Stilul scandinav incepe sa prinda din ce in ce mai multi adepti in tara noastra. Celebra companie suedeza care atrage anual sute de mii de clienti multumiti isi pastreaza identitatea si integreaza acest stil la nivel international. Libertatea de miscare si accesul la cultura tarilor scandinave sunt alte motive pentru care romanii doresc sa-si personalizeze casa in stil nordic. In plus, in Romania sunt zone de munte apropiate de conditiile tarilor scandinave, asadar inspiratia si utilitatea devin comune.
Textilele, cele mai calde accesorii
Pentru zonele cu clima rece, textilele depasesc notiunea de accesorii sau elemente de desing si devin indispensabile. Decorul scandinav imbina cel mai bine utilul cu placutul atunci cand imbraca pardoseala cu covoare sau presuri din lana, piele de oaie sau de vaca. Din aceleasi ratiuni, paturile, canapelele si chiar fotoliile sunt acoperite cu paturi in cele mai diverse forme, culori si texturi. Totul pentru ca incaperea sa devina confortabila si calda, mai ales in timpul iernilor fara sfarsit.
Lemnul esential, metalul binevenit
Recunosti un design scandinav de indata ce ai calcat pragul unei incaperi imbracate in lemn. Pe langa pardoseala si mobilier, lemnul poate fi regasit in grinzi masive fixate pe plafon sau chiar ca lambriu batut pe peretii si tavan. Cu aceeasi indemanare, designerii scandinavi introduc metalul in acest pastel de lemn. Elementele decorative si finisajele obiectelor din lemn sunt alese cu usurinta dintr-o paleta diversa de metale. Cuprul si alama sunt materiale preferate pentru manere sau corpuri de iluminat. Cele doua elemente esentiale se imbina armonios din cele mai vechi timpuri. In interiorul casei, lemnul aduce caldura, iar metalul stralucire.
Elementul protagonist
Cele mai citite articole
Daca tonurile sunt in general neutre, stilul scandinav alege un element protagonist care sa atraga toate privirile. Acesta poate fi un obiect artistic asezat pe un perete alb imaculat sau o tesatura de calitate asternuta pe podeaua din lemn. La fel de bine poate fi o masa sculptata sau o masuta de cafea cu forma unica. Insa cel mai potrivit protagonist al stilului nordic este un semineu in living. Acesta nu tine doar de design, ci te transpune in atmosfera climatului neprielnic de afara, dar totodata calduros si confortabil din interior.
Curat, degajat si bine organizat
O camera amenajata in acest stil este prin definitie libera de orice dezordine. Asadar, inca din stadiul de plan, spatiul nu trebuie aglomerat. Nordicii au cele mai ingenioase sisteme de organizare si au fost atat de amabili sa le imparta cu restul omenirii. Trebuie sa primim acest dar si sa ascundem tot ce este inutil. Desi a aparut in literatura britanica victoriana, conceptul „Mai putin este mai mult” pare a se fi nascut intr-o tara scandinava cand vine vorba de decoratiuni interioare. Starea de spirit a fiecaruia depinde de aspectul vizual in care se desfasoara. Ordinea si curatenie inseamna relaxare, in timp ce conditiile opuse atrag sentimente pe masura.
Terapia luminii
Scandinavii au ajuns sa inoveze domeniul iluminatului din necesitate. Spre deosebire de tara noastra, in care te poti bucura de razele soarelui chiar si 15 ore intr-o zi de vara, in nordul Europei acest interval se reduce la mai putin de jumatate. Cu toate acestea, ferestrele caselor sunt foarte generoase, pentru ca lumina naturala sa patrunda atat cat este posibil. In restul timpului intervin corpurile de iluminat, gandite sa se asemene cat mai mult cu sursa primara de energie. Profita la maximum de lumina naturala si amenajeaza locuri distincte delimitate de diferite corpuri de iluminat, cum ar fi masa principala din living, coltul de lectura sau biroul de lucru.
Stilul scandinav reprezinta minimalismul aplicat la superlativ. Sa obtii un spatiu confortabil cu un numar limitat de elemente nu este usor, de aceea sursele de inspiratie din tarile nordice sunt de un real ajutor.