in

Igiena dentară: cât de importantă este și cum se face corect

Igiena dentară este esențială pentru sănătatea orală și generală a organismului. Îngrijirea regulată a dinților și gingiilor, atunci când este însoțită de alte măsuri de profilaxie dentară, precum controale regulate la stomatolog, poate preveni afecțiuni dentare comune, cum ar fi cariile dentare și gingivita, precum și alte afecțiuni ale mucoasei orale.

De ce este importantă igiena dentară?

Sănătatea danturii poate influența semnificativ nu doar capacitatea de a mesteca alimente sau de a vorbi, ci și sănătatea generală a organismului. Bacteriile din cavitatea bucală pot ajunge în fluxul sanguin și pot afecta alte regiuni ale corpului. De exemplu, este dovedit clinic faptul că infecțiile gingivale cresc riscul de apariție a bolilor cardiace și a accidentelor vasculare cerebrale.

Pe lângă prevenirea afecțiunilor dentare și sistemice, o igienă orală adecvată poate ajuta la menținerea unei respirații proaspete și a unui zâmbet frumos. Periajul regulat al dinților îndepărtează particulele alimentare care pot cauza respirația urât mirositoare și previne totodată acumularea tartrului, care poate duce la apariția unor pete pe suprafața dinților.

Care sunt riscurile neglijării igienei orale?

Acumulările de placă bacteriană care nu sunt îndepărtate la timp, prin periaj dentar sau detartraj profesional, cresc riscul de apariție a afecțiunilor orale și gingivale. Pe termen lung, neglijarea igienei orale poate duce la dezvoltarea cariilor dentare sau chiar a parodontozei, o afecțiune care predispune la pierderea dinților.

Cele mai citite articole

În unele situații, menținerea unei bune igiene orale poate inversa progresul unei afecțiuni orale, ceea ce poate face ca tratamentul stomatologic să devină semnificativ mai ușor. În schimb, atunci când igiena orală continuă să fie neglijată, chiar și după identificarea unei afecțiuni orale, un tratament parodontoza, de exemplu, poate fi ineficient.

Chiar și în cazul pacienților care au suferit infecții orale sau care au necesitat plasarea unor coroane dentare, pentru îmbunătățirea aspectului dinților în urma unor fracturi sau după o carie extinsă, o igienă dentară optimă poate reduce drastic riscul lor ulterior de afecțiuni orale sau gingivale.

Cum se realizează igiena dentară?

Pentru a oferi beneficii pentru sănătatea orală și generală a organismului, periajul dentar trebuie realizat în mod corect, prin respectarea unor reguli simple. În primul rând, este necesară utilizarea unei periuțe de dinți potrivite pentru nevoile personale. O periuță cu peri moi sau medii este potrivită pentru majoritatea oamenilor, însă, în anumite situații, precum în cazul unor probleme dentare specifice, poate fi necesară o periuță cu peri mai duri.

În al doilea rând, periajul trebuie realizat de cel puțin două ori pe zi, timp de minimum două minute. Este important să se acorde atenție atât suprafețelor externe, cât și suprafețelor interioare ale dinților. De asemenea, este recomandat să se folosească o pastă de dinți cu fluor, care ajută la prevenirea cariilor dentare. Utilizarea unor instrumente complementare de profilaxie, precum apa de gură sau ața dentară, poate îmbunătății igiena orală.

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Controlul oftalmologic: cât de des trebuie să fie făcut și de ce este important

Sfaturi pentru a gestiona insomniile și alte tulburări de somn