in

De ce sa iti echipezi masina cu anvelope de iarna noi si nu second hand?

Odata cu obligativitatea legala de a schimba cauciucurile masinilor in functie de conditiile meteo, adica de anotimp si de starea carosabilului, din ce in ce mai multi conducatori auto iau in calcul achizitionarea a doua perechi de anvelope pentru masina: una de vara si una pentru iarna. Sunt si anvelope all season pe piata, insa specialistii au ajuns la concluzia ca acestea au mai multe dezavantaje decat avantaje si nu fac altceva decat sa puna soferii la o cheltuiala suplimentara.

Pentru a echipa masina in mod corespunzator cu anvelope de iarna, conducatorii auto trebuie sa ia in calcul achizitionarea unor produse noi.

Avantajele si dezavantajele anvelopelor noi vs. second hand

Cele mai citite articole

Anvelopele sunt, fara doar si poate, printre cele mai importante elemente care tin de siguranta automobilului. Cu anvelopele potrivite nu se pot intampla accidente si grozavii pe sosea pe timp de iarna. In schimb, daca conducatorii auto se zgarcesc si iau in calcul achizitionarea unor anvelope second hand, este posibil sa apara probleme pe drum.

Indiferent daca masina este noua sau second hand, anvelopele trebuie sa fie cumparate noi. Intr-adevar, investitia este mai mare, insa, cu siguranta, merita. Chiar daca valoarea anvelopelor noi depaseste bugetul alocat de proprietari si chiar daca nu isi permit pe moment achizitionarea unor cauciucuri noi, este bine sa ia in calcul un mic imprumut pentru ca siguranta este esentiala.

Anvelopele second hand sunt, intr-adevar, mult mai ieftine, iar pentru schimbul de vara sunt o varianta acceptabila. Conditiile de iarna, insa, impun alegerea unor anvelope noi, ale caror rizuri sa asigure aderenta pe sosea. Gradul de uzura al anvelopelor second hand nu poate fi cunoscut de catre cumparatori, iar performantele sunt mult mai scazute. Singurele cauciucuri second hand de iarna care ar merita sa fie luate in considerare sunt cele care au fost intretinute in mod corespunzator, iar acestea sunt, cu siguranta, foarte greu de gasit – eventual doar pe la prieteni sau de la cunostinte de incredere.

Anvelopele noi, in schimb, vin impreuna cu un certificat de garantie care le atesta calitatea. Pentru ca un cauciuc are o durata de viata de pana la 10 ani si cele mai multe cauciucuri second hand au rulat cel putin doi trei ani, ale nu vor mai fi potrivite pentru a fi utilizate inca o iarna. In plus, nu putine sunt cazurile in care soferii sunt nevoiti sa isi cumpere alte cauciucuri dupa numai un sezon de folosire, ceea ce, in cativa ani duce, la costuri asemanatoare achizitionarii unor cauciucuri noi premium.

Nu in ultimul rand, longevitatea este un alt criteriu de care trebuie sa tina cont cei care au o dilema in privinta achizitionarii cauciucurilor noi sau second hand. Durata medie de utilizare a anvelopelor noi este de cinci ani, adica cinci sezoane, dupa care este necesara o investitie amanuntita in vederea stabilirii conditiei anvelopei. Daca se apropie de pragul de zece ani, schimbarea anvelopelor cu unele noi trebuie sa devina o prioritate, chiar daca cele vechi au un profil bun, adica peste limita legala. Cauciucurile second hand de iarna nu au o durata de utilizare mai mare de 2 sezoane.

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

3 operatii estetice care pareau mituri pentru romani in urma cu 30 de ani

Cand trebuie sa schimbi piesele caroseriei masinii si la ce profesionisti trebuie sa apelezi?