in

Ce boli riști dacă nu tratezi afecțiunile dentare. Ce spun specialiștii

Afecțiunile dentare, de la simplele carii până la infecții ale țesuturilor gingivale, pot duce, dacă sunt ignorate, la complicații grave care vor afecta nu doar starea orală, ci și sănătatea generală a unei persoane. Specialiștii în stomatologie avertizează cu privire la riscurile asociate cu neglijarea tratamentului afecțiunilor dentare, accentul fiind pus asupra infecțiilor orale și a parodontozei, care pot crește riscul de inflamații cronice în organism, cu potențial impact asupra sistemului cardiovascular și a altor organe vitale.

Ce boli sistemice sunt asociate cu igiena orală precară? 

Deoarece gura constituie o poartă de intrare în organism pentru bacterii, neglijarea sănătății orale, ce permite proliferarea bacteriilor la nivelul cavității bucale, constituie un factor de risc major pentru diverse afecțiuni sistemice. Infecțiile orale pot deschide calea către inflamații cronice, care pot avea un impact semnificativ asupra sănătății cardiovasculare. Inflamația persistentă poate contribui la formarea plăcii aterosclerotice în artere, care crește riscul de boală coronariană. Studiile sugerează că bacteriile orale pot ajunge în fluxul sanguin, declanșând o reacție inflamatorie la nivelul vaselor de sânge, cu consecințe potențial grave asupra sistemului circulator.

Infecțiile orale și endocardita

Bacteriile provenite din infecțiile dentare, dacă nu sunt tratate corespunzător, pot călători prin sânge și ajunge la inimă, consecința fiind endocardita bacteriană, o infecție gravă care poate afecta mușchii inimii sau valvele și care poate pune în pericol funcționarea normală a inimii. Tratamentul prompt al infecțiilor orale devine astfel esențial pentru prevenirea unor complicații grave. 

Adoptarea unui regim de îngrijire orală adecvat și căutarea într-un timp cât mai scurt a asistenței medicale în vederea obținerii unui tratament pentru afecțiunile orale, precum un tratament parodontoza laser sau un tratament endodontic, sunt măsuri esențiale în prevenirea extinderii boliilor orale. Practicile preventive contribuie nu numai la menținerea sănătății gingiilor și dinților, dar pot, de asemenea, să reducă riscul complicațiilor asociate.

Risc de pneumonie în rândul persoanelor imunocompromise  

Inhalarea bacteriilor provenite din gură în plămâni poate spori riscul de pneumonie, în special la persoanele cu sistem imunitar slăbit. Infecțiile orale netratate pot reprezenta o sursă potențială de bacterii care pot pătrunde în tractul respirator, contribuind la dezvoltarea pneumoniei.

Relația dintre bolile sistemice și bolile orale

Asocierile între diverse boli sistemice și sănătatea orală precară nu implică neapărat o relație de cauzalitate directă, multe detalii ale interacțiunii complexe dintre bolile orale și cele sistemice fiind încă subiect de cercetare. Cu toate acestea, educarea continuă a indivizilor cu privire la importanța îngrijirii orale regulate și accesul la tehnologii avansate sunt, potrivit specialiștilor, aspecte esențiale în promovarea sănătății bucale și prevenirea riscurilor asociate cu neglijarea afecțiunilor dentare. 

Studiile indică faptul că, pe scară largă, creșterea accesului la servicii de stomatologie și efectuarea cu regularitate a vizitelor la stomatolog ar putea reduce semnificativ povara bolilor cardiovasculare și orale asupra populației. 

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Beneficiile evenimentelor corporate pentru compania ta

Care sunt cele mai așteptate smartphone-uri pentru 2024?