Prim-procurorul Tribunalului Timiş, Violeta Filip, arată că firma care a făcut deratizarea a folosit un insecticid denumit Delicia – GASTOXIN, fiind foarte toxic. Substanța are efecte letale și necesită autorizare specială pentru utilizare. Cei care vând produsul atrag atenția asupra pericolului la care se expun cei care-l utilizează. De asemenea, și fișa tehnică arată cât de periculos este produsul. Substanța în contact cu apa degajă gaze inflamabile care se pot aprinde spontan.
Potrivit celor care comercializează produsul Delicia Gastoxin reprezinta un produs clasat superior celorlalte din domeniu. Potrivit fișei tehnice de securitate aflăm că: „în contact cu apa degajă gaze inflamabile care se pot aprinde spontan, se degajă gaze toxice şi extrem de inflamabile.”
„Sustanța este nociv în contact cu pielea, foarte toxic prin inhalare şi prin înghiţire. La contactul cu acizii se degajă gaze foarte toxice, existând riscul de leziuni oculare grave. Foarte toxic pentru organismele acvatice. La contactul cu apa se degajă gaze toxice. La contactul cu acizii se degajă gaze toxice”, se arată în fișa tehnică.
În caz că vă simțiți rău: „Evitaţi orice contact cu ochii, pielea sau îmbrăcămintea. Acest produs şi ambalajul său se vor depozita ca un deşeu periculos. Sunaţi la un CENTRU DE INFORMARE TOXICOLOGICĂ/un medic, dacă nu vă simţiţi bine. A se păstra la rece. A se depozita sub cheie. A se depozita într-un recipient închis. A se depozita într-un loc uscat. În caz de incendiu: a se utiliza Dioxid de carbon (CO2); Pulbere de stingere uscata; Nisip uscat pentru a stinge. Îndepărtaţi particulele depuse pe piele. A se depozita într-un spaţiu bine ventilat. Tratament specific (a se vedea prim ajutor de pe această etichetă). ÎN CAZ DE ÎNGHIŢIRE: sunați imediat la un CENTRU DE INFORMARE TOXICOLOGICĂ/un medic. Purtaţi mănuşi de protecţie/îmbrăcăminte de protecţie/echipament de protecţie a ochilor/echipament de protecţie a feţei. Evitaţi dispersarea în mediu. Păstraţi numai în recipientul original. A se proteja de umiditate. A nu se lăsa în contact cu apa deoarece degajă un gaz toxic. În contact cu acizi, degajă un gaz foarte toxic. Dupa contactul cu pielea indepartati mai intai agentul cu un servet uscat, iar apoi clatiti abundent cu apa. Containerul trebuie sa fie deschis in aer liber si uscat. Mortal în caz de înghiţire sau inhalare. Toxic în contact cu pielea., Foarte toxic pentru pesti. Cel care acorda prim-ajutor: sa fie atent la autoprotectie! Scoaterea victimei din zona de pericol.Cereti imediat sfatul medicului. Imbracamintea contaminata se dezbraca imediat si se indeparteaza in siguranta.
Dacă se inhalează: Simptome: Voma, Dureri de cap, Dificultati de respiratie, Ameteala. Transportaţi victima la aer liber şi menţineţi-o în stare de repaus într-o poziţie confortabilă pentru respiraţie. Se va avea grija sa se asigure o buna aerisire. In caz ca apar dificultati de respiratie administrati oxigen. Nu folositi respiratia gura-la-gura sau gura-la-nas. Utilizati punguta de respiratie sau aparatul de respiratie. Cereti imediat sfatul medicului.în caz de dureri de cap, ameţeli, senzaţie de sufocare, respiraţie dificilă şi greaţă, părăsiţi imediat zona de risc şi ieşiţi la aer proaspăt; consultaţi un medic; inhalaţi produse pentru tratament intensiv aplicat în urma expunerii la gaze, fum (exemplu: un spray cu beclometazonă
În caz de contact cu pielea: Dupa contactul cu pielea indepartati mai intai agentul cu un servet uscat, iar apoi clatiti abundent cu apa. Imbracamintea contaminata se schimba. Tratament medical necesar. În caz de contact cu ochii îndepărtaţi resturile de produs cu o cârpă fără puf; clătiţi cu multă apă şi aplicaţi picături pentru ochi doar după ce nu mai sunt vizibile reziduuri sub formă de pulbere. Clatiti imediat prudent si temeinic cu apa sau cu dusul pentru ochi.
Dacă este ingerat: Niciodata nu administrati ceva pe gura unei persoane inconstiente sau la aparitia de crampe. Cereti imediat sfatul medicului.
Măsuri de prevedere la manipulare: Respectaţi Ordonanţa privind substanţele periculoase (GefStoffV) şi TRGS 500. Acestea includ măsuri generale de igienă, cum ar fi: Nu se va mânca, nu se va bea şi nu se va fuma niciodată în zona de lucru. Purtaţi mănuşi de protecţie / îmbrăcăminte de protecţie / protecţia ochilor. Eliminaţi hainele contaminate şi echipamentele de protecţie utilizate, înainte de a intra în zonele în care se serveşte mâncarea. Evitaţi formarea de praf. Echipamentul de manipulare utilizat trebuie prevăzut cu sistem de aspirare. Nu respiraţi praful. Evitaţi contactul cu apa. Niciodată nu adăugaţi apa peste acest produs. In caz de manipulare deschisa trebuie utilizate echipamente cu aspirare locala. A nu se inspira praful.Evitati contactul cu apa. A nu se turna niciodată apă peste acest produs”, se mai arată în fișa tehnică a produsului.
Ce conține produsul: Substanta activa: fosfura de aluminiu 56%. Formulare: tablete rotunde plate (greutate 3g). Insecticid fumigant destinat combaterii daunatorilor cerealelor depozitate si a rozatoarelor mari in culturile de camp.
Reactii chimice si proprietati fizice: Gazul de fosfina este eliberat de fumigantul DELICIA GASTOXIN in prezenta umezelii din atmosfera ori a umezelii din marfurile care urmeaza a fi tratate. Gazul este puternic toxic pentru toate formele de viata umana ori animala.
Cele mai citite articole
Reactiile chimice ale fosfidelor metalice: PH3 este un gaz incolor cu un miros asemanator celui de carbid sau usturoi. Greutatea specifica a fosfinei este 1,17, comparativ celei a aerului (cu 17% mai greu) si are o limita mai scazuta de explozie, de 1,79% vol. in aer.
Mod de actiune: Fosfina, prin inhalare, blocheaza caile respiratorii prin eliminarea apei din celule. Tabletele de Delicia GASTOXIN, in prezenta umezelii din atmosfera sau in prezenta umezelii produselor depozitate, elimina lent un gaz foarte toxic (Fosfina – PH3) cu actiune letala asupra tuturor formelor de viata umana sau animala. Imediat ce tabletele au intrat in contact cu aerul, degaja un miros specific de carbit sau usturoi – acesta fiind un miros de avertizare. Ratele descompunerii tabletelor vor varia in functie de temperatura si umiditate..
Mod de utilizare: O operatiune de fumigare include si toate masurile preliminare de pregatire, masuri care au in vedere aplicarea in siguranta a fumigantelor. Fumigarea consta din cateva etape cum sunt: examinarea structurilor care urmeaza a fi supuse fumigarii; aplicarea fumigantului respectiv; perioada de tinere sub observatie a structurii care a fost fumigate si aerisirea; eliberarea structurii.
„Aplicarea tabletelor Delicia GASTOXIN, se face numai de catre firme autorizate pentru prestari servicii cu produse pentru protectia plantelor T si T+, cu personal autorizat si cu respectarea tuturor masurilor de protectie si siguranta in manipularea si intrebuintarea fumigantelor fosfinice”, se mai arată pe un site specializat care comercializeză produsul.
Ce spune procurorul:
„Prin ordonanţa organelor de cercetare penală din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale – Inspectoratul de Poliţie Timiş din data de 19 noiembrie, confirmată prin ordonanţa procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş din aceeaşi dată, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspectul B.I.S. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi trafic de produse sau substanţe toxice (…). În cauză există indicii că în procesul de deratizare, suspectul a folosit un insecticid denumit Delicia – GASTOXIN, care are în compoziţie fosfură de aluminiu, o substanţă foarte toxică, cu efecte letale în caz de inhalare şi care necesită pentru utilizare autorizaţie specială. Organele de cercetare penală au dispus faţă de suspect măsura preventivă a reţinerii pe o durată de 24 de ore, începând cu data de 19 noiembrie ora 3,30”, arată prim-procurorul Tribunalului Timiş, Violeta Filip.
Avocatul Călin Stăiculescu a declarat că Ioan Sorin Buţă, clientul său, s-a declarat surprins în faţa anchetatorilor despre situaţia creată în urma acţiunii de dezinsecţie şi deratizare. Bărbatul a declarat că dezinsecţia şi deratizarea s-au făcut, vineri, în 24 de apartamente de pe strada Mioriţei, nr. 8, care imediat după acţiune au fost închise şi sigilate cu bandă adezivă. Acesta urma să se întoarcă după câteva zile să continue igienizarea şi primise asigurări de la proprietarul garsonierelor că acestea nu sunt locuite în perioada următoare.
Buţă le-a mai spus anchetatorilor că a încheiat un contract în valoare de 5.000 de lei cu proprietarul garsonierelor, iar substanţa folosită a fost cumpărată de la ”o cunoştinţă” cu 600 de lei, iar pentru aceasta nu a primit bon fiscal.
Stăiculescu a mai precizat că firma Bistim Dera SRL a mai făcut dezinsecţie şi deratizare cu aceleaşi produse la un hotel din Timişoara, care în acel moment nu avea clienţi, iar patronul hotelului a solicitat intervenţia firmei, din nou, pentru luna decembrie a acestui an.
Ioan Sorin Buţă, patronul Bistim Dera SRL, firma care a făcut dezinsecţia şi deratizarea în blocul de locuinţe din Timişoara în care au murit doi copii şi mama unuia dintre ei, a fost reţinut.
Citeste mai mult pe aici