in

Fațete sau aparat dentar? Criterii de care să ții cont în alegerea tratamentului potrivit pentru tine

Una dintre cele mai des întâlnite dorințe ale persoanelor care se prezintă la medicul stomatolog face referire la aspectul estetic al dentiției. Corectarea imperfecțiunilor dentare se poate realiza prin diferite modalități, iar alegerea celei potrivite se face împreună cu medicul stomatolog, în funcție de nevoile medicale ale fiecărui pacient. Atât fațetele, cât și aparatele dentare reprezintă opțiuni de tratament eficiente, dar utilizarea acestora este diferită. Continuă lectura acestui articol și descoperă când sunt indicate cele două proceduri. 

Tipul de anomalii dentare

La nivelul dinților pot fi întâlnite mai multe tipuri de defecte. Printre acestea se află:

  • dinții înghesuiți;
  • dinții strâmbi;
  • rotirea dintelui;
  • mărimea prea mică sau prea mare a dinților;
  • mușcătura (ocluzia) incorectă.

Dacă te confrunți cu un defect minor sau moderat și prezinți pete pe suprafața dintelui, fațetele dentare pot reprezenta o opțiune pentru tine. Pentru a afla cat costa fatetele dentare, întreabă medicul stomatolog și descoperă dacă și prin prisma acestui aspect acest tratament este potrivit pentru tine. În cazul unui defect mai sever al dinților, aparatul ortodontic este o soluție mai eficientă.  

Costul tratamentului stomatologic

Prețul celor două proceduri poate diferi destul de mult. Astfel, dacă optezi pentru fațete dentare sunt necesare aproximativ 8 fațete; numărul variază în funcție de dimensiunea dinților. În unele situații, costul acestora poate fi mai crescut comparativ cu un aparat ortodontic metalic. Pentru a afla ce pret are un aparat dentar, este recomandat să consulți medicul stomatolog. Acesta îți spune costul estimativ, în funcție de tipul de aparat necesar, dar și de frecvența cu care vei merge la cabinet pentru control. 

Etapele de pregătire

Indiferent de metoda aleasă, sunt necesare anumite procedee de pregătire a dinților. Astfel, în cazul fațetelor dentare se realizează șlefuirea dinților la nivelul cărora se aplică. Această procedură îți impune purtarea fațetelor toată viață, deoarece poți dobândi sensibilitate dentară ca urmare a șlefuirii dintelui.  

Spre deosebire de fațete, înainte de montarea aparatului dentar se efectuează o igienizare profesională completă (detartraj). Această procedură este noninvazivă, nu este dureroasă și este benefică pentru evitarea formării cariilor dentare și a afecțiunilor gingivale.

În cazul ambelor opțiuni de tratament, afecțiunile dentare sunt tratate anterior realizării acestora. Astfel, cariile sunt obturate (sunt aplicate plombe), iar bolile gingivale sunt tratate. 

Durata tratamentului

Durata celor două variante de tratament este semnificativ diferită. Aplicarea fațetelor necesită câteva consultații, rezultatul final obținându-se într-o perioadă scurtă de timp. Spre deosebire de aceasta, aparatul dentar este purtat pentru aproximativ 6 luni sau chiar mai mult, până se pot observa beneficiile acestuia. De aceea, dacă îți dorești un rezultat rapid, sunt indicate fațetele dentare. 

Aspectul estetic al dinților

În cazul dinților pătați, fațetele reprezintă o opțiune pentru îmbunătățirea aspectului estetic. Aparatul dentar este mai potrivit pentru corectarea poziției dinților, în timp de fațetele sunt recomandate pentru:

  • acoperirea petelor;
  • uniformizarea dimensiunii dinților.

Aparatul ortodontic și fațetele dentare reprezintă două opțiuni de tratament care au scop îmbunătățirea aspectului estetic. Dacă nu știi care opțiune este mai potrivită pentru tine, consultă medicul stomatolog. Acesta te va ghida în alegerea tratamentului optim pentru a avea dinți frumoși și sănătoși. Ai grijă de zâmbetul tău!

Sursa foto: Freepik

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Un job trending, cu venituri fabuloase

5 metode prin care să eviți pierderea datelor