Cu toții avem una sau mai multe sticle de alcool în casă. Indiferent dacă este vorba despre consumul propriu ocazional ori despre o rezervă pentru a servi invitații, alcoolul trebuie păstrat în condiții optime pentru a rezista cât mai mult. În special când vine vorba despre sticle desfăcute, trebuie să fim cu atât mai atenți pentru ca băutura să nu își piardă gustul sau aroma.
La fel cu orice alt produs alimentar și alcoolul are anumite reguli de depozitare pe care trebuie să le respectăm, atât pe termen scurt, dar și pe termen lung.
- Temperatura
Ideal este să păstrăm băuturile alcoolice la temperaturi constante, deoarece fluctuațiile foarte mari pot provoca deteriorarea mai degrabă a sticlelor decât a conținutului. Dacă nu vrei să ai surprize, poți comanda sticle pentru alcool, care vor asigura păstrarea în condiții optime a băuturilor tale. Multe băuturi spirtoase, cum sunt vodca, whisky sau ginul, nu trebuie păstrate la temperatura camerei, în special după ce sticla a fost deschisă. Mai degrabă putem alege un loc răcoros, dacă este disponibil în casă, iar dacă nu, la frigider.
- Vinul se păstrează culcat
Această regulă are legătură cu condiția obligatorie de a preveni uscarea dopurilor de plută. Dacă acest lucru se întâmplă, dopul se micșorează, permițând aerului să intre în sticlă și să oxideze vinul. Rezultatul este evident, o sticlă plină cu oțet. Vinul pus la păstrat nu trebuie agitat, deoarece mișcările de orice natură pot afecta calitatea conținutului sticlei. Temperatura ideală pentru a păstra vinul este de 10-13 grade celsius, iar pe termen lung chiar mai mică, între 8-12 grade. Și umiditatea are un rol important, valoarea ideală fiind de 70%.
- Lumina
Regula generală este să păstrăm băuturile alcoolice departe de lumina puternică și, implicit, de căldura soarelui. Acești factori deteriorează calitatea băuturilor deoarece alcoolul se evaporă foarte rapid. Specialiștii ne asigură că putem păstra băuturile spirtoase pentru perioade lungi de timp, chiar și ani întregi, atâta timp cât sunt depozitate corespunzător. Mutarea conținutului într-o sticlă pentru alcool Flask, 200ml poate ajuta mult în acest demers.
- Lichiorul se păstrează în poziție verticală
Această regulă este valabilă și pentru băuturile pe bază de whisky, deoarece sticlele specifice au dopul din metal, cu o garnitură din plastic. Dacă alcoolul intră în contact cu dopul, gustul și aroma pot fi afectate pe termen lung.
- Șampania
Trebuie păstrată în condiții similare cu vinul, la temperaturi scăzute și trebuie evitată lumina puternică. De asemenea, sticlele cu șampanie trebuiesc depozitate culcat, pentru a păstra umezeala dopului. Odată desfăcută o sticlă cu șampanie, conținutul trebuie consumat imediat, fiind imposibilă păstrarea calității și gustului pentru o perioadă chiar și de câteva ore.
- Aerul cu care intră în contact
Alcoolul nu trebuie expus la oxigenul din aer, deoarece poate oxida. Acest proces accelerează îmbătrânirea alcoolului și distruge calitatea băuturii, inclusiv prin anularea aromei specifice. La unele băuturi chiar ne așteptăm ca acest fenomen să apară, deoarece ni s-a mai întâmplat să se transforme în oțet. Pentru a evita acest lucru, putem muta băuturile într-un recipient special, cum este această sticlă pentru alcool Marasca, 60ml. Dopul specific ne asigură etanșeitate, astfel încât aerul nu poate intra în sticlă să oxideze alcoolul.
Dacă nu sunt respectate regulile menționate mai sus, este foarte posibil ca băuturile alcoolice să se strice. Chiar dacă alcoolul nu are termen de expirare, fiind în esență un bun conservant, băuturile își vor pierde din calități și nu vor mai putea fi consumate ca atare. Gustul, aroma și mirosul sunt proprietățile cel mai afectate. Astfel, băuturile din alcool se vor transforma, în general, în oțet, iar lichiorurile vor mirosi a lapte stricat.