in

Tehnologii si recomandari eficiente pentru irigarea culturilor agricole

Avand in vedere schimbarile climatice, tot mai multi fermieri apeleaza la sistemele de irigatii. Utilizarea eficienta a apei ca resursa castiga asadar, in importanta intrucat cantitatile de apa permise impun limite in utilizarea apei in agricultura. Prin urmare, fiecare milimetru de apa ar trebui utilizat cat mai profitabil posibil. Ce tehnici sunt potrivite pentru aplicarea eficienta a apei de irigare? 

Sistem mobil de irigare cu aspersor cu suprafata mare

Acest sistem de irigare cu aspersor este inca cea mai raspandita tehnologie de irigare. Motivele pentru aceasta consta in flexibilitatea si mobilitatea ridicata a acestei tehnologii si costurile de achizitie relativ scazute. Cu toate acestea, cerinta de presiune ridicata la duza si costurile mari asociate cu energia, precum si distributia slaba a apei in conditii de vant sunt dezavantajoase.

In ultimele decenii, lungimile si diametrele tevilor s-au dezvoltat semnificativ, astfel incat astazi sunt disponibile sisteme mobile de irigare cu o lungime a tevii de pana la 1.000 m si un diametru al tevii de 125 mm. Se pot uda pana la 8 hectare de instalatie.

Instalatii de irigat, tip tambur

In locul aspersorului cu suprafata mare, se poate folosi si un tambur cu carucior mobil si aspersor la capat de irigare, pentru a distribui apa. 

Avantaje

  • Distributia semnificativ mai buna a apei in comparatie cu aspersorul cu suprafata mare in conditii de vant. 
  • Presiunea cu 2 bar mai mica la duze duce la economii de energie de aproximativ 20 %. 
  • Sunt folosite in fermele de legume sau pentru irigarea experimentelor de cultivare a plantelor, datorita preciziei bune de distributie a apei. 

Cele mai citite articole

In rest, in ciuda avantajelor mentionate, acestea nu au prins in practica pe scara larga, din cauza timpului mai mare necesar pentru montaj si demontare si cerintelor mari de capital.

Tehnologie de irigare pentru suprafete mari

Pentru suprafete de 25 de hectare sau mai mult, se pot folosi sisteme de irigatii agricole circulare si liniare.

Aceste sisteme partial fixate folosesc apa de irigare intr-o maniera eficienta energetic si cu un grad ridicat de precizie, distributia fiind prin duze de joasa presiune suspendate de structurile de sustinere. 

In cazul sistemelor de irigare circulare, dimensiunea duzei creste odata cu cresterea distantei fata de turnul central, astfel incat se produce o distributie uniforma, garantata pe toata lungimea sistemului – chiar si atunci cand acesta este expus la vant.

Echipamentul cu duze necesita plasarea la distante mici a acestora pentru a permite functionarea eficienta din punct de vedere energetic a acestor sisteme cu presiune scazuta a apei. Efectul de economisire a energiei este de cel putin 50 pana la 60 % in comparatie cu sistemul mobil de irigare cu aspersor. Un alt mare avantaj al tehnologiei de irigare a suprafetelor mari il reprezinta economisirea timpului de lucru. Pe de alta parte, costurile de investitie corespund aproximativ cu cele pentru sistemele mobile de irigare.

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Cosuri de Craciun – ofera-le celor dragi un cadou special

Hidroizolatia: Cum eviti infiltratiile de apa?