Când un copil cere să meargă des la toaletă și se plânge de dureri, de usturimi la urinare, este foarte probabil să aibă o infecţie urinară. Părinții trebuie să știe să acționeze rapid. Unele măsuri de igienă, precum şi plantele medicinale fac parte din soluţiile naturale pentru gestionare infecţiei urinare la copii. Infecţiile urinare sunt o problemă frecventă la copii, mai ales la fetiţe. Nu este o afecţiune gravă, dar implică mult disconfort. La cei mici, mecanismul de producere a unei infecţii urinare este acelaşi ca şi la adulţi.
Sistemul urinar este alcătuit din rinichi, uretere (tubi care transportă urina de la rinichi la vezică), vezică urinară și uretră (tub care transportă urina din vezică spre exterior). O infecție poate apărea oriunde la nivelul sistemului urinar, dar este cel mai frecvent localizată la nivelul vezicii urinare (cistită) şi la rinichi (pielonefrită).
Cauze şi factori de risc pentru infecţiile urinare la copii
Infecţiile urinare sunt cauzate de bacteriile care pătrund de la exterior în uretre. Printre agenţii patogeni implicaţi frecvent în apariţia lor sunt: Escherichia coli, Klebsiella şi Proteus.
Infecţiile urinare sunt mai frecvente la fetiţe, din motive anatomice – uretra lor este mai scurtă, bacteriile având de parcurs un drum mai scurt până la vezică. În plus, este localizată în apropierea orificiului anal, iar bacteriile pot migra cu uşurinţă, spre exemplu, când folosesc greşit hârtia igienică după defecaţie (ştergerea se face dinspre organele genitale spre anus, nu invers).
Au un risc mai mare de a face astfel de infecţii copiii cu afecţiuni sau anomalii la nivelul vezicii urinare sau rinichilor, precum şi băieţii nercircumcişi, cu vârsta mai mică de 1 an.
Infecțiile urinare la copii mai pot apărea din cauza unor obiceiuri legate de mersul la toaletă. Mai exact, cei mici au tendinţa de a nu-şi goli complet vezica şi de a amâna mersul la baie, ceea ce contribuie la multiplicarea bacteriilor de la nivelul tractului urinar. De asemenea, constipaţia poate creşte riscul copiilor de a face infecţie urinară.
Simptomele infecţiei urinare la copii
La copiii foarte mici, sub doi anii, infecţiile urinare pot fi mai dificil de identificat. După vârsta de doi ani, copiii cu infecţie urinară pot semnala următoarele simptome:
- Durere, usturime sau disconfort la urinare;
- Urinări dese;
- Urină cu aspect tulbure şi cu miros neplăcut;
- Dureri abdominale sau de spate;
- Indispoziţie, pierderea poftei de mâncare, irascibilitate;
- Febră. La bebeluşi, pielonefrita se poate manifesta doar prin febră, fără alte simptome. Orice copil mai mic de 3 luni care are temperatura mai mare de 38 de grade Celsius trebuie văzut de medic.
Diagnosticul infecţiilor urinare la copii
Copiii care au simptome sugestive de infecţii urinare trebuie consultaţi de medic. Diagnosticul infecţiilor urinare se face prin analize de urină.
În funcţie de bacteria implicată în apariţia infecţiei, medicul recomandă antibioticul potrivit, care previne afectarea renală. Chiar dacă simptomele au dispărut, tratamentul trebuie urmat conform recomandărilor medicului, pentru că infecţia urinară poate recidiva.
Soluţiile naturale indicate în infecţiile urinare la copii
Cele mai citite articole
Antibioticele de sinteză sunt destul de dure pentru sistemul digestiv sensibil al celor mici. Există, însă, soluţii naturale de mare ajutor, care pot fi administrate atât individual, cât și în completarea tratamentului dat de medic. Iată ce e de făcut, cum se gestionează un episod de infecție urinară!
- Hidratarea adecvată
Lichidele ajută la eliminarea mai rapidă a bacteriilor din tractul urinar, de aceea copilul trebuie să bea suficientă apă și ceaiuri medicinale. Cantitatea de lichide indicată variază în funcție de vârstă, astfel: copiii între 1 şi 3 ani ar trebui să consume circa un litru de lichide; între 4 şi 8 ani – 1-1,3 litri pe zi, iar între 9-13 ani -1,5-1,7 l pe zi.
- Remedii pe bază de plante
Copilul poate primi şi remedii naturale pentru infecţii urinare. Printre acestea, pot aduce beneficii următoarele:
– Merişoare. Atât în stare crudă, cât şi sub formă de sirop sau ceai, merişoarele sunt benefice pentru prevenirea şi ameliorarea simptomelor infecţiilor urinare la copii, cât şi la adulţi.
– Afinele sunt un aliat natural contra infecţiilor urinare şi ajută la eliminarea bacteriilor implicate în apariţia infecţiilor urinare. Se pot consuma ca atare sau ca suc natural.
– Ceaiurile medicinale. E indicat să bea cât mai multe în perioada de boală, pentru că ajută la diluarea bacteriilor și la eliminarea lor din tractul urinar. Ceaiul de mentă are efecte antiinflamatoare şi antibacteriene şi ajută în ameliorarea infecţiilor urinare la copii. Iar ceaiul de muşeţel are un uşor efect diuretic şi conţine compuşi cu proprietăţi antiinflamatoare şi antibacteriene.
– Capsule cu uleiuri esențiale. Sunt cele mai bune antibiotice naturale pentru infecții urinare. Dar atenție! Se administrează doar după vârsta de 10 ani. Capsulele cu ulei esențial de cimbru, de scorţişoară și de șovârv, combinate cu extract uleios de salvie, au efect antibacterian, dezinfectant urinar, și contribuie la apărarea naturală a organismului.
- Probiotice
De asemenea, copilul cu infecţie urinară este bine să consume cât mai des iaurt natural, pentru că este sursă de probiotice – bacterii bune care susţin imunitatea. Sunt benefice în infecţiile urinare pentru că inhibă dezvoltarea agenţilor patogeni.
Soluţiile naturale şi-au dovedit eficienţa în ameliorarea infecţiilor urinare la copii. Acestea pot completa tratamentul recomandat de medic şi pot reduce riscul de recidive. Nu neglija simptomele şi mergi la doctor pentru orice îngrijorare legată de sănătatea copilului!