O căsuță la munte este tot ce-ți poți dori pentru a petrece concediile departe de haosul din marile orașe, la aer curat și în intimitatea locuinței tale. Amenajarea unei case de vacanță este o adevărată bucurie, dar, când vine vorba despre grădină, lucrurile nu sunt la fel de simple, mai ales dacă ai o curte în pantă, cum se întâmplă de obicei la munte.
Totuși, dacă știi ce trebuie să faci pentru a valorifica din plin acest frumos spațiu, vei putea obține o grădină de vis, amenajata la fel de inspirat ca în reviste. Venim în ajutorul tău cu acest articol, în care îți prezentăm câteva soluții pe care le poți aplica și tu foarte ușor și din care vei afla cum se poate amenaja curtea în pantă.
Începe cu terasarea terenului
Dacă ai o grădină în pantă, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să terasezi terenul. Asta înseamnă să realizezi mai multe terase, una deasupra celeilalte. În acest fel, vei valorifica mai bine spațiul și vei putea amenaja diferit fiecare terasă astfel obținută, punându-ți în valoare imaginația. Terasarea terenurilor în pantă este o soluție foarte simplă și practică, folosită încă din Antichitate, deoarece, dincolo de avantajele estetice evidente, această metodă previne alunecările de teren.
Cele mai citite articole
Pentru a terasa grădina, va trebui să începi să sapi mai întâi de la nivelul superior. Înălțimea maximă a pereților pantei ar trebui să fie de 60 cm, dar lățimea suficientă pentru a permite amenajarea unei zone pentru petrecerea timpului liber, cu masă și scaune. Pereții de suport pot fi construiți din blocheți de beton vibropresat, care sunt ușor de montat, rezistă bine în timp și au un aspect estetic deosebit.
Amenajează fiecare terasă într-un stil inedit
După ce ai realizat deja terasele, este momentul să începi amenajarea lor. Pune-ți în valoarea creativitatea și profită de numeroasele soluții moderne și de efect pe care le poți folosi:
- Jardiniere din beton vibropresat: pot fi amplasate la marginea fiecărui nivel, pentru a conferi fiecăruia un farmec aparte. Pune în ele diferite soiuri de flori, plante decorative sau aromate, care rezistă foarte bine la munte.
- Trepte: te vei deplasa mult mai ușor prin grădină dacă vei monta câteva trepte, care să facă legătura între niveluri. Ai grijă să construiești trepte cât mai late și joase, pentru a fi ușor de urcat chiar și de către persoanele în vârstă sau de copiii mici. Treptele pot să fie tot din beton vibropresat, care este un material foarte rezistent și nu alunecă atunci când se udă.
- O mini cascadă: poți conferi un farmec aparte grădinii tale dacă vei amenaja și o mini cascadă pe unul dintre niveluri. Pentru un aspect natural, poți delimita cursul de apă cu ajutorul unor pietre de râu.
- Cât mai multă vegetație: plantează multe plante, dar alege cu atenție speciile, ca să reziste bine la condițiile capricioase ale vremii de la munte. Poți alege tufe și arbuști veșnic verzi (conifere, iederă, tuia), plante târâtoare sau curgătoare. Aceste zone cu multă vegetaţie pot fi delimitate cu palisade, care sunt ziduri ornamentali de înălţime mică.
Aplică și tu aceste soluții practice de amenajare a unei curți în pantă și bucură-te de o grădină frumoasă, unde te așteaptă de fiecare dată locul tău preferat de relaxare!