Atunci când o persoană dragă îți cere un sfat în legătură cu o problemă sau cu o rezoluție asupra căreia nu reușește să se decidă, sigur că îți dorești să-i oferi cea mai clară perspectivă asupra situației. Cu toate acestea, cel mai bun mod de a-i fi de real ajutor este să pornești de la convingerea că persoana respectivă este capabilă de una singură să ia cea mai bună decizie și că sarcina ta este doar să o încurajezi în acest sens.
Iată cum poți face acest lucru, astfel încât să oferi cele mai bune și utile sfaturi.
1. Ascultă activ
Este posibil să ți se fi întâmplat să asculți pe cineva spunându-și povestea, iar în același timp, vocea interioară să-și exprime propria analiză cu privire la cele povestite. Ba mai mult, este posibil să fi sărit cu sfaturi înainte ca persoana respectivă să termine de vorbit.
A asculta activ și cu interes înseamnă să-ți liniștești propria minte, astfel încât să poți vedea lumea din perspectiva celui care îți cere sfatul. Atunci când îi asculți anxietățile, temerile sau confuziile, îl ajuți să se simtă înțeles.
De asemenea, atunci când vine vorba despre relații, o persoană care îți cere un sfat va avea mai degrabă nevoie să se simtă ascultată decât are nevoie de păreri sau sugestii despre cum ar trebui să reacționeze într-o situație cu partenerul. Atunci când vine vorba despre relații, este bine să te rezumi la sfaturile despre cadouri Valentines Day pentru el și să eviți să le oferi pe cele despre situații mai delicate.
2. Rezistă impulsului de a sări cu sfaturi
Acesta este momentul în care se întâmplă magia. Persoana care îți cere sfatul începe să-și dea seama că are resursele necesare pentru a se ajuta singură, iar tu o poți ghida spre această concluzie. Odată ce partenerul de discuție a depășit starea emoțională de panică sau confuzie, începe să apeleze la propriile sale surse de înțelepciune.
De aceea, este important să rămâi în faza de ascultare, în loc să încerci să fii competitiv și să te asiguri că ai oferit cel mai bun sfat. Vei fi surprins de cât de des facem acest lucru, fie pentru că suntem setați pe propriile noastre convingeri, fie pentru că încercăm cu disperare să adăugăm valoare conversației. Dacă te afli în această situație este important să reziști impulsului.
Oferă-i interlocutorului șansa de a avea propria revelație, în timp ce dai din cap în semn de acord și reflectezi dacă sugestia ta adaugă valoare reală. Dacă dorești să continui conversația, folosirea experienței din viața reală poate oferi mai mult sens sfatului tău.
3. Oferă doar sugestii care adaugă valoare situației
Dacă sugestia ta nu adaugă valoare reală situației, nu o verbaliza. Dacă are, o poți exprima pornind de la ce a spus deja cealaltă persoană. Începe prin a-i arăta de ce ești de acord cu ea. Poți apela la introduceri precum: „Cred că acest lucru va funcționa foarte bine pentru că…”,după care oferă sugestia folosind sintagme precum: „Ar putea fi și mai eficient dacă…”.
În cele din urmă, las-o să decidă dacă să îți urmeze sugestia sau să o lase baltă. Nu vei putea să rezolvi totul pentru persoana de lângă tine, dar îi poți transmite starea de calm necesară pentru a o ajuta să se echilibreze emoțional și să ia cea mai bună decizie.
Ține cont că a oferi sfaturi bune nu înseamnă neapărat că oamenii le vor accepta. Acest gest este însoțit de o dinamică inerentă a puterii, deși este genul de abordare ce nu aduce beneficii reale niciunei părți. Atitudinea de genul „eu îți cunosc cel mai bine situația și de aceea ar trebui să faci ce cum îți sugerez eu” este cea care poate face ca oferirea de sfaturi să fie un proces dificil.
Aşadar, atunci când oferi un sfat, ține cont, în primul rând, că este vorba despre persoana care îl cere. Iar pentru a oferi sfaturi cu adevărat utile, este important să te afli într-o poziție complet dezinteresată și să te concentrezi pe ideea de a-l ghida pe celălalt spre a găsi singur soluții.
Sursa foto: shutterstock.com