In ultima perioada, din ce in ce mai multe persoane opteaza pentru montarea tavanului fals, in locuinte, birouri sau spatii comerciale. Tavanul fals reprezinta o solutie de acoperire a suprafetei de beton care ajuta nu doar din punct de vedere estetic ci si in ceea ce priveste izolarea termica si acustica. Iata ce ar trebui sa stii, inainte de a te apuca de montajul tavanului fals, astfel incat lucrarea sa fie un succes.
Pregatirea montajului
Inainte de apuca de montaj, acopera cateva cerinte ce tin de punerea in opera a placilor de plafon. Va trebui sa ai in vedere realizarea unei scheme a suprafetei, un fel de plan pe care sa te poti baza, astfel incat sa faci impartirea corecta a plafonului. In aceasta etapa, vei vedea care este nivelul pierderilor, daca si unde ai nevoie de decupaje si care sunt formele neregulate pe care le ai de acoperit. Daca vrei sa sporesti confortul in interiorul locuintei tale sau a spatiului de birou, poti cumpara de la Emenatwork tavan fals termoizolant, acoperind, astfel, si eficienta energetica a spatiului.
Verificarea suprafetei
Desi nu este nevoie de o pregatire temeinica a substratului, evalueaza suprafata, din punct de vedere constructiv. Spre exemplu, daca placa de beton este la ultimul nivel, vezi daca au fost efectuate lucrarile de hidroizolare, astfel incat apa sa nu se infiltreze in structura de beton si mai apoi in placile de plafon. Adesea, acest aspect este pierdut din vedere si, in unele cazuri, tavanul fals este deteriorat de acumularea apei pe tavan. Prezenta acesteia se poate semnala prin petele de culoare galben maronie de pe suprafata. In acest caz, demonteaza tavanul fals, curata zona, izoleaza temeinic, folosind produse specifice de hidroizolare, si, apoi, monteaza un alt plafon.
Cele mai citite articole
De asemenea, va trebui sa te gandesti la izolarea fonica si termica a casei, iar acest lucru se poate realiza cu ajutorul unui produs specific. Vata bazaltica este recomandata, mai ales, in cazul tavanului fals, fiindca are caracteristici foarte bune de izolare, fiind, in acelasi timp, si foarte rezistenta la foc. In acest fel, folosirea vatei bazaltice, acolo unde se instaleaza si legaturile electrice, nu va fi un inconvenient, materialul comportandu-se bine pana la temperaturi de circa 700 de grade Celsius.
Izolarea se poate face cu placi de vata bazaltica, montate pe profile speciale, care vor fi, mai apoi, mascate cu ajutorul tavanului fals. Daca, totusi, preferi o alta metoda de izolare, atunci vata de sticla si, uneori, polistirenul pot fi solutii foarte bune. Deopotriva, poti folosi tavanul fals din polistiren pentru a obtine acelasi efect izolant, fara a mai fi nevoit sa achizitionezi doua tipuri de materiale.
Montajul tavanului fals
Este recomandat sa apelezi la specialisti care sa iti monteze tavanul fals, fiindca aceste tipuri de lucrari impun cateva cunostinte specifice. Va trebui sa verifici foarte bine suprafata plafonului si sa te gandesti daca vrei ca legaturile electrice sa fie acoperite cu ajutorul tavanului fals, caz in care va fi nevoie sa ceri ajutorul unui electrician.
Daca ai ales pentru casa ori pentru biroul tau plafonul fals, atunci ai facut o alegere pe cinste. Acesta iti va oferi nenumarate avantaje de-a lungul timpului, insa, cele mai notabile sunt confortul, eficienta si frumusetea de care te vei bucura pe toata durata de exploatare a tavanului.