Echiparea maşinii cu anvelope de iarnă este cu siguranţă unul dintre cele mai importante lucruri pe care orice şofer trebuie să le facă în sezonul rece. Între 1 noiembrie şi 31 martie, dar şi în afara acestei ferestre de timp în cazul în care pe şosea se află zăpadă, polei sau gheaţă, conducătorii auto au responsabilitatea, cât şi obligaţia legală de a se asigura că au montate anvelope pentru sezonul rece omologate.
Cu toate acestea, anumiţi factori pot duce la uzarea prematură şi pot pune în pericol nu doar siguranţa maşinii şi a şoferului, ci şi cea financiară. Aceste aspecte trebuie cunoscute, deoarece întreţinerea şi exploatarea corectă pot creşte semnificativ durata de viaţă şi reduce cheltuielile anuale. Utilizarea cauciucurilor de iarnă în condiţii optime trebuie astfel să devină o prioritate pentru orice şofer responsabil.
1. Condiţiile de drum
Deşi montarea anvelopelor de iarnă pe maşină trebuie realizată pentru a circula în siguranţă pe zăpadă, polei sau gheaţă, condiţiile de drum nefavorabile pot creşte semnificativ riscurile de uzură. De la gropi, borduri şi drumuri neasfaltate, până la pietre ascuţite sau linii de tramvai, toate aceste elemente pot afecta aderenţa şi durata de viaţă. Uleiurile, grăsimile sau alte substanţe periculoase pot de asemenea să schimbe compoziţia chimică a acestor cauciucuri de iarnă.
Expertii Odat.ro explică faptul că umiditatea şi temperaturile excesive, fie ele pozitive sau negative, atât pe drum, în depozit sau în parcare pot afecta anvelopele, de aceea este esenţial să se monitorizeze constant starea lor şi să fie înlocuite atunci când sunt observate semne clare de uzură.
2. Stilul de condus
Stilul de condus este probabil una dintre cele mai mari cauze ale uzurii premature. Un şofer agresiv, care demarează şi frânează brusc sau care ia viraje rapide, va observa că anvelopele vor trebui schimbate mult mai des. Un top al calitatii anvelopelor de iarna poate fi gasit aici: https://www.odat.ro/top-cele-mai-bune-anvelope-de-iarna/.
3. Vehiculul este supraîncărcat
Uzura poate fi accelerată și de supraîncărcarea mașinii, în special atunci când greutatea depășește capacitatea maximă recomandată de producător, lucru ce creşte considerabil presiunea. Indiferent ce se doreşte a fi transportat, va fi esenţial să se acorde o atenţie sporită modului în care este distribuită greutatea pe cele două axe.
4. Nu sunt depozitate în condiţii optime
Depozitarea necorespunzătoare a cauciucurilor auto poate duce la uzura lor prematură și la deteriorarea structurală. Astfel, dacă sunt expuse direct la soare pe o perioadă lungă de timp, în umiditate excesivă sau la frig, acestea vor crăpa și vor deveni rigide. În plus, dacă nu sunt așezate corect, pot căpăta deformări permanente, ceea ce va influența direct performanța și siguranța șoferilor. Pe piață există huse speciale care pot proteja mai bine anvelopele, iar depozitarea lor într-un loc uscat, răcoros și întunecat le va menține într-o stare bună mai mult timp.
Echiparea maşinii cu anvelope pentru sezonul rece, indiferent de cat ar costa, este o acţiune ce va proteja şoferii atât de posibilele amenzi, cât şi de pericolele ce pot apărea în timpul drumului. Având în vedere importanţa lor, va fi esenţial ca orice conducător auto să acorde o atenţie sporită cauciucurilor pentru a se asigura că va avea de fiecare dată parte de un drum liniştit şi sigur.