Astazi, cosurile cadou au devenit un lucru obisnuit cand vine vorba de sarbatori sau ocazii speciale. Desi ne-am putea gandi la cosurile cadou ca la o modalitate moderna de a oferi cadouri de Craciun, ele au in realitate o istorie destul de lunga. Exista mai multe povesti fascinante despre cosuri de cadouri care au fost oferite de-a lungul istoriei.
Una dintre primele relatari in legatura cu un astfel de cadou este cosul cu plante purtat de zeita Ostara (Eostre) ca pe o ofranda sacra. Aceasta zeita germanica este inspiratia numelui purtat de Paste in unele limbi, precum in engleza Easter, si cel mai probabil, de la ea a fost preluata ideea cosului modern de cadouri de Paste.
O alta poveste veche a cosului cu cadouri care are conotatii sacre este povestea din Vechiul Testament a mamei lui Moise care l-a asezat pe pruncul Moise intr-un cos de rachita. Apoi a ascuns cosul in trestiile de la marginea raului, pentru ca fiica familiei regale egiptene sa-l gaseasca si, in cele din urma, sa-l ia pe Moise in grija ei ca pe propriul copil.
Venind mai aproape in istorie, descoperim cosurile de Craciun, despre care istoricii spun ca isi au originea in Franta in perioada medievala, cand nobilii puneau accentul pe aspectul caritabil al acestei sarbatori, oferind mancare celor care lucrau pe proprietatile lor. Astfel de cosuri puteau contine mai multe paini, o bucata de slanina, o rola de branza si o sticla de bere.
Pentru ca in restul anului fermierii mancau, de regula, terci si, in zilele bune, cate un iepure braconat, un astfel de cos cu bunatati era mai mult decat binevenit. Se crede ca William Cuceritorul a adus acest obicei din Normandia cand a cucerit Anglia in 1066.
Cosurile cadou cu dulciuri au devenit insa parte a culturii populare abia in secolul al XIX-lea. In Epoca Victoriana, oamenii erau pasionati de traditiile sentimentale in general, iar extinderea cailor ferate a facut ca produsele alimentare perisabile sa poata fi trimise cu usurinta celor dragi care traiau departe, fara teama ca se vor strica.
Tot in Epoca Victoriana, cei instariti ofereau familiilor mai nevoiase cosuri cu cadouri. Romanele din aceasta epoca, scrise de autori precum Charles Dickens si Louisa May Alcott, amintesc despre cosuri de Craciun si continutul acestora. Imbracamintea uzata si micile cadouri constand in bani faceau parte din cosurile cu produse alimentare. De asemenea, cosurile in sine au fost un obiect foarte util intr-un moment in care recipientele de depozitare erau considerate un lux.
Obiceiul de a oferi cosuri cadou de Craciun angajatilor continua si in zilele noastre. Cosurile de Craciun sunt, de asemenea, un cadou popular pentru membrii familiei, prietenii si partenerii de afaceri.