in

5 metode prin care să eviți pierderea datelor

Resursele informaționale sunt tot mai importante, pentru oameni și organizații deopotrivă. Digitalizarea aduce oportunități uriașe, dar vine și cu riscuri pe măsură! Află în continuare cum să protejezi datele de business și datele personale, ce metode să aplici pentru securitatea cibernetică a sistemelor informatice pe care le utilizezi în activitățile tale.

Back-up regulat al datelor

Una dintre cele mai eficiente metode de a preveni pierderea datelor este realizarea regulată a backup-urilor. Aceasta înseamnă crearea unei copii de siguranță a datelor tale, care poate fi stocată într-un loc sigur, fie în cloud, fie pe un dispozitiv fizic, cum ar fi un hard disk extern sau un stick USB. Este recomandat să efectuezi backup-uri periodice, astfel încât, în cazul unei pierderi de date, să poți recupera rapid și eficient informațiile necesare.

Ia în considerare soluții optimizate și crește productivitatea cu Microsoft 365, unul dintre cele mai bune instrumente de inteligență artificială și stocare online a fișierelor. Astfel, eviți pierderea datelor și păstrezi în siguranță informațiile de la echipe remote și colaboratori care lucrează WFH (Work from Home) sau WFA (Work from Anywhere).

Utilizarea de software antivirus și firewall

Protejează-ți datele împotriva malware-ului și a altor tipuri de atacuri cibernetice. Utilizarea unui software antivirus robust, împreună cu un firewall puternic te ajută să previi incidentele de securitate online, furtul sau coruperea datelor. Este important să menții aceste programe actualizate, pentru a te asigura că beneficiezi de cea mai bună protecție împotriva amenințărilor emergente.

Un firewall oferă un nivel suplimentar de protecție prin blocarea accesului neautorizat la sistemul de calcul. Firewall-ul hardware este de obicei inclus în router și acționează în toată rețeaua, în timp ce variante software protejează un singur dispozitiv.

Criptarea datelor

Criptarea transformă datele într-un format ilegibil pentru oricine nu are cheia de decriptare necesară, oferind un nivel suplimentar de securitate. Fie că este vorba de date stocate pe dispozitivele tale sau transmise prin internet, criptarea poate preveni accesul neautorizat. Există multe soluții de criptare disponibile, de la programe software, până la opțiuni integrate în sistemele de operare.

Există două tipuri principale de criptare: simetrică și asimetrică. Criptarea simetrică utilizează aceeași cheie pentru criptare și decriptare, ceea ce o face rapidă, dar mai puțin sigură în cazul în care cheia este compromisă. Pe de altă parte, criptarea asimetrică utilizează două chei diferite: una publică pentru criptare și una privată pentru decriptare. Aceasta este mai sigură, dar mai lentă decât criptarea simetrică.

Gestionarea parolelor

Parolele puternice și unice sunt esențiale pentru protecția conturilor și a datelor. O parolă puternică are peste 8 caractere și conține o combinație de litere majuscule și minuscule, cifre și simboluri. Utilizarea unui manager de parole te poate ajuta să gestionezi parole complexe, fără a fi nevoie să le reții pe toate. Aceste programe dedicate generează și stochează parole puternice pentru fiecare cont, reducând riscul de acces neautorizat.

Schimbă periodic parolelele și nu folosi parole identice pentru mai multe conturi. Unde este disponibil, activează autentificarea în doi factori, pentru a adăuga un nivel suplimentar de securitate. Acest lucru necesită o dovadă suplimentară (de exemplu, un cod trimis prin SMS), pentru a accesa un cont.

Educarea utilizatorilor în domeniul securității cibernetice

Înțelegerea amenințărilor cibernetice și adoptarea unor practici de siguranță online, cum ar fi evitarea clicurilor pe linkuri suspecte și utilizarea rețelelor Wi-Fi securizate pot reduce semnificativ riscul de compromitere a datelor. Utilizatorii trebuie să fie informați despre pericolele online (website-uri nesigure, fișiere descărcate de la surse necunoscute, e-mailuri suspecte). 

Instruiește angajații și colaboratorii să raporteze orice activitate suspectă și să nu încerce să rezolve problema pe cont propriu. Prezintă-le importanța verificării sursei înainte de a introduce datele de autentificare. Insistă asupra practicilor de securitate, cum ar fi blocarea ecranului și criptarea datelor. Organizează sesiuni regulate de training și creează o cultură de securitate în care fiecare utilizator să înțeleagă rolul său în protejarea datelor și a sistemelor.

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Fațete sau aparat dentar? Criterii de care să ții cont în alegerea tratamentului potrivit pentru tine

De ce ai nevoie de modele de contracte verificate de avocat