Glioblastomul este o forma foarte agresiva de cancer cerebral, fara o cauza exacta in majoritatea cazurilor, diagnosticul fiind pus in urma biopsiilor si a testelor imagistice.
Fiind tumori de gradul 4, acestea se reproduc rapid si agresiv in tesuturile cerebrale din jurul lor, asta deoarece tumorile pot forma vase sangvine noi pentru a creste alimentarea cu sange.
Chiar daca aceste tumori pot aparea la orice persoana, ele sunt mai frecvente la persoanele varstnice sau de gen masculin, varsta medie de diagnosticare fiind de 64 de ani.
Pe langa faptul ca tumorile cerebrale sunt greu de tratat datorita barierei hematoencefalice, care ingreuneaza transportul tratamentelor catre creier, glioblastomul reprezinta o provocare si mai mare datorita raspandirii acestuia sub forma de tentacule, inlaturarea completa fiind mult mai dificila.
Cu toate acestea insa, medicii pot preveni dezvoltarea tumorii printr-o combinatie de mai multe metode terapeutice, imbunatatind astfel calitatea vietii persoanelor afectate.
Tratamentul minim invaziv
Interventia chirurgicala reprezinta prima metoda de tratament pentru glioblastom, neurochirurgul inlaturand cat mai mult din tumora, portiunile ramase sau greu de accesat fiind tratate ulterior prin radioterapie sau chimioterapie.
Datorita progreselor realizate in domeniul medical, tratamentul chirurgical poate fi realizat si prin tehnici minim invazive, beneficiile fiind mult mai numeroase comparativ cu chirurgia traditionala.
Chirurgia minim invaziva
Acest tip de chirurgie este posibil la majoritatea tumorilor cerebrale, conceptul lor fiind cel de inlaturare a tumorilor prin incizii mici si precise, minimalizand astfel distrugerea colaterala a scalpului, creierului, vaselor sangvine sau a nervilor.
Deoarece chirurgia minim invaziva foloseste instrumente de mici dimensiuni, acestea pot accesa zona afectata prin orificiile naturale ale corpului sau prin incizii de marimea unei monede, abordarea chirurgicala fiind determinata de tipul tumorii si locatia ei.
Indiferent de abordare insa, obiectivul principal al chirurgiei minim invazive este sa inlature cat mai mult din tumora, evitand in acelasi timp complicatii sau leziuni ale tesuturilor sanatoase, promovand astfel o recuperare cat mai rapida si mai lipsita de dureri.
Cele mai citite articole
In cazul glioblastomului, tratarea acestuia este cel mai bine realizata printr-o abordare de echipa care include chirurgie minim invaziva si terapii medicale specifice, indepartarea chirurgicala a tumorii find urmata de cele mai multe ori de radioterapie si chimioterapie.
Radioterapia
Aceasta forma de tratament poate micsora sau distruge celulele tumorii, radiatiile putand ajunge cu precizie la tumora fara a interactiona si cu tesuturile sanatoase din jur.
Radioterapia pentru glioblastom se realizeaza de obicei dupa tratamentul chirurgical, beneficiul semnificativ de supravietuire obtinut din radioterapia postoperatorie fiind mentionat și intr-un studiu realizat de Salvador Villà, Carme Balañà si Sílvia Comas, publicat in 2014 si intitulat „Radiation and concomitant chemotherapy for patients with glioblastoma multiforme”.
Cu toate acestea insa, radioterapia poate fi folosita si ca forma principala de tratament atunci cand tumora nu poate fi accesata sau cand riscul de inlaturare chirurgicala este prea mare.
De cele mai multe ori radioterapia este administrata in acelasi timp un medicament chimioterapic specific care face tumora mult mai sensibila la raditatii.
In functie de caz, medicul specialist va decide programul si tipul de radioterapie, multe terapii cu radiatii fiind neinvazive.
Chimioterapia
Fiind una dintre principalele metode de tratament pentru glioblastom, chimioterapia incepe de obicei dupa cateva saptamani de la tratamentul chirurgical.
Tratarea glioblastomului prin chimioterapie necesita o expertiza semnificativa, pentru ca tumorile sunt alcatuite de obicei din mai multe tipuri de celule, unele putand fi distruse de medicamente in timp ce altele pot creste neafectate.
Chiar daca progresul medicinii si a tratamentelor minim invazive continua, chirurgia minim invaziva continua sa joace un rol important in tratarea pacientilor cu glioblastom, pentru ca procedurile chirurgicale au dovedit ca pot indeparta portiuni mari din tumora si sa pastreze in acelasi timp functionalitatea normala a pacientului.
Referinte:
Villà, Salvador, et al. Radiation and Concomitant Chemotherapy for Patients with Glioblastoma Multiforme. Jan. 2014, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3905087/.