Varza este un ingredient adânc înrădăcinat în tradițiile culinare românești și nu există român care să nu se fi bucurat până acum de gustul și aromele autentice ale verzei călite. Ceea ce nu mulți știu însă este modul de preparare al rețetei tradiționale de varză călită, așa că dacă îți dorești să prepari și tu această rețetă românească mult îndrăgită, te vom ghida în articolul următor atât prin lista de ingrediente, cât și prin etapele de preparare ale acestui preparat gustos. Iată cum poți prepara varză călită pentru cei dragi și care sunt ingredientele necesare pentru această rețetă!
Ingrediente necesare pentru rețeta de varză călită
Prepararea verzei călite nu este doar o activitate culinară, ci și un mod de a aduce un pic de tradiție în propria bucătărie. Pentru a o putea prepara, vei avea nevoie de următoarele ingrediente pentru varză călită:
1. Varză albă
Varza albă reprezintă ingredientul principal al acestei rețete, fiind cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și pentru gustul său unic. Pentru aproximativ 6 porții de varză călită vei avea nevoie de o varză albă de dimensiuni medii.
2. Ceapă galbenă
Aproape că nu există rețetă tradițională românească fără ceapă, acest ingredient minune care oferă preparatelor arome excelente. Optează pentru ceapă galbenă, pe care ulterior o vei curăța și o vei toca solzișori.
3. Ulei vegetal
Un alt ingredient de nelipsit din rețeta de varză călită este uleiul vegetal. Aproximativ 40 de mililitri de ulei vor fi de ajuns pentru călirea cepei și pentru 1 varză albă de dimensiune medie.
4. Sare și piper negru măcinat
O rețetă fără condimente este, așa cum știm cu toții, lipsită de gust. Așa că pentru rețeta de varză călită vei avea nevoie de cele mai importante dintre acestea, respectiv de sare și de piper. Acestea se vor folosi după gust, în funcție de preferințele culinare.
5. Pastă de tomate
Pasta de tomate adaugă culoare și gust preparatelor, motiv pentru care, odată ce varza s-a frăgezit, la finalul rețetei se va adăuga o lingură de pastă de tomate concentrată și se amestecă bine.
6. Mărar tocat sau cimbru mărunțit
Alte ingrediente care oferă gust și savoare verzei călite pot fi mărarul tocat sau cimbrul. Aceste ierburi aromatice, tocate fin sau mărunțite, se vor adăuga la finalul rețetei, pentru un plus de aromă și un gust deosebit.
În ceea ce privește cantitățile necesare pentru fiecare ingredient, acestea pot varia în funcție de preferințe și de numărul de porții dorite. Pentru circa 6 porții de varză călită, vei avea nevoie de 1 varză albă medie, o ceapă medie, 40 ml de ulei vegetal, sare și piper negru măcinat după gust, 1 lingură de pastă de tomate și 1 lingură de mărar tocat sau cimbru mărunțit, în funcție de preferințe.
Cum se prepară varza călită după rețeta tradițională
Odată ce ai la îndemână toate ingredientele necesare pentru rețeta de varză călită, a venit momentul să dăm startul rețetei. Acest preparat tradițional nu este nicidecum unul dificil de preparat, însă pentru a-ți veni în ajutor îți vom dezvălui în continuare pașii necesari pentru a prepara această rețetă autentică. Iată cum să gătești varză călită!
- Pregătirea verzei
Curăță foile exterioare ale verzei, apoi spală bine varza pentru a îndepărta impuritățile. Taie varza pe jumătate, scobește cotorul și, cu ajutorul unui cuțit, taie varza fâșii subțiri. Transferă varza tocată într-un bol larg și presară pe deasupra o linguriță de sare, apoi frământă bine varza cu sarea. Lasă apoi varza deoparte pentru jumătate de oră.
- Călirea verzei
Cât timp varza se frăgezește, curăță ceapa și toac-o solzișori. Ia apoi o cratiță largă, încinge uleiul, apoi adaugă ceapa tocată și presară puțină sare. Călește ceapa pentru câteva minute, pentru a se înnăbuși. Când ceapa s-a înmuiat, adaugă și varza în cratiță. Călește și varza preț de câteva minute la foc mediu, amestecând continuu. Când varza scade, poți reduce flacăra și mai poți amesteca pentru 1-2 minute.
Ulterior, verifică varza și mai adaugă 2-3 linguri de apă fierbinte, pentru a împiedica varza să se lipească de cratiță. Călește varza sub capac timp de 20-25 de minute, timp în care este indicat să mai amesteci de câteva ori, adăugând mereu și apă fierbinte.
- Finalizarea rețetei
La final, când varza s-a gătit suficient, aceasta se va asezona cu piper, ceea ce îi va oferi un gust excelent. Chiar la finalul rețetei se adaugă și pasta de tomate concentrată și se amestecă bine. Varza se mai gătește pentru un minut, după care se pot adăuga ierburile aromatice tocate fin.
Varza călită se va servi caldă, alături de mămăligă și ardei iute, în zilele de post. De asemenea, varza călită poate fi garnitura ideală pentru cârnați de casă sau piept de rață. Această rețetă se poate găti chiar și cu bucăți de șuncă afumată, ceea ce va oferi preparatului arome excelente.
Vezi cât este de simplu să gătești un preparat autentic românesc? Încearcă și tu rețeta de varză călită și impresionează-i pe cei dragi cu una dintre cele mai gustoase preparate tradiționale!