomanda un display cu o diagonala mai mare pentru jocurile video, programele de editare si arhitectura, dar si pentru iubitorii de seriale si filme. 

Totodată, tine minte ca nu doar diagonala ecranului conteaza, ci si rezolutia: 1280 x 720 pixeli (HD), 1920 x 1080 pixeli (Full HD), 3840 x 2160 pixeli (UHD/ 4k) etc, dar și alte caracteristici, precum: unghiul de vizualizare, luminozitatea, contrastul, modurile video, sticla ecranului, ecran anti-glare, touchscreen-ul si alte functii.

Autonomia bateriei

Indiferent de bugetul alocat sau de clasa de laptopuri in care vrei sa investesti, este necesar sa consulti si autonomia bateriei. Opteaza pentru un produs cu baterie performanta inca de la inceput deoarece, fiind o componenta consumabila, aceasta isi va pierde autonomia odata cu trecerea timpului. 

Cu toate acestea, daca vei folosi laptopul preponderent pentru activitati de birou, atunci poti alege un dispozitiv cu o baterie cu durata medie de viata. Pe cat posibil, alege modelele de laptop cu baterie detasabila.

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Ce cursuri de engleza sa alegi pentru copilul tau in 2022

Renovarea locuinței cu buget redus: 3 idei smart