Fiecare casă necesită la anumite intervale lucrări de renovare, menite să schimbe aspectul și să sporească confortul. Renovările sunt proiecte ample, care se pot întinde pe diferite durate de timp, dar care nu depășesc niciodată mai mult de 3-4 luni. Pentru că lucrările trebuie comasate, este important să le realizezi conform unui grafic, iar dacă vrei să afli ce implică o renovare, acest material s-ar putea să îți fie de ajutor.
Ce implică renovarea unei case?
Deși în general renovările pleacă de la ideea de a conferi casei un ”aer proaspăt”, acestea pot pe parcurs să se transforme în adevărate proiecte de modificare masivă a aspectului și funcționalității locuinței. Spre exemplu, poți face trecerea de la sistemul centralizat de încălzire la o centrală termică pe gaz pentru a te bucura de mai mult confort termic.
Renovările pot presupune de asemenea și lucrări realizate la exterior, cum ar fi pavarea cu pavele curte sau hidroizolarea locuinței și a trotuarelor perimetrale, lucrări menite să îmbunătățească felul în care se va comporta locuința de-a lungul timpului.
Tot în categoria renovărilor intra schimbarea sistemelor de pardoseală sau acoperirile pentru pereți, lucrările de vopsitorie și aplicare de vopsea lavabilă sau tencuială decorativă, construirea scafelor sau a pereților de compartimentare, schimbarea mobilierului, a instalațiilor sau schimbarea elementelor de utilare (cum ar fi în cazul băilor).
Cum calculezi bugetul pentru renovare?
Pentru a-ți face o idee cu privire la costurile aferente renovărilor este important să știi exact ce lucrări urmează să realizezi. În consecință, realizează un tabel în care să notezi lucrările dorite, suprafețele pe care le ai de acoperit și consumul de material pe acer îl găsești în fișele tehnice ale produselor.
Ulterior, în funcție de aceste calcule, poți căuta materialele online sau fizic, în magazine, notând și costurile aferente pe categorii de lucrări. Tot ce mai ai de făcut în final este să însumezi aceste costuri, pentru ca totalul să îți ofere un cost aproximativ al renovării.
La ce să fii atent când renovezi?
Ca orice proiect nou-început, este important să fii atent la câteva detalii, mai ales dacă nu ai cunoștințe temeinice despre lucrările de construcții. Fii atent așadar mai înainte de orice la costuri și consumuri de material. Cea mai frecventă greșeală a beneficiarilor este aceea că iau în calcul doar consumul pe un singur strat al materialelor, uitând că în unele cazuri acestea necesită aplicare în două sau chiar 3 straturi.
Mai apoi fii atent la magazinele de la care cumperi, luând în calcul faptul că marile magazine beneficiază de spații eficiente de depozitare și de servicii de transport în siguranță, astfel că vei avea garanția cumpărării unor materiale de calitate. Alege așadar să cumperi de la specialiști și să ți calculezi corect etapele de lucru, pentru ca renovarea să fie un succes.