in

Cum știi că suferi de parodontoză? Simptome și cauze de care să ții cont

Când ne gândim la sănătatea orală, deseori uităm cât de important este rolul gingiilor în aceasta. Paradontoza este o afecțiune îngrijorătoare, însă de cele mai multe ori nu este luată în serios și netratată poată să ducă la pierderea dinților. Din fericire, paradontoza este reversibilă, existând multe forme de tratament prin care se poate preveni deteriorarea dinților și a tesuturilor care îi înconjoară și care pot sa readuca un zâmbet sănătos.

Ce este, de fapt, paradontoza?

Paradontoza este o boală a gingiilor, care se referă la inflamarea și infectarea țesutului gingival, cauzată de prezența bacteriilor. Aceste bacterii, produc toxine și irită tot mai mult țesutul gingival. În încercarea de a contracara aceste toxine, organismul secretă substanțe care distrug țesutul osos în care sunt ancorați dinții. Pe măsură ce boală avansează, gingiile se dezlipesc de pe dinți și formează pungi în care pot apărea infecții, iar de multe ori această afecțiune duce la pierderea dinților.

Care sunt cauzele paradontozei? 

Principala cauza a paradontozei o reprezintă factorul microbian – o acumulare de bacterii în cavitatea orală, survenită în general în urmă unei igiene orale inadecvate. În stadiul inițial al paradontozei, bacteriile sunt prezente pe suprafețele dure din cavitatea orală, inclusiv pe lucrările protetice sau pe obturații și provoacă inflamația gingiei. Acumularea de bacterii poate să fie cauzată de mai mulți factori de risc: 

  • Igienă orală precară 
  • Fumat sau mestecat tutun 
  • Schimbări hormonale, ca și cele survenite în urmă sarcinilor sau a menopauzei 
  • Consumul de droguri recreaționale
  • Obezitate 
  • Deficit de vitamina C 
  • Genetică 

Care sunt principalele simptome ale paradontozei? 

Paradontoza debutează cu inflamarea gingiilor, boală cunoscută că și gingivită. Unul dintre primele semne ale gingivitei este sângerarea gingiilor la periaj sau la folosirea atei dentare. Alte simptome paradontoza pot să includă:  

  • Sângerarea testutului gingival 
  • Halena (respirație urat mirositoare)
  • Gingii inflamate care par mai închise la culoare. 
  • Tartru și discoloratii ale smalțului dinților  
  • Retracție gingivală 
  • Durere și sensibilitate dentară 
  • Mobilitate dentară 
  • Secreții purulente între dinți și gingii 
  • Pierderea dinților 

Paradontoza poate fi diagnosticată doar de către medicul stomatolog, care ar trebui să includă mereu o evaluare a gingiilor si o radiografie în controalele de rutină. De notat că la fumători aceste simptome pot să fie deseori ascunse din cauza efectului nicotinei asupra vaselor de sânge și că este cu atât mai important ca starea gingiilor să fie verificată cu multă atenție. 

Cum se tratează paradontoza?

În stadiul de gingivită, tratamentul poate să fie efectuat acasă și constă în mare parte de un periaj corespunzător, folosirea apei de gură și a atei dentare de minim două ori pe zi. Paradontoza, însă, nu poate să fie tratată în confortul casei, întrucât infecțiile pot să avanseze rapid și să cauzeze pierderi ireversibile de țesut osos. 

Soluțiile de tratament diferă pentru fiecare stadiu al bolii. De exemplu, pentru stadiile incipiente se vor folosi metode mai puțîn invazive prin care se vor înlătura placă bacteriană și tartrul, se vor curăța rădăcinile și se vor folosi substanțe antibacteriene. Cea mai modernă soluție pentru paradontoză o reprezintă laserul, un proces minim invaziv, fără disconfort, care elimină țesutul bolnav și bacteriile prezente. Cu această metodă se încurajează vindecarea mai naturală a gingiilor și a zonelor afectate. Formele mai avansate, însă, pot să necesite tratament chirurgical cu adiții de os sau țesut moale, care să înlocuiască țesuturile distruse. 

Este foarte importat de reținut că succesul tratamentului depinde foarte mult de îngrijirea orală corespunzătoare și de vizitele ulterioare la dentist de fiecare dată când acesta recomandă. În acest fel, te asiguri că paradontoza nu revine și că nu poate să cauzeze și mai multe probleme. 

Paradontoza poate să fie diagnosticată mult prea târziu, din cauză că simptomele care produc disconfort mai mare apar deseori în stadii mult prea avansate când salvarea dinților nu mai este posibilă. De aceea, este foarte important să nu omiți controlul stomatologic periodic. 

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Exteriorul casei: care sunt trendurile pentru 2022

Care sunt tendintele anului 2022 in materie de genti