in

Top 3 efecte ale rețelelor sociale la nivelul psihologic al tinerilor și cum să le eviți

În era digitală în care trăim, rețelele sociale au devenit o parte integrantă din viața fiecărui tânăr. Totuși, pe lângă toate beneficiile pe care le oferă, este important să avem în vedere și efectele negative ale acestora, pentru a le putea preveni. Iată care sunt acestea.

1. Dezvoltă obiceiul de a se compara cu alții

Unul dintre efectele semnificative pe care social media le are asupra tinerilor este dezvoltarea obiceiului acestora de a se compara cu alții. Iată de ce: folosind social media zilnic, tinerii sunt expuși la postările prietenilor care pot prezenta o versiune idealizată a vieții lor. Astfel, le este ușor să se simtă inferiori sau nefericiți în urma acestei comparații, lucru care duce și la scăderea stimei de sine și la apariția anxietății.

Dacă și tu simți că dezvolți obiceiul nociv de a te compara cu persoanele pe care le urmărești pe social media, atunci amintește-ți mereu că ceea ce vezi în mediul online este doar o mică parte din realitatea unei persoane. De asemenea, ce mai poți face este să practici diferite exerciții de mindfulness care să te ajute să-ți concentrezi atenția asupra momentului prezent și să te reconectezi cu tine însuți. Pentru a obține rezultate cât mai bune, documentează-te asupra cum poți, mai exact, să practici mindfulness pentru anxietate.


2. Dezvoltă nevoia de a obține validare socială

Un alt impact pe care social media îl poate avea asupra tinerilor este cel de a dezvolta nevoia de a obține validare socială.

Din cauza prezenței constante în mediul online, numărul de aprecieri, comentarii sau urmăritori devine o măsură a valorii personale. Așadar, în încercarea de a se simți validați de persoanele considerate ca fiind superioare lor, tinerii pot cădea pradă unei preocupări excesive de a face impresie bună celorlalți.

Pentru a evita să te confrunți cu o astfel de presiune, este important să te cunoști pe tine însuți și să-ți conștientizezi atât punctele tari, cât și cele slabe. În acest mod, nu vei mai simți nevoia de a obține validare din partea celorlalți.

3. Scade capacitatea de concentrare

Nu în ultimul rând, social media poate scădea și capacitatea de concentrare a tinerilor deoarece notificările și mesajele constante le pot distrage cu ușurință atenția de la lucrurile importante. Aceștia devin în permanență tentați să verifice platformele de socializare, lucru care le poate afecta negativ abilitatea de a se concentra și de a înțelege informațiile în mod corespunzător.

Ca să eviți și tu acest lucru, este important să-ți aloci timp de câteva ore pe zi departe de gadget-uri și tehnologie, iar atunci când ai sarcini importante de rezolvat, asigură-te că oprești notificările sau lași telefonul în altă încăpere.

În concluzie, social media poate avea diverse efecte negative asupra tinerilor, însă cu toate acestea, trebuie să recunoaștem că poate aduce și anumite beneficii, precum oportunitățile de conectare și cele de exprimare a identității în stil propriu. De aceea, este important ca social media să fie utilizată responsabil și moderat.

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

6 idei de locuri de vizitat în România

Cele mai bune modalități de a ajunge din București la aeroportul Henri Coandă