Cu siguranta te-ai trezit in momente in care ti-a incoltit in minte o dorinta: vreau credit ! Indiferent cat de multi bani castigi, indiferent de statutul social si de modul in care iti organizezi finantele, la un moment dat iti doresti ceva mai mult decat poti obtine cu bugetul pe care il ai la dispozitie, motiv pentru care un credit este cea mai buna solutie.
Instrumentele de creditare sunt extrem de utile, in foarte multe situatii, insa pot genera si momente neplacute. Daca ai hotarat ca vrei un credit si vrei ca totul sa decurga normal, iata cateva intrebari pe care trebuie sa le pui si carora trebuie sa le stii raspunsul.
1. Este creditul cu adevarat necesar?
Este important sa iei un credit doar atunci cand este necesar si mai important, doar atunci cand ti-l permiti. Analizeaza-ti foarte bine nevoia si asigura-te ca nu mai poti astepta cateva luni pentru a o putea acoperi cu bani din bugetul propriu si ca poti sa returnezi banii pe care ii imprumuti in timp util.
In principiu, poti achizitiona orice bun prin creditare, atata vreme cat o astfel de achizitie nu te impovareaza si nu iti face viata mai grea decat ti-ai dori.
2. Care este produsul de finantare perfect pentru tine?
Din fericire, traim intr-o perioada in care variantele de finantare sunt numeroase. Poti apela la banci, pentru credite imobiliare sau pentru credite de investitii, poti apela la IFN-uri pentru credite de consum sau de achizitie a bunurilor personale si poti gasi numeroase instrumente utile care te ajuta sa iei cea mai buna decizie.
Piata imprumuturilor este extrem de bogata, ceea ce a dus la dezvoltarea unor programe precum creditul Prima casa, sau cardurile cu descoperire, destinate cheltuielilor urgente.
3. Care este suma pe care o imprumuti?
Intotdeauna exista tendinta de a imprumuta mai multi bani decat ai nevoie, ceea ce este o uriasa greseala. Daca vrei ca totul sa decurga normal, imprumuta exact banii de care ai nevoie pentru a acoperi cheltuiala urgenta. Motivul este simplu: orice credit implica o serie de comisioane, ceea ce inseamna o cheltuiala in plus.
4. Cum decizi care este instrumentul de finantare cel mai bun pentru tine?
Prin informare. Este bine sa analizezi contractul pe care ti-l pune in fata creditorul, sa calculezi costurile generate de dobanda si de comisioane, sa te asiguri ca toate costurile pentru evaluare si verificare sunt transparente si sa ai cunostinte referitoare la toate instrumentele pe care le ai la indemana, cum ar fi rambursarea anticipata.
5. De ce ai nevoie pentru a accesa un credit?
Fiecare institutie isi impune propriile reguli. La unele institutii nebancare ai nevoie doar de un document de identitate care sa arate ca ai peste 18 si de minimum 1 luna in campul muncii. La altele conditiile sunt mai stricte: vei avea nevoie de dovezi salariale, de facturi la utilitati sau de acte de proprietate asupra bunurilor pe care le detii.
Inainte de a face solicitarea de credit, informeaza-te cu atentie pe site-ul creditorului, in asa fel incat sa ai totul pregatit.
De regula, accesarea unui credit este destul de simpla. Trebuie doar sa ai putina rabdare, sa te informezi si sa te asiguri ca poti rambursa banii in timp util.