in

Care este diferența dintre airflow și detartraj?

Pe dinții noștri se formează în mod constant o peliculă subțire numită placă bacteriană, formată din bacterii, salivă și reziduuri alimentare. Dacă nu avem grijă să ne spălăm pe dinți de două ori pe zi și să folosim ață dentară zilnic, această placă bacteriană se va întări și se va transforma în tartru, care poate provoca probleme dentare diverse și grave, ce pot culmina cu pierderea dinților.[2] Pentru a evita astfel de probleme, pe lângă menținerea unei bune igiene orale, se recomandă și o igienizare dentară profesională periodică, care va cuprinde în mod obligatoriu un detartraj și un airflow dentar.

Detartrajul și airflow-ul reprezintă două proceduri esențiale în menținerea unei bune sănătăți orale, prin eliminarea plăcii bacteriene și a tartrului de pe suprafața dinților și din spațiile interdentare. În plus, ele mai contribuie și la îmbunătățirea esteticii zâmbetului și la prevenirea halenei sau a respirației urât mirositoare. Care este diferența dintre cele două vei afla mai jos. 

Ce este airflow-ul și de ce este necesar?

Airflow-ul este o procedură stomatologică modernă, non-invazivă și extrem de eficientă. Ea presupune folosirea unui dispozitiv special ce emite un jet format dintr-un amestec de aer, apă și bicarbonat de sodiu pentru a îndepărta placa bacteriană, tartrul incipient și petele extrinseci de pe suprafața dinților. Unul dintre principalele avantaje ale utilizării airflow-ului este că poate curăța și spațiile interdentare, locuri unde o periuță de dinți nu poate ajunge.

Rolul și importanța airflow-ului în menținerea unei bune sănătăți orale nu trebuie subestimate. Prin efectul său de curățare profundă, airflow-ul ajută la prevenirea cariilor și a bolilor gingivale, cum ar fi gingivita sau parodontita. De asemenea, airflow-ul contribuie la îmbunătățirea esteticii zâmbetului prin îndepărtarea petelor cauzate de consumul de cafea, ceai, vin roșu sau tutun.[3]

Vrei să afli mai multe despre procedura de airflow dentar? Dentistul tău îți poate explica ce presupune aceasta, când și cât de des este necesară, dar și de ce. 

Ce este detartrajul și de ce este necesar?

Cele mai citite articole

Detartrajul este o procedură stomatologică esențială, în care se îndepărtează depozitele de tartru de pe suprafața dinților. Tartrul, o acumulare de bacterii și minerale, se depune pe dinți, prezentând un aspect gălbui sau maroniu. Aceste depozite pot provoca o serie de probleme de sănătate orală, de la inflamația gingiilor până la pierderea dinților, și nu pot fi îndepărtate printr-un simplu periaj, ci doar prin detartraj.

Există numeroase motive pentru care detartrajul este necesar. În primul rând, contribuie la prevenirea bolilor parodontale, ca de exemplu gingivita și parodontita, care pot duce la pierderea dinților. În al doilea rând, detartrajul ajută la prevenirea respirației urât mirositoare, un simptom comun al acumulării de tartru. În plus, detartrajul îmbunătățește estetica zâmbetului și previne formarea cariilor.

În ceea ce privește procedura în sine, detartrajul se poate realiza cu ajutorul unor instrumente manuale sau a unui aparat cu ultrasunete, care „sparg” depozitele de tartru, fără a afecta smalțul dinților. Este un proces relativ simplu și nedureros.

În general, este recomandat ca această procedură să fie făcută o dată la șase luni. Cu toate acestea, unele persoane pot avea nevoie de detartraj mai des, în funcție de sănătatea lor orală. Doar un medic stomatolog poate determina cât de des este necesar detartrajul.[1] 

Atât airflow-ul, cât și detartrajul sunt proceduri esențiale pentru menținerea unei sănătăți orale optime. Deși se realizează cu ajutorul unor instrumente diferite, ambele au același obiectiv – curățarea și protejarea dinților. Airflowul este efectuat în principal pentru îndepărtarea plăcii bacteriene, a tartrului incipient și a petelor de pe dinți, în timp ce detartrajul poate rezolva problema depozitelor de tartru supra și subgingivale. Ele se completează reciproc și reprezintă etape esențiale ale unei igienizări dentare profesionale corecte. 

Bibliografie:

  1. „Tartar on Teeth (Dental Calculus): Causes & Removal”, Cleveland Clinic, 2023, my.clevelandclinic.org/health/diseases/25102-tartar. Accessed 6 Nov. 2023.
  2. Villines, Zawn. „What Are the Differences between Plaque and Tartar?”, Medical News Today, 24 Nov. 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/plaque-vs-tartar. Accessed 7 Nov. 2023.
  3. “What to Know about Dental Polishing”, WebMD, 7 May 2021, www.webmd.com/oral-health/what-to-know-about-dental-polishing. Accessed 7 Nov. 2023.

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Ieși pe plus la confort și economie în sezonul rece cu termostatul smart de la CEZ Vânzare

Cele mai populare teme de sloturi în cazinourile online