in

Ghidul iubitorilor de animale: cum spălăm corect pisicile

Este bine știut faptul că pisicile nu au nevoie de obicei de băi, deoarece sunt cunoscute pentru obiceiurile lor de îngrijire. Auto-îngrijirea este un instinct natural al felinelor și, cu ajutorul limbii, al labelor și dinților, ele sunt de regulă capabile să se mențină curate și proaspete fără ajutorul unei intervenții din exterior. Poate nu ți-ai dat seama dar pisica ta petrece până la 50% din orele de veghe curățându-se singură. Cu toate acestea este foarte important să fii atent la igiena ei pentru că pot exista și circumstanțe când pisica are nevoie de ajutorul tău pentru a rămâne curată.

Dacă felina ta de companie a avut contact cu ceva urât mirositor sau ceva care poate fi lipicios, ori dacă a dobândit niște paraziți, poate fi ceva periculos în primul rând pentru sănătatea ei. Sau dacă ești proprietarul unei pisici de rasă cu părul mai lung ea poate deveni în mod firesc mai murdară sau urât mirositoare și, pe măsură ce îmbătrânește, nu se mai poate curăța singură. În oricare din ambele situații este o foarte bună idee să le faci o baie. Îți voi împărtăși în cele ce urmează câteva sfaturi de care să ții cont dacă dorești să îți speli corect pisica.

Pregătire înainte de baie. Perierea

Pisicile se elimină păr frecvent pe tot parcursul anului, la nivel zilnic. Această cantitate de blană înlăturată va crea probleme pentru instalațiile tale sanitare, implicit va face mai dificilă procesul de spălare a pisicii. Înainte de a începe, ar trebui să îți perii pisica pentru a îndepărta încurcăturile sau nodurile, mai ales dacă ea este o rasă cu blană mai lungă, dar și pentru a scăpa de cât mai multă murdărie posibil. De asemenea, îți poți proteja suplimentar pisicile de un contact complet cu apa, punându-le biluțe de bumbac în urechi pentru a evita ca apa să intre în aceste cavități.

Taie unghiile de la picioare

Taie unghiile pisicii înainte de spălare. Probabil singurul caz în care pisica ta te poate zgâria este atunci când încerci să îi faci baie, pentru că ghearele pisicii tale sunt una dintre principalele lor forme de apărare. Dacă devine supărată, ea poate zgâria pe oricine, inclusiv pe tine în timpul scăldatului. De aceea, pentru a scăpa de eventuale infecții și a-ți proteja mâinile, poartă mănuși de cauciuc sau impermeabile.

Alege vasul

Este de preferat să alegi să-ți speli pisica într-o cădiță mică sau într-un lighean. O cadă normală, de dimensiuni mari poate fi destul de solicitantă, nu doar pentru pisică, ci și pentru tine dacă pisica ta nu este cooperantă. Drept ajutor pentru această situație, folosește o suprafață antiderapantă – un covor de cauciuc sau un un prosop umed pe fundul vasului pe care l-ai ales de îmbăiere, pentru a-ți împiedica pisica să alunece. Acest lucru îți va face pisica să se simtă mai sigură și va deveni mai cooperantă.

Potrivește timpul

Cele mai citite articole

Este de dorit să îți familiarizezi pisica cu obișnuința unui timp de baie de la o vârstă fragedă. Ia în calcul să îi oferi băi scurte ocazional când sunt mai mici, dacă dorești să intri într-o relativă rutină de scăldat cu pisica ta. Găsește timpul potrivit de spălare pentru pisica ta. O pisică plină de energie se va opune mai mai puternic la o baie, deoarece contactul ei cu apa este un lucru neobișnuit. Așadar, spală-ți pisica când este mai moale sau cuminte, eventual obosește-o cu o sesiune de joc în prealabil.

Procesul de spălare

Potrivește temperatura apei așa încât ea să fie călduță și nu rece sau fierbinte, și asta înainte de a-ți aduce pisica în cadă. O apă mai fierbinte îți poate supraîncălzi animalul, asta pentru că pisicile nu transpiră. Aici poți avea două opțiuni, pe care va trebui să le încerci pentru a vedea pe care o preferă mai mult pisica ta. Prima este să asiguri un nivel de apă în vas de aprox. 5-6 cm, în care mai apoi să așezi pisica pentru spălare, pentru că s-ar putea speria de sunet. A doua este să folosești un duș cu un cap de pulverizare a apei. În această ultimă variantă se consideră că pulverizarea apei de sus sus este semnificativ mai puțin stresantă pentru pisică deoarece este mult mai probabil să fie obișnuită să fie plouată decât să fie coborâtă într-o adâncime de 6 cm de apă caldă.

În oricare din situații, este de evitat stropirea apei în special în apropierea capului, pentru că acest lucru cu siguranță îți va supăra pisica. Este indicat să folosești un prosop pentru zona capului, pentru o mai mare precizie și mai puțină rezistență din partea pisicii. Asigură-te că vei folosi întotdeauna șampon și balsam special pentru pisici. Nu trebuie să utilizezi niciodată șampon sau balsam uman, deoarece are un nivel de PH diferit de cel potrivit pentru pisici și ar putea afecta părul sau pielea pisicii. Așadar vei avea nevoie specială de produsele cosmetice pentru pisici.

Nu uita să îți liniștești pisica vorbind cu ea cu blândețe în timpul scăldatului, sau cântând. Aplică niște cantități mici de șampon pentru spălare, aceasta va reduce riscul de disconfort. Pentru restul corpului în afară de cap încearcă o metodă de turnare, deoarece probabil că pisica ta nu va intra de bună voie sub apă. Cu ajutorul unui ulcior sau căni de plastic poți turna ușor apă peste corpul ei până când este complet udă, începând de la gât până la partea inferioară și coadă. Spumează așadar restul corpului, incluzând burta, labele și spatele, masează cu o combinație de 1/5 de șampon-apă, evitând urechile, ochii, fața. Este necesar ca frecarea să se facă în direcția blănii. Folosește apoi un prosop umed pentru a șterge ușor fața pisicii, dacă este necesar.

Fii răbdător și calm pe tot parcursul procesului de spălare. Clătește bine blana pisicii cu apă călduță, asigurându-te că toate reziduurile de săpun au fost eliminate. Înfășoară pisica într-un prosop mare și pufos și usuc-o într-un loc cald, fără curenți. Poți utiliza, dacă pisica îți permite, un uscător de păr pe cea mai joasă poziție, desfăcând apoi blana cu un pieptene cu dinți largi. Dacă există noduri, periază-le ușor în timp ce blana este încă umedă. Asigură-te că blana a rămas bine uscată, deoarece pisicile umede pot răci ușor.

În final laudă-ți pisica, joacă-te și recompenseaz-o apoi cu un tratament special oferit după o baie de succes.

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Sindromul picioarelor reci: care sunt cauzele sale si ce poti face

Cum alegi tipul potrivit de dres in functie de tinuta