Dieta vegană, deși poate pentru mulți nu pare chiar atât de ofertantă, dispune de multe variante de alimente sănătoase și modalități de pregătire a acestora.
De la supe cremă, burgeri, pizza, piureuri fel de fel, dulcețuri, torturi și plăcinte, și până la alternative vegane a diferitelor tipuri de carne sau brânză, iată care sunt propunerile noastre de rețete și gustări delicioase, neapărat de încercat.
Gustări atunci când vrei ceva bun și dulce
- O ceașcă de fructe proaspete de sezon sau o salată de fructe;
- Banane sau mere cu unt de arahide;
- Mere coapte;
- Biscuiti de la Hiper Ambrozia;
- Înghețată de banane sau avocado;
- Fructe uscate;
- Smoothie;
- Budincă de chia;
- Prăjituri și brioșe vegane.
Gustări-aperitiv înainte de prânz
- Sticksuri de țelină cu unt de arahide;
- Dovlecei feliați copți;
- Cartofi dulci rumeniți la cuptor cu mirodenii;
- O salată de crudități;
- Mix de nuci;
- Semințe de dovleac;
- Chips-uri din legume: morcov, păstârnac, sfeclă, cartof etc.;
- Guacamole;
- Hummus cu morcovi sau alte legume;
- Popcorn;
- Sushi vegan.
Rețete de gustări ușoare, ideale la orice oră
Biscuiți cu scorțișoară și ovăz
- 120 g ovăz
- 70 g curmale
- 4-5 linguri piure de mere
- 1 lingură scorțișoară
Amestecă toate ingredientele până rezultă un aluat omogen și un pic lipicios (folosește un robot de bucătărie). Dacă amestecul este prea uscat, mai adaugă o lingură de piure de mere. Modelează din aluat 12 biluțe mai mici, aplatizează-le și așază-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Coace-le la 180 °C timp de 10-13 minute.
Biluțe cu prune și scorțișoară
- 1 cană prune uscate
- ½ cană migdale (lăsate la înmuiat timp de câteva ore)
- ½ cană fulgi de cocos
- ½ cană fulgi de ovăz
- 1 linguriță scorțișoară
- Fulgi de cocos pentru decor
Toate ingredientele se amestecă în robotul de bucătărie. Amestecul se modelează în formă de bile care mai apoi se dau prin nucă de cocos. Se lasă la frigider timp de câteva ore.
Prăjiturele cu avocado și cacao
- 2 fructe coapte de avocado
- 5 linguri zahăr din trestie de zahăr
- 3 linguri cacao
- 4 linguri apă
- Un vârf de cuțit de praf de copt
- Fulgi de cocos, nuci sau alune, merișoare etc.
Curăță fructele de avocado, apoi amestecă-le cu restul ingredientelor într-un blender. Adaugă zahăr şi cacao după gust, și, opțional, alune sau nuci tăiate fin, fulgi de cocos sau fructe uscate. Toarnă cu lingura movilițe de aluat pe o hârtie de copt. Coace prăjiturile la 170°C timp de 15-20 de minute.
Batoane de ovăz cu fructe
3 căni fulgi de ovăz
2 banane
2 căni sos de mere
1 linguriță scorțișoară
1 ½ cană fructe după plac
Amestecă împreună ovăzul, o banană pasată, 1 ½ cană sos de mere și scorțișoara.
Întinde jumătate din acest amestec într-o tavă pentru copt. Prepară umplutura amestecând într-un blender fructele rămase și restul sucului de mere. Când umplutura este gata, întinde-o peste amestecul de ovăz. Acoperă umplutura cu restul amestecului de ovăz. Coace totul în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 30-35 de minute. Lasă-l să se răcească, apoi taie-l în formă de batoane.
Încearcă ideile noastre atunci când îți dorești o gustare vegană și cu siguranță vei primi un boost de energie și bună dispoziție.