O afacere agricolă profitabilă nu necesită zeci de hectare de pământ, nici culturi dificil de îngrijit. Proprietarii de terenuri mici pot cultiva plante care se caută atât în țară, cât și în străinătate și, pe lângă asta, sunt foarte simplu de întreținut.
Singura investiție constă în plantarea terenului și folosirea unor îngrășăminte de calitate pentru a obține niște culturi bogate și calitative. Iată care sunt top 5 plante ce se îngrijesc fără prea mari eforturi și îți aduc profituri substanțiale.
1. Gălbenelele
Nu este niciun secret faptul că plantele medicinale s-au vândut întotdeauna bine, gălbenelele fiind printre cele mai căutate din această categorie. Din florile acestor plante se prepară ceaiuri, dar și unguente hidratante și cicatrizante. Investiția nu este una mare, iar în perioada de înflorire, florile trebuie culese de câteva ori în fiecare săptămână.
2. Cătina
Cătina este cunoscută pentru beneficiile sale pentru imunitate, iar pentru a întreține o astfel de cultură costurile nu sunt deloc ridicate. Pentru a începe să cultivi cătină, ai nevoie de 1.500 – 3.000 de euro, investiție pe care ți-o vei putea recupera pe parcursul primului an. Un singur hectar de cătină produce aproximativ 15 tone de fructe, iar la un preț de 10-20 de lei pe kilogram, profiturile obținute vor fi considerabile, iar efortul depus minim.
3. Ricinul
Uleiul de ricin este extrem de apreciat, fiind folosit îndeosebi în tratamentele cosmetice și produsele medicinale naturiste. Acest produs are un efect dezinfectant, cicatrizant și hidratant. Însămânțarea cu ricin a unui singur hectar de pământ costă cel mult 1.500 de euro, iar cultura obținută la această suprafață este de aproximativ 1.500 de kilograme. Un kilogram de semințe de ricin se vinde cu cel puțin 100 de lei, ceea ce însemnă că profitul este unul semnificativ.
4. Fructele de pădure
Cele mai citite articole
Fructele de pădure, cum sunt afinele și murele, sunt cunoscute pentru antioxidanții pe care îi conțin și efectul benefic asupra organismului și pielii, deoarece întârzie cu succes procesul de îmbătrânire.
Indiferent că sunt cultivate pentru fabricarea siropurilor și gemurilor sau pentru a fi vândute ca atare în magazine, fructele de pădure pot aduce profituri substanțiale agricultorilor. De exemplu, cu o investiție de 10.000 de euro, murele pot genera un profit de 50.000 de euro pe hectar, vârful de producție fiind al patrulea an, atunci când plantele ajung la vârsta maturității.
Pentru afine vei avea nevoie de aproximativ 20.000 de euro per hectar, producția pe fiecare hectar fiind de cel mult 10 tone, iar un kilogram de fructe costă între 10 și 15 lei.
5. Sparanghelul
Agricultorii interesați să investească pe termen lung într-o cultură pot alege sparanghelul. Plantarea unui hectar de sparanghel costă aproximativ 25.000 de euro, iar profitul poate ajunge până la 100.000 de euro, durata de viață a plantatiei fiind de până la 20 de ani. Dat fiind faptul că un kilogram de sparanghel poate costa și 50 de lei, iar din ce în ce mai multe persoane îl folosesc la gătit datorită proprietăților benefice pentru sănătate, investiția este una rentabilă.
Aceste culturi sunt atât profitabile, cât și simplu de întreținut, potrivindu-se agricultorilor începători și celor experimentați.