in

Controlul oftalmologic: cât de des trebuie să fie făcut și de ce este important

Controlul oftalmologic presupune examinarea medicală completă a ochilor, efectuată de către un medic oftalmolog sau de către un optometrist, care poate ajuta la identificarea afecțiunilor de vedere. Controlul oftalmologic poate include examinarea externă a ochilor, precum și examinarea internă a ochilor. De asemenea, examinarea poate include teste de acuitate vizuală, teste ale vederii binoculare, testarea forței mușchilor oculari sau testarea percepției culorilor.

Cât de des trebuie efectuat controlul oftalmologic?

Controlul oftalmologic este o examinare medicală crucială pentru menținerea sănătății ochilor. Potrivit recomandărilor, controlul oftalmologic trebuie efectuat de către un oftalmolog calificat cel puțin o dată pe an, în funcție de vârsta și de istoricul medical al pacientului. Anumite grupuri de persoane, precum cei cu diabet zaharat, care prezintă un risc mai mare de a dezvolta afecțiuni oculare, trebuie să efectueze un control oftalmologic de două ori pe an.

În cazul copiilor, controlul oftalmologic este deosebit de important, deoarece poate detecta probleme de vedere care pot afecta dezvoltarea lor cognitivă și emoțională. Prin urmare, copiii ar trebui să efectueze primul control oftalmologic în primele luni de viață. Cele mai multe clinici Cluj de oftalmologie oferă servicii de oftalmopediatrie, astfel că nu există motive pentru părinți să nu își aducă copiii la evaluările oftalmologice în mod regulat.

Cât durează un control oftalmologic?

Durata unui control oftalmologic poate varia în funcție de motivele pentru care se efectuează examinarea și de procedurile specifice care sunt necesare. În general, un control oftalmologic de rutină efectuat într-o clinica oftalmologie Cluj, ce include o anamneză și o examinare a ochilor, poate dura între 30 și 60 de minute.

De ce este important controlul oftalmologic?

Controlul oftalmologic poate detecta orice afecțiuni oculare, cum ar fi glaucomul, cataracta, degenerarea maculară și retinopatia diabetică, încă din stadiile incipiente, când tratamentul poate să prevină pierderea vederii și alte complicații grave. De asemenea, controlul oftalmologic poate detecta problemele de vedere, precum miopia, hipermetropia sau astigmatismul, care pot fi corectate cu ajutorul ochelarilor sau a lentilelor de contact.

Evitarea efectuării unui control oftalmologic poate avea consecințe negative asupra sănătății oculare, în special la persoanele care se confruntă deja cu probleme minore de vedere. Pe termen lung, problemele de vedere care la început erau minore pot duce la pierderea parțială sau totală a vederii. Viciile de refracție, precum miopia sau hipermetropia, sunt importanți factori de risc pentru afecțiuni oculare grave, precum glaucomul sau cataracta.

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

5 erori comune atunci când îți cureți mașina acasă

Igiena dentară: cât de importantă este și cum se face corect