Frica de dentist, cunoscută și sub denumirea de „dentofobie”, se manifestă la foarte multe persoane din ziua de azi. Iar motivele sunt variabile: de la frica de necunoscut, frica de durere, până la probleme mult mai profunde, personale și chiar anxietate și depresie.
Din aceste motive, există persoane care deși suferă de probleme stomatologice, nu se prezintă la dentist. Iar diferitele patologii asociate dinților pot evolua în afecțiuni mult mai grave care, dacă nu sunt tratate la momentul potrivit, compromit sănătatea și funcționalitatea acestora. Descoperă 3 sfaturi care te pot ajuta să-ți depășești frica și să apelezi cu încredere la medicul dentist.
1. Expunerea treptată
În general, există 3 moduri prin care poți gestiona o situație cu care te confrunți: o confrunți, îți schimbi sentimentele față de ea sau o negi. În terapia prin expunere treptată, este necesar să confrunți problema. Ce înseamnă asta? Încetul cu încetul, trebuie să intri în contact cu factorul care îți declanșează stres. În cazul de față, cabinetul dentar și medicul dentist.
Astfel, încearcă să-ți stabilești câteva zile în care să te prezinți la medicul dentist. Spre exemplu, în prima zi mergi până în fața cabinetului și stai câteva minute. În zilele care urmează, treptat, poți chiar intra în cabinet, îl poți analiza și chiar vorbi cu medicul dentist, întreba detalii despre proceduri și analiza instrumentarul folosit. Încetul cu încetul, te vei familiariza cu mediul!
2. Frica de necunoscut
Cu toții ne temem de necunoscut, iar domeniul medical este, într-adevăr, unul nu foarte accesibil. O mulțime de termeni complicați, protocoale, substanțe. De aceea, multe persoane care merg la medicul dentist nu știu ce urmează să se întâmple și ce presupune problema pe care o au. Chiar și candidoza bucala este o afecțiune care poate fi înțeleasă cu ușurință.
Astfel, poate ar fi recomandat să te informezi privitor la cum va decurge tratamentul pe care trebuie să ți-l faci. Există foarte multe informații disponibile, iar atunci când știi de fapt cu ce te confrunți, ai mai mult curaj. De asemenea, să știi că medicii dentiști întotdeauna îți vor sta la dispoziție, răspunzându-ți la toate întrebările pe care le-ai putea avea.
3. Teama de durere
Unul dintre motivele principale o reprezintă teama de durere. Bineînțeles, nimănui nu-i place durerea. Însă trebuie să știi că medicina a evoluat excepțional de mult și, în ziua de astăzi, foarte puține intervenii sunt invazive și, implicit, dureroase. Unele doar îți jenează starea pe moment, însă aceasta devine imediat insesizabilă.
Spre exemplu, dacă este necesar să-ți pui un aparat dentar, există noi tehnologii, cum ar fi aparatul dentar invizibil Invisalign, comod și estetic. Deși nici nu-l vei vedea, el acționează și își face de minune treaba. Tehnologia actuală a dus medicina la un niveli cu totul superior, iar intervenții care, cândva, ar fi fost imposibile, acum sunt mai accesibile decât oricând.
Frica de dentist poate fi tratată. Important este, de fapt, să știi că medicii stomatologi sunt oameni care știu ce fac și au certitudinea deciziilor luate. Cu un bagaj masiv de cunoștințe în spate, sute de ore de practică, nimic nu ar putea decurge cum nu trebuie.